Annons

Östermalm dyrast även i andra hand

Att det kostar att bo i Stockholm är knappast någon hemlighet. Medianhyran på en andrahandsetta låg i december på 11.000 kronor. Det visar statistik från hyressajten Qasa.

Flygbild över Östermalm i Stockholm.
Flygbild över Östermalm i Stockholm.Bild:Christine Olsson/TT

Det är inte bara bostadsrätter som kostar i centrala Stockholm. Snitthyran på andrahandsmarknaden låg i december på 293 kronor per kvadratmeter i Stockholms stad. Dyrast var det på Östermalm där man får vara beredd att betala i snitt 354 kronor per kvadrat.

”Samtidigt som kvadratmeterpriserna för att köpa en bostad i Stockholms innerstad är betydligt högre än snittet, avviker hyrorna i samma område inte lika starkt från stadens genomsnittliga nivå. Tydligast är Södermalm. Här värderas en bostadsrätt 24 procent högre än snittet i Stockholm, samtidigt som hyrorna är knappt 4 procent högre än snittet”, säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

Överlag avviker hyran på andrahandsmarknaden i olika stadsdelar mindre från snittet än vad kvadratmeterpriset gör. Undantaget är Enskede och Skarpnäck samt Hägersten och Liljeholmen där andrahandshyran ligger 18 procent under snittet medan kvadratmeterpriset är 15 respektive 4 procent lägre.

”Prisnivåerna i Söderort ser relativt lika ut på andrahandsmarknaden och köpmarknaden. Liljeholmen sticker dock ut. Här köps en bostad för 4 procent under Stockholms snitt, samtidigt som den hyrs ut för 18 procent under snittet. Skillnaden är tydligast för ettor”, säger Mattia Tosti.

Medianhyran för en andrahandsetta låg på 11.000 kronor i Stockholm i december vilket kan jämföras med 6.475 kronor i Göteborg och 6.250 kronor i Malmö.

https://infogr.am/cc13bd47-ae53-49bd-871c-db4f5dad9ce5

https://infogr.am/6c47f469-f238-4968-9aa8-f6b58de9ea56


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?