ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Trots misstroendehotet – Kurz parti avancerar i Österrike

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, som på måndagen ställs inför en misstroendeomröstning, verkar i alla fall ha väljarnas förtroende. 

Hans parti, konservativa Folkpartiet ÖVP, har gått fram i EU-valet enligt en första vallokalsundersökning.

ÖVP ökar från 29,3 i EU-valet 2014 till 34,5 procent av rösterna i årets val, enligt en undersökning som publicerades i Die Presse på söndagseftermiddagen. 

Den tidigare koalitionspartnern, Frihetspartiet FPÖ, backar från 23,1 till 17,5 procent. 

Det är ändå mindre än beräknat. Partiet har den senaste veckan varit i centrum av en skandal kring en smyginspelad video. Där lovade partiledaren och vicekanslern Heinz-Christian Strache offentliga uppdrag i utbyte mot partistöd.

Han tvingades avgå efter att skandalen briserade förra helgen, och i måndags avgick övriga FPÖ-ministrar.

Det socialdemokratiska oppositionspartiet SPÖ har begärt en misstroendeomröstning mot Sebastian Kurz, som ska hållas på måndagen. Partiet verkar dock inte kunna dra nycka av skandalen. Partiet ser i stället ut att falla från 27 till 23,5 procent, enligt undersökningen i Die Presse, men behålla sina fem mandat. 

De gröna, som verkar ha gjort ett bra val på många håll i Europa, går fram även i Österrike. Stödet för partiet har växt från 8,2 till 13,5 procent, enligt vallokalsundersökningen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies