1515
Annons

Österrikes förbundskansler avgår

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz avgår efter korruptionsanklagelser. Utrikesminister Alexander Schallenberg tar tillfälligt över kanslerposten.

Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz.Foto:Ronald Zak

Kurz meddelade avgången i ett tv-sänt uttalande på lördagskvällen, då han sade sig vilja dra sig undan ”för att undvika kaos”.

”Vi behöver stabilitet”, sade den 35-årige ledaren för det konservativa partiet ÖVP.

Han bedyrar samtidigt sin oskuld och förnekar anklagelserna som riktas mot honom. Dessa gäller bland annat att ha försökt manipulera medier att framhäva framgångar i opinionsmätningar.

Regeringen misstänks ha skjutit till pengar för verksamheten. En utredning granskar ifall Kurz och hans medarbetare tagit skattepengar från finansdepartementet via falska fakturor, för att finansiera friserade opinionsundersökningar, skriver österrikiska Die Presse.

”Jag kommer att kunna förklara detta, det är jag säker på”, sade han lugnt i sitt framträdande, och upprepade att anklagelserna mot honom är ”falska.”

Flera husrannsakningar genomfördes mot bland annat förbundskanslerns kansli i Wien i onsdags. Husrannsakningar gjordes också mot finansdepartementet, ÖVP:s högkvarter och hos flera personer i Kurz närhet.

Utredningen inleddes efter tillslagen. Bakgrunden till tillslagen skulle visa sig vara misstankar mot Kurz och nio andra personer som rör mutbrott, bestickning och trolöshet.

Kurz väljer, enligt egen utsago, att vara kvar som partiledare för ÖVP, samt att sitta i landets parlament.

Men hans nominering av utrikesminister Schallenberg till ny kansler kan möta omedelbart motstånd.

Partiet De grönas ledare Werner Kogler, som också är vice förbundskansler i regeringsbildning med ÖVP, väckte tankar om misstroendeförklaring efter tillslagen mot Kurz. Han bad i fredags ÖVP att hitta en ny förbundskansler, då ”Kurz inte längre är lämplig för posten”.

De gröna har inte kommenterat ifall man tillåter att Schallenberg ersätter Kurz.


Infrastruktursatsningar i fara – trots 881 miljarder

Pengarna som avsatts till regeringens ”rekordsatsning på Sveriges infrastruktur” riskerar att inte räcka till alla utlovade projekt, rapporterar Ekot.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Regeringens nya nationella plan för transportinfrastrukturen omfattar totalt 881 miljarder kronor fram till och med 2033. Men pengarna riskerar att inte räcka till, den här typen av projekt brukar nämligen ofta bli dyrare än beräknat. Förra sommaren sågade Riksrevisionen Trafikverkets kostnadskontroll, vilket Di har rapporterat om.

”Egentligen borde man ju tänka på att man skulle ta höjd för att det blir dyrare, men vi har inget förslag om sånt utan det handlar egentligen om att lyfta en diskussion och förstå att det finns ett problem att hantera”, säger Anders Ljungberg, utredare på statliga Trafikanalys, till Ekot.

I beräkningarna har det heller inte tagits höjd för det senaste årets kraftiga ökningar inom byggsektorn. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hoppas dock att pengarna ska räcka till och beskriver Trafikverkets misslyckande att hålla sig till budget som ”inte acceptabelt”.

”Därför ger vi ett ordentligt uppdrag till Trafikverket att vända på varje sten för att se till att pressa kostnaderna”, säger han till Ekot.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?