Annons

Österrike stänger ned totalt – utegångsförbud dygnet runt

Österrike går in i en total nedstängning för att stävja stigande smittotal. Från och med tisdag väntar tre veckors isolering för befolkningen.

De nya, tuffa restriktionerna gäller till den 6 december, meddelar förbundskansler Sebastian Kurz vid en presskonferens.

Öde vid den traditionella julmarknaden i Wien den 5 november.
Öde vid den traditionella julmarknaden i Wien den 5 november.Foto:Ronald Zak

Han vädjar till medborgarna att försöka minska umgänget till en enda person om möjligt.

”Varje social kontakt är en för mycket”, säger han enligt nyhetsbyrån APA.

Det utegångsförbud som tidigare gällde mellan åtta på kvällen och sex på morgonen utvidgas nu till att gälla hela dagen, med undantag för nödvändiga inköp och motion. Alla icke nödvändiga butiker måste stänga, och inom tjänstesektor tvingas exempelvis frisörer och massörer att upphöra med verksamheten.

”De som kan arbeta hemifrån ska göra det. Dessutom ska all undervisning, även för små barn ske på distans.”

De nya reglerna, som delvis läckte till medier redan på fredagen, har i Die Presse kallats för en ”marsliknande lockdown”. Beskrivningen syftar på vårens hårda regim, då österrikarna bara fick lämna hemmet för att jobba, köpa mat eller medicin eller hjälpa andra.

Enligt Kurz skärps restriktionerna då tidigare åtgärder inte räckt för att hejda coronautvecklingen i landet, skriver APA.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?