ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Trots misstroendehotet – Kurz parti avancerar i Österrike

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, som på måndagen ställs inför en misstroendeomröstning, verkar i alla fall ha väljarnas förtroende. 

Hans parti, konservativa Folkpartiet ÖVP, har gått fram i EU-valet enligt en första vallokalsundersökning.

ÖVP ökar från 29,3 i EU-valet 2014 till 34,5 procent av rösterna i årets val, enligt en undersökning som publicerades i Die Presse på söndagseftermiddagen. 

Den tidigare koalitionspartnern, Frihetspartiet FPÖ, backar från 23,1 till 17,5 procent. 

Det är ändå mindre än beräknat. Partiet har den senaste veckan varit i centrum av en skandal kring en smyginspelad video. Där lovade partiledaren och vicekanslern Heinz-Christian Strache offentliga uppdrag i utbyte mot partistöd.

Han tvingades avgå efter att skandalen briserade förra helgen, och i måndags avgick övriga FPÖ-ministrar.

Det socialdemokratiska oppositionspartiet SPÖ har begärt en misstroendeomröstning mot Sebastian Kurz, som ska hållas på måndagen. Partiet verkar dock inte kunna dra nycka av skandalen. Partiet ser i stället ut att falla från 27 till 23,5 procent, enligt undersökningen i Die Presse, men behålla sina fem mandat. 

De gröna, som verkar ha gjort ett bra val på många håll i Europa, går fram även i Österrike. Stödet för partiet har växt från 8,2 till 13,5 procent, enligt vallokalsundersökningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer