Oscar Properties revisor varnas efter luftaffär

Oscar Properties-revisorn Ingemar Rindstig från EY, en av landets tyngsta fastighetsrevisorer, varnas av Revisorsinspektionen för sin hantering av affären med projektet Biografen i Stockholm.

”Det rör sig om bristande dokumentation”, kommenterar EY utfallet till Di.

Varningen framgår av ett färskt beslut, som branschtidningen Fastighetsnytt uppmärksammar.

Affären i fråga var när Oscar Properties OP +3,75% Dagens utveckling sålde ”luften” ovanför sitt bostadsprojekt Biografen Penthouses i Stockholm till bostadsbolaget Axxonen för 125 miljoner kronor. Planen var att bygga bostäder på taket till det befintliga huset.

Axxonen hamnade dock på obestånd och bara en del av köpeskillingen betalades, men utan att det syntes i Oscar Properties koncernräkenskaper. Däremot i ett dotterbolags årsredovisning – utan att koncernens revisionsberättelse, undertecknad av Ingemar Rindstig, nämnde något om det.

En utredning tillsattes, vilket Di rapporterade om i september 2018, och denna har alltså nu landat i en varning.

Revisionsinspektionen noterar att transaktionen var särskilt riskfylld och att en särskilt noggrann granskning av revisorn därför var befogad, men att Ingemar Rindstig inte har dokumenterat att en sådan granskning har försiggått.

”Eftersom det var fråga om en betydelsefull transaktion med en väsentlig resultateffekt är bristen i Ingemar Rindstigs revision allvarlig”, konstaterar myndigheten under ledning av justitierådet Sten Andersson.

Ingemar Rindstig är en av landets mest anlitade fastighetsrevisorer med ansvar för revisionen av bland annat Roger Akelius bostadsbolag, familjen Ax:son Johnsons fastighetsbolag, Einar Mattsson-koncernen, Kungsleden och Ilija Batljans börsraket SBB.

Hos EY kommenterar pr-chefen Stina Gustafsson varningen för Di.

Hur ser EY på beslutet?
”Vi har tagit del av Revisorsinspektionens beslut och respekterar utfallet. Vi noterar att Revisorsinspektionen inte anger att fel bedömning gjorts i sakfrågan utan att det rör sig om bristande dokumentation”, skriver hon i ett mail.

Hur vanligt är varningar till EY:s revisorer (mätt i till exempel antal varningar per år senaste tio åren)?
”De senaste åren har enstaka varningar meddelats revisorer på EY varav några är resultatet av egna kvalitetskontroller.”

Vad får det för konsekvenser för dels Ingemar Rindstig, dels EY-organisationen?
”EY tar alltid allvarligt på kritik från RI och inkluderar den i det kvalitetsarbete som ständigt pågår. EY kommenterar inte i övrigt enskilda medarbetare eller uppdrag.”

Ingemar Rindstig är långtifrån ensam bland svenska revisorer om att varnas av Revisorsinspektionen. Enligt myndighetens årsredovisningar delades i genomsnitt cirka 30 varningar per år ut under åren 2013 till 2018.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?