1515
Annons

Oscar Properties revisor varnas efter luftaffär

Oscar Properties-revisorn Ingemar Rindstig från EY, en av landets tyngsta fastighetsrevisorer, varnas av Revisorsinspektionen för sin hantering av affären med projektet Biografen i Stockholm.

”Det rör sig om bristande dokumentation”, kommenterar EY utfallet till Di.

Varningen framgår av ett färskt beslut, som branschtidningen Fastighetsnytt uppmärksammar.

Affären i fråga var när Oscar Properties OP -1,40% Dagens utveckling sålde ”luften” ovanför sitt bostadsprojekt Biografen Penthouses i Stockholm till bostadsbolaget Axxonen för 125 miljoner kronor. Planen var att bygga bostäder på taket till det befintliga huset.

Axxonen hamnade dock på obestånd och bara en del av köpeskillingen betalades, men utan att det syntes i Oscar Properties koncernräkenskaper. Däremot i ett dotterbolags årsredovisning – utan att koncernens revisionsberättelse, undertecknad av Ingemar Rindstig, nämnde något om det.

En utredning tillsattes, vilket Di rapporterade om i september 2018, och denna har alltså nu landat i en varning.

Revisionsinspektionen noterar att transaktionen var särskilt riskfylld och att en särskilt noggrann granskning av revisorn därför var befogad, men att Ingemar Rindstig inte har dokumenterat att en sådan granskning har försiggått.

”Eftersom det var fråga om en betydelsefull transaktion med en väsentlig resultateffekt är bristen i Ingemar Rindstigs revision allvarlig”, konstaterar myndigheten under ledning av justitierådet Sten Andersson.

Ingemar Rindstig är en av landets mest anlitade fastighetsrevisorer med ansvar för revisionen av bland annat Roger Akelius bostadsbolag, familjen Ax:son Johnsons fastighetsbolag, Einar Mattsson-koncernen, Kungsleden och Ilija Batljans börsraket SBB.

Hos EY kommenterar pr-chefen Stina Gustafsson varningen för Di.

Hur ser EY på beslutet?
”Vi har tagit del av Revisorsinspektionens beslut och respekterar utfallet. Vi noterar att Revisorsinspektionen inte anger att fel bedömning gjorts i sakfrågan utan att det rör sig om bristande dokumentation”, skriver hon i ett mail.

Hur vanligt är varningar till EY:s revisorer (mätt i till exempel antal varningar per år senaste tio åren)?
”De senaste åren har enstaka varningar meddelats revisorer på EY varav några är resultatet av egna kvalitetskontroller.”

Vad får det för konsekvenser för dels Ingemar Rindstig, dels EY-organisationen?
”EY tar alltid allvarligt på kritik från RI och inkluderar den i det kvalitetsarbete som ständigt pågår. EY kommenterar inte i övrigt enskilda medarbetare eller uppdrag.”

Ingemar Rindstig är långtifrån ensam bland svenska revisorer om att varnas av Revisorsinspektionen. Enligt myndighetens årsredovisningar delades i genomsnitt cirka 30 varningar per år ut under åren 2013 till 2018.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?