ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Östermalm dyrast även i andra hand

  • Flygbild över Östermalm i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Att det kostar att bo i Stockholm är knappast någon hemlighet. Medianhyran på en andrahandsetta låg i december på 11.000 kronor. Det visar statistik från hyressajten Qasa.

Det är inte bara bostadsrätter som kostar i centrala Stockholm. Snitthyran på andrahandsmarknaden låg i december på 293 kronor per kvadratmeter i Stockholms stad. Dyrast var det på Östermalm där man får vara beredd att betala i snitt 354 kronor per kvadrat.

”Samtidigt som kvadratmeterpriserna för att köpa en bostad i Stockholms innerstad är betydligt högre än snittet, avviker hyrorna i samma område inte lika starkt från stadens genomsnittliga nivå. Tydligast är Södermalm. Här värderas en bostadsrätt 24 procent högre än snittet i Stockholm, samtidigt som hyrorna är knappt 4 procent högre än snittet”, säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

Överlag avviker hyran på andrahandsmarknaden i olika stadsdelar mindre från snittet än vad kvadratmeterpriset gör. Undantaget är Enskede och Skarpnäck samt Hägersten och Liljeholmen där andrahandshyran ligger 18 procent under snittet medan kvadratmeterpriset är 15 respektive 4 procent lägre.

”Prisnivåerna i Söderort ser relativt lika ut på andrahandsmarknaden och köpmarknaden. Liljeholmen sticker dock ut. Här köps en bostad för 4 procent under Stockholms snitt, samtidigt som den hyrs ut för 18 procent under snittet. Skillnaden är tydligast för ettor”, säger Mattia Tosti.

Medianhyran för en andrahandsetta låg på 11.000 kronor i Stockholm i december vilket kan jämföras med 6.475 kronor i Göteborg och 6.250 kronor i Malmö.

https://infogr.am/cc13bd47-ae53-49bd-871c-db4f5dad9ce5

https://infogr.am/6c47f469-f238-4968-9aa8-f6b58de9ea56

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies