Annons

Oscar Properties flög för högt – tvingas sälja under galgen

Att utveckla bostäder är en högriskbransch. Det har Oscar Properties fått lära sig den hårda vägen. Nu avvecklas bygget i snabb takt – ett öde som hade kunnat undvikas om grundaren prioriterat ansvarstagande framför extravaganta utsvävningar.

Oscar Engelbert.
Oscar Engelbert.

Oscar Properties OP +1,27% Dagens utveckling verkar nu monteras ned bit för bit. På onsdagskvällen rapporterade bolaget att dotterbolaget Nackahusen säljs för en krona till SBB och Genova. Köparna tar därmed över ett obligationslån på 360 miljoner kronor som förföll på torsdagen. De kapitalstarka köparna verkar gjort en bra affär när Oscar Properties tvingades sälja under galgen.

De negativa nyheterna kommer nu slag i slag. Tidigare i veckan hade tingsrätten avvisat Oscar Properties stämning mot Stockholm stad på 182 miljoner kronor för nedlagda kostnader på projektet Gasklockan i Stockholm eftersom stämningen bedömdes vara ofullständig. När halvårsrapporten presenterades den 17 juli var likvida medel nere på 43 Mkr. Trots att stora projekt färdigställts uppgick nettoförlusten till 295 Mkr i fjol och till 32 Mkr under första halvåret i år.

Börsvärdet är nere i ynka 145 Mkr efter en nedgång på 97 procent de senaste tre åren. Investerarna litar alltså inte det minsta på det bokförda egna kapitalet på 856 Mkr eller på balansomslutningen på 2,8 miljarder kronor. Revisorerna har inte granskat halvårsrapporten, men den intygas av en allt mindre styrelse med Peter Norman i spetsen som ordförande. Hur den tidigare finansmarknadsministern kunde hoppa på det jobbet är en gåta.

Med tanke på de finansiella förutsättningarna är det i dagsläget tveksamt om Oscar Properties kommer att klara sig. Det vore synd om bolaget försvann. Oscar Properties har gjort mycket bra för arkitekturen i Stockholm. Bostadsutvecklarna har historiskt varit stela och ovisionära i sin utformning av bostadshusen och mest fokuserat på låga kostnader, trots att husen ska stå där och beskådas i hundra år eller mer. Oscar Properties vågade bryta normerna och hyra in världens främsta arkitekter. Arkitekturen har förbättrats på senare år vilket vi åtminstone lite kan tacka Oscar Properties för.

Men bostadsutveckling är något av det mest riskfyllda man kan arbeta med, vilket Oscar Properties har lärt sig den hårda vägen. Verksamheten är väldigt konjunkturberoende och balansräkningen känslig, du är i händerna på bankerna och ägarna måste därför vara starka och uthålliga. Riskerna måste alltid hållas nere och man får inte gasa i högkonjunktur hur lockande det än är. 

Oscar Properties gjorde tvärtom. Grundaren och vd:n Oscar Engelbert gasade kraftigt i högkonjunktur med enorma projekt, bland annat tvillingtornen i Vasastan i Stockholm och Bjarke Ingels arkitektoniska mästerverk 79&Park vid Gärdet. Balansräkningen var svag med stora lån och ägarna har inte visat sig vara mycket att hålla i handen när det blåser.

Det Oscar Properties skulle behöva är en massiv nyemission. Men ägarna verkar njugga. Oscar Engelbert borde ha pengar eftersom han genom åren sålt aktier för 548 miljoner kronor i bolaget enligt Di:s granskning – bland annat precis på kurstoppen. De flesta andra entreprenörer hade gjort allt som är finansiellt möjligt för att rädda sin skapelse, men Oscar Engelbert beställde i stället bland annat en lyxyacht för 282 miljoner kronor, ett köp han senare drog sig ur men hamnade i tvist om med leverantören enligt Dagens Juridik. Oscar Engelbert själv uppger dock till Di att han bara beställt ritningar på båten, inte båten i sig. 

Oscar Engelbert flög likt Ikaros för nära solen under de gyllene bostadsåren. Då kan det vara bra om inte vingarna är gjorda av vax.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att halvårsrapporten senarelagts, rätt är att den tidigarelagts. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?