1515

Oscar Properties flög för högt – tvingas sälja under galgen

Att utveckla bostäder är en högriskbransch. Det har Oscar Properties fått lära sig den hårda vägen. Nu avvecklas bygget i snabb takt – ett öde som hade kunnat undvikas om grundaren prioriterat ansvarstagande framför extravaganta utsvävningar.

Oscar Engelbert.
Oscar Engelbert.

Oscar Properties OP 0% Dagens utveckling verkar nu monteras ned bit för bit. På onsdagskvällen rapporterade bolaget att dotterbolaget Nackahusen säljs för en krona till SBB och Genova. Köparna tar därmed över ett obligationslån på 360 miljoner kronor som förföll på torsdagen. De kapitalstarka köparna verkar gjort en bra affär när Oscar Properties tvingades sälja under galgen.

De negativa nyheterna kommer nu slag i slag. Tidigare i veckan hade tingsrätten avvisat Oscar Properties stämning mot Stockholm stad på 182 miljoner kronor för nedlagda kostnader på projektet Gasklockan i Stockholm eftersom stämningen bedömdes vara ofullständig. När halvårsrapporten presenterades den 17 juli var likvida medel nere på 43 Mkr. Trots att stora projekt färdigställts uppgick nettoförlusten till 295 Mkr i fjol och till 32 Mkr under första halvåret i år.

Börsvärdet är nere i ynka 145 Mkr efter en nedgång på 97 procent de senaste tre åren. Investerarna litar alltså inte det minsta på det bokförda egna kapitalet på 856 Mkr eller på balansomslutningen på 2,8 miljarder kronor. Revisorerna har inte granskat halvårsrapporten, men den intygas av en allt mindre styrelse med Peter Norman i spetsen som ordförande. Hur den tidigare finansmarknadsministern kunde hoppa på det jobbet är en gåta.

Med tanke på de finansiella förutsättningarna är det i dagsläget tveksamt om Oscar Properties kommer att klara sig. Det vore synd om bolaget försvann. Oscar Properties har gjort mycket bra för arkitekturen i Stockholm. Bostadsutvecklarna har historiskt varit stela och ovisionära i sin utformning av bostadshusen och mest fokuserat på låga kostnader, trots att husen ska stå där och beskådas i hundra år eller mer. Oscar Properties vågade bryta normerna och hyra in världens främsta arkitekter. Arkitekturen har förbättrats på senare år vilket vi åtminstone lite kan tacka Oscar Properties för.

Men bostadsutveckling är något av det mest riskfyllda man kan arbeta med, vilket Oscar Properties har lärt sig den hårda vägen. Verksamheten är väldigt konjunkturberoende och balansräkningen känslig, du är i händerna på bankerna och ägarna måste därför vara starka och uthålliga. Riskerna måste alltid hållas nere och man får inte gasa i högkonjunktur hur lockande det än är. 

Oscar Properties gjorde tvärtom. Grundaren och vd:n Oscar Engelbert gasade kraftigt i högkonjunktur med enorma projekt, bland annat tvillingtornen i Vasastan i Stockholm och Bjarke Ingels arkitektoniska mästerverk 79&Park vid Gärdet. Balansräkningen var svag med stora lån och ägarna har inte visat sig vara mycket att hålla i handen när det blåser.

Det Oscar Properties skulle behöva är en massiv nyemission. Men ägarna verkar njugga. Oscar Engelbert borde ha pengar eftersom han genom åren sålt aktier för 548 miljoner kronor i bolaget enligt Di:s granskning – bland annat precis på kurstoppen. De flesta andra entreprenörer hade gjort allt som är finansiellt möjligt för att rädda sin skapelse, men Oscar Engelbert beställde i stället bland annat en lyxyacht för 282 miljoner kronor, ett köp han senare drog sig ur men hamnade i tvist om med leverantören enligt Dagens Juridik. Oscar Engelbert själv uppger dock till Di att han bara beställt ritningar på båten, inte båten i sig. 

Oscar Engelbert flög likt Ikaros för nära solen under de gyllene bostadsåren. Då kan det vara bra om inte vingarna är gjorda av vax.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att halvårsrapporten senarelagts, rätt är att den tidigarelagts. 


