ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning

  • Oscar Sjöstedt. Foto: TT

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt fick intern kritik inför partiets årsstämma 2005 efter att han gått på en vit makt-spelning, skriver tidningen Expo. Samtidigt publicerar sajten "Inte rasist men" uppgifter om att Sjöstedt gett uttryck för rasistiska åsikter under gymnasietiden.

Förra veckan publicerade sajten ”Inte rasist men” en uppmärksammad filmsekvens med Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. I filmen berättade han till höga skratt om hur tidigare kollegor hade sparkat på döda får och låtsats att de var judar.

Oscar Sjöstedt försvarade sitt agerande med att han skrattade åt att situationen var absurd.

”Jag ger ju inte uttryck för någon politisk yttring eller ideologisk yttring”, sa han då till nyhetsbyrån TT.

Nu publicerar tidningen Expo uppgifter om att Oscar Sjöstedt ska ha varit föremål för ett internt bråk inom SD i mitten på 00-talet. Den dåvarande partiledningen anklagade Oscar Sjöstedt, då ordförande för ungdomsförbundet SDU i Stockholm, för att ha haft samröre med extremister efter att han gått på en spelning organiserad av Gula korset.

Gula korset fungerade bland annat som en stödorganisation åt fängslade nazister och stöttade den nazist som 1997 skickade en brevbomb till den dåvarande justitieministern Laila Freivalds, skriver Expo. Vidare skriver tidningen att spelningarna bara var öppna för personer inom vit makt-rörelsen.

I interna dokument som Expo tagit del av försvarar sig Oscar Sjöstedt med att en bekant tagit med honom på festen, att han själv inte känt till vad det rörde sig om och att han lämnade spelningen ”relativt omgående”. Men andra hävdade att han stannade hela natten och inte tog sig därifrån förrän dagen därpå.

Jimmie Åkesson, då ordförande för SDU, stödde Oscar Sjöstedt. Kort därpå valdes han till partiledare vid Sverigedemokraternas årsstämma 2005.

Partiets gruppledare Mattias Karlsson säger till Expressen att de nya uppgifterna "givetvis inte är bra" men försvarar sin partikamrat.

"Jag är helt övertygad om att Oscar är en uttalad motståndare till nazism och att han aldrig hade gått dit om han hade vetat i förväg vad det var för typ av sammanhang", säger Mattias Karlsson.

På tisdagen publicerar ”Inte rasist men” också nya uppgifter från personer som kände Oscar Sjöstedt i början av 2000-talet, då han var i sena tonåren. Enligt sajtens källor ska han ha kallats ”Rasse-Oscar” och gett uttryck för rasistiska åsikter men att han själv alltid sagt att han var nationalist och inte nazist när frågan kom på tal.

Sajten har också tagit del av ett mejl som skickats till Oscar Sjöstedt från en person som påstår sig ha gått i gymnasiet samtidigt som honom. I mailet beskriver personen hur de gick på fotbollsmatcher tillsammans men också hur Sjöstedt sjöng rasistiska ramsor och ”gjorde Hitlerhälsning till vit makt-musik”.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies