Annons

Österrikes 100-åriga statsobligationer skapar intresse

Österrike står i fas att bli första euroland som emitterar en syndikerad 100-årig statsobligation med benchmarkstatus.

Det rapporterar flera internationella medier, däribland Financial Times och Bloomberg News. Räntan ser ut att hamna på cirka 2,10 procent, eller runt 50 till 55 punkter över räntenivån på landets 30-åriga statsobligation, mot ett initialt mål om 60 punkter.

Österrike planerar att emittera 100-åringar till ett värde om 1 miljard euro och bud om över 11 miljarder euro ska ha inkommit, enligt landets finansdepartement.

"Från utfärdarens perspektiv är det fantastiskt då de kan låsa in ultra-låga räntor under väldigt lång tid", säger Uwe Maderer, portföljförvaltare på Deka Investment, till Financial Times med tillägg att han skulle ha kunnat lägga ett bud vid en spread på mer än 57 punkter mot 30-åringen.

Tidigare krislandet Irland, liksom Belgien, emitterade under 2016 mindre volymer av 100-åriga obligationer, vilka inte nådde upp till "benchmark"-storlek. Räntan för Irland hamnade på 2,35 procent och i Belgien en aning lägre ränta än så.

Financial Times påpekade i samband med de emissionerna att en investering med så lång löptid å ena sidan innebär en risk för hur ekonomin ser ut åtskilliga decennier i framtiden. Samtidigt finns det investerare med särskilda betalningsåtaganden som kan använda längre löptider för att bättre matcha sina skuldsidor.

Pensionsfonder och försäkringsbolag behöver finna tillgångar med positiv avkastning i rådande lågränteläge och då finns det två alternativ;

"Ökad risk genom skuldpapper med längre löptider eller att investera i sämre krediter. Vissa investerare straffas av reglerare genom att köpa sämre räntepapper varpå de går på obligationer med längre löptider", sade Fraser Lundie, kreditchef på Hermes Asset Management, till Financial Times.


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?