Innehåll från HPE SverigeAnnons

Ökade datamängder kräver nya nätverksinfrastrukturer

Med 5G kan telekombranschen erbjuda nya tjänster och affärsmöjligheter för företag och slutkonsumenter, men för att lyckas måste nätverksdistributionen flyttas närmare användaren. Här ligger det globala företaget HPE i framkant. Med deras edge-to-cloud lösningar för att bygga ut och förvalta nätverksinfrastruktur, kan telekombranschen växla upp och driva innovation för sina kunder och sig själva.  

I takt med att digitala lösningar såsom AI, VR och AR blir allt vanligare ökar mängden data explosionsartat. Som följd blir efterfrågan på högre nätverkskapacitet allt större, vilket i sin tur förutsätter en förändrad metod till hur data hanteras och analyseras. 

– I stället för att hantera data i några få centraliserade datacenter finns det nu ett behov att flytta ut hanteringen till mobiltorn eller andra lokaler man har runtom i landet. Fördelen för företag i telekombranschen är att många redan äger lokaler som möjliggör den här typen av decentralisering; utmaningen blir emellertid att göra en sömlös övergång från några få datacenter, till betydligt fler inom samma region, säger Roshan Thekkekunnel, ansvarig för Telco Cloud Infrastructure Solutions på HPE.

Satsa på open source

Andra dilemman som kan uppstå då telekomföretag går från en centraliserad datahantering till en mer utspridd, distribuerad edge-lösning, är att många sitter med en mix av hårdvara och mjukvara från flera olika leverantörer, som nu måste kunna samverka på nya sätt. Det är ett komplext arbete, vilket ofta medför tekniska utmaningar. 

– En lösning på situationen är att satsa på open source-modeller som tillåter flera leverantörer i samma nätverk. Förra året tog därför HPE initiativ till tjänsten ODIM, ”Open Distributed Infrastructure Management”, en öppen, leverantörsoberoende mjukvara som förenklar implementering och livscykelhantering av storskaliga, geografiskt distribuerade infrastrukturer. ODIM underlättar därmed kraftigt för telekomaktörer att accelerera sin nätverksövergång och distribuering, säger Roshan Thekkekunnel och fortsätter:

– Vi erbjuder även optimerade referenskonfigurationer, Telco Blueprints, för att skapa och hantera den nya infrastrukturen. Dessa konfigurationer baseras på våra infrastrukturplattformar och är anpassade för en decentraliserad distribution av telekomnätverk. 

HPE tar steget längre med Open vRAN 

Nu har HPE skapat ytterligare ett ekosystem med Open vRAN, Open virtualized Radio Access Networks. Systemet tillåter effektivare analys och distribuering och hjälper därmed kunder att transportera sina data ännu snabbare. 

– Med Open vRAN kan fler leverantörer driva utveckling inom samma infrastruktur. Därmed ökar telekomoperatörer världen över sin flexibilitet och valmöjligheter, samtidigt som de kan hantera fler leverantörer parallellt.  

Genom att samverka med fler leverantörer möjliggörs fler tjänsteerbjudanden och intäktsgenerering. Det kan emellertid vara svårt att på förhand veta vilka nya tjänster och applikationer som kommer att löna sig. Med HPE GreenLake Central, HPE:s intuitiva programvaruplattform, kan bolagen snabbt distribuera tjänster. Därutöver ger GreenLake operatörerna värdefulla insikter om kostnader och krav på regelefterlevnad, vilket både förenklar hanteringen av operatörens hybrida infrastruktur och ger stöd i beslutsfattande.

– Det är en otroligt spännande tid just nu, där vi med en av de bredaste portföljerna för telekombolag kan vara en katalysator för den nya nätverksdistribueringen och frigöra den fulla potentialen av 5G, avslutar Roshan.

Om HPE

Hewlett Packard Enterprise är det globala edge-to-cloud-platform-as-a-service-företaget som hjälper företag att utveckla nya affärsmodeller, förbättra resultat och öka prestanda. 

Läs mer på hpe.com/telco

Mer från HPE Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HPE Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?