1515
Annons

Oscar Properties säljer projekt till Fast Partner

Bostadsutvecklaren Oscar Properties säljer en fastighet på Östermalm i Stockholm för en knapp miljard kronor. Priset var lägre än bolaget väntat sig, men aktien klättrar på Stockholmsbörsen.

Oscar Properties vd Oscar Engelbert.
Oscar Properties vd Oscar Engelbert.Bild:Filip Erlind

Fast Partner köper fastigheten Uppfinnaren 1 för 934 miljoner kronor före avdrag för latent skatt om 85 miljoner kronor. Oscar Properties OP +4,01% Dagens utveckling skrev i sin rapport för tredje kvartalet att en försäljning av fastigheten låg i korten.

Försäljningen görs för att ytterligare stärka bolagets balansräkning. Fastigheten var färdigutvecklad och tillfället bedömdes som det rätta för en försäljning, enligt vd:n Oscar Engelbert.

”Vi hade en högre förväntan på försäljningsvärdet baserat på de externa värderingar som tagits in från oss. Vi kan dessutom konstatera att marknaden nu har en mer konservativ syn på latent skatt än tidigare”, skriver han i ett pressmeddelande.

Aktien stiger med 5,2 procent till 38,30 kronor vid 10-tiden på onsdagen.

Värdeutvecklingen sedan bolaget köpte fastigheten uppgår till 284 miljoner kronor. Försäljningen innebär en negativ effekt i fjärde kvartalet om cirka 135 miljoner kronor avseende värdeförändring förvaltningsfastigheter. För räkenskapsåret 2017 landar resultateffekten på omkring 150 miljoner kronor i värdeförändring.

”Givet den något mer avvaktande marknaden agerar vi med viss försiktighet och med fokus på de projekt som kan anses vara av högst strategisk betydelse”, skriver Oscar Engelbert.

Oscar Properties understryker att försäljningen inte påverkar prognosen för helåret om ett rörelseresultat före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter på minst 400 miljoner kronor.

Erdogan: Finland kan ensamt få klartecken för att gå med i Nato

PRAG (Nyhetsbyrån Direkt) Finland kan ensamt få klartecken från Turkiet att gå med i Nato utan Sverige om resten av Natoländerna skulle gå med på det.

Det sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid en presskonferens på torsdagen under mötet för Europeiska politiska gemenskapen.

”Relationen mellan Finland och Turkiet är annorlunda än mellan Sverige och Turkiet. I Finland strövar inte terrorister fritt omkring på gatorna. Men i Sverige gör de det”, sade han.

”Om Nato fattar ett beslut till fördel för Finland kommer vi att göra vad som krävs”, fortsatte han.

Natos hållning hittills har varit att Finland och Sverige ska gå med samtidigt i försvarsorganisationen.

På en första fråga förnekade Recep Erdogan att han hade träffat statsminister Magdalena Andersson under toppmötet i Prag, tvärtemot vad hon sade.

På en annan fråga om mötet sade han att han väntade på Sveriges nye statsminister och att han inte var på plats. Däremot fanns den gamla statsministern och utrikesministern där, och att de hade ett kort möte.

”Så länge som terroristorganisationer demonstrerar på svenska gator och så länge som terrorister finns i Sveriges parlament kommer vi inte att ha en positiv position vad gäller Sverige”, sade Recep Erdogan.

Under presskonferensen hotade Turkiets president också Grekland.

”Det gäller inte bara Grekland. Vilket land det än är som angriper oss ska veta att vi kan komma efter dem mitt i natten”, sade han.

Samtidigt sade han att Turkiets medlemsansökan till EU måste fortsätta och att orättvisa hinder för medlemskapet måste undanröjas.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera