ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Oscar Properties bostadsförsäljning rasar

Oscar Properties vinst efter skatt sjönk i tredje kvartalet, och antalet sålda bostäder rasade jämfört med motsvarande period i fjol. Vd:n Oscar Engelbert lyfter fram att hållningen på bostadsmarknaden nu har blivit mer avvaktande.

Bostadsutvecklarens resultat efter skatt blev 67 miljoner kronor, ned från 74,8 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Per aktie uppgick resultatet till 2,11 kronor, att jämföra med 2,43 kronor förra året.

”Försäljningsprocesserna tar något längre tid än tidigare och medias bild av en orolig bostadsmarknad påverkar den allmänna sinnesstämningen hos kunderna”, skriver Oscar Engelbert i rapporten.

Rörelseresultatet blev 96,4 miljoner kronor, 98,5 miljoner i fjol, vilket inkluderar en orealiserad värdeförändring i förvaltningsfastigheter på 15 miljoner kronor (30).

Antalet sålda bostäder uppgick till 22 i tredje kvartalet, betydligt färre än de 71 som såldes motsvarande period förra året. Liksom i fjol gjordes inga produktionsstarter i kvartalet.

”Som många andra verksamma i bostadsutvecklingssektorn konstaterar vi att marknaden varit mycket gynnsam i flera år, men att vi nu ser en mer avvaktande hållning”, skriver vd:n.

I veckan vinstvarnade bolaget, och flaggade för att årets rörelseresultat före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter väntas bli minst 400 miljoner kronor, ned från den tidigare prognosen på minst 500 miljoner kronor. Skälet stavades ”sämre marknadsförutsättningar”.

Bolaget beslutade även att senarelägga produktionsstarten i två projekt då man inte uppnått en tillfredsställande försäljningsgrad.

Man har även inlett försäljningen av fastigheten Uppfinnaren 1 på Östermalm i Stockholm, för att stärka balansräkningen.

”Vi är ödmjuka inför eventuella förändringar på marknaden. Vi agerar för närvarande med försiktighet genom att fokusera på våra befintliga projekt. Totalt sett har vi en stark försäljningsgrad om 86 procent för bolagets befintliga projekt i produktion”, skriver Oscar Engelbert.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer