1515

Osannolika platser fylls med padelbanor

Padel lockar inte bara kändisar och pandemitrötta svenskar, för fastighetsbolagen ger trendsporten möjligheter att fylla tomma lokaler med höglönsam verksamhet.

Jakob Mörndal  är chef för konceptutveckling på Klövern. Här i Klöverns Padelcenter i Kista, Stockholm. Till vänster: Under pandemin har stora idrottsanläggningar som Globen i Stockholm förvandlats till ”padel pop-ups”.
Jakob Mörndal är chef för konceptutveckling på Klövern. Här i Klöverns Padelcenter i Kista, Stockholm. Till vänster: Under pandemin har stora idrottsanläggningar som Globen i Stockholm förvandlats till ”padel pop-ups”.Foto:TT/Alexandra Bengtsson

Padel är den i särklass snabbast växande sporten i Sverige och nya padelhallar dyker upp på löpande band i allt från gamla industrilokaler till nybyggen. Rader med kändisar som Izettle-grundaren Jacob de Geer, före detta Formel 1-föraren Marcus Ericsson, artisten Måns Zelmerlöw och Zlatan Ibrahimovic har de senaste åren hjälpt till att skapa buzz kring sporten, som också är minst sagt lockande för fastighetsbolagen. Rutger Arnhults Klövern KLOV B -0,12% Dagens utveckling har till och med gett trendsporten ett eget dotterbolag i koncernen, Klövern Padel.

”Det började med att vi hade en tom lokal i Kista sedan Postens frimärkstryckeri flyttat ut. Då tänkte vi att vi inte bara ville fylla lokalen utan också tillföra något till området, som gör det bättre. Vi är ganska stora fastighetsägare i Kista”, förklarar Jakob Mörndal, chef för konceptutveckling på Klövern.

Det blev snabbt en succé.

”Vi har inte sällan 100 procents beläggning i padelhallarna.”

Men Klövern upplåter inte bara fastigheter utan bygger också banor och driver dessa.

”Jag ser många fördelar med det. Det betyder att vi kan titta på andra typer av lokaler som vi kan använda. Men även att vi kan erbjuda Klöverns kunder ett mervärde”, menar Jakob Mörndal.

Men det som främst lockar är förstås att de extremt eftertraktade padelbanorna också är mycket lönsamma.

”Ja, visst är det en bra affär”, erkänner Jakob Mörndal.

”Men det är inget Klondyke. Det beror också lite på vilken nivå man lägger sig på. Man kan ha en automatiserad plåtlåda på landet utan personal. Vi lägger en lite högre nivå på såväl lokal som personal.”

Jakob Mörndal som är chef för konceptutveckling på Klövern. Fotograferad i Klöverns Padelcenter i Kista, Stockholm.
Jakob Mörndal som är chef för konceptutveckling på Klövern. Fotograferad i Klöverns Padelcenter i Kista, Stockholm.Foto:Alexandra Bengtsson

Men en investering i en padelhall går generellt lättare att räkna hem än många andra typer av idrottsanläggningar. Jämfört med en tennisbana är en padelbana såväl billigare att anlägga som att driva. Padelbolagen tjänar också, så här när sporten fortfarande är relativt ny, bra med pengar på rackethyra och träning och utbildning. Samtidigt spelas padel nästan uteslutande dubbel vilket betyder fyra spelare per plan vilket också gör att det går att ta ut ett högre pris.

För Klövern har padelsatsningen gett mersmak. Men den lägst hängande frukten i form av outnyttjade lokaler börjar sina. 

”Det är inte så gott om lokaler med 10 meter fritt i tak som är tomma och tillgängliga och i lägen som ligger bra till. Den marknaden är nog nu ganska så väl genomsökt.”

”Det kommer också en del nyproduktion av padelhallar, men det är nog en tuff kalkyl för dem”, menar Jakob Mörndal.

Man kan också fundera på hur många padelhallar lilla Sverige kan svälja? I dag finns över 500 padelhallar med totalt drygt 1.500 padelbanor, enligt Svenska Padelförbundet.

”Skövde har snart 50 banor på drygt 50.000 invånare till exempel, så på en del mindre orter börjar man nog nå en mättnad. Men i storstadsområdena ser jag inte det, där bromsas utvecklingen av bristen på lokaler som funkar och mark för nybyggen”, säger Jakob Mörndal. 

Klövern bygger därför vidare och skapar just nu världens största padelcenter i Mölndal där fastighetsbolaget i det fjärde kvartalet hade en av de största avflyttningarna, Åbymässan på 14.819 kvadratmeter som hyresgästen Easyfairs valde att ge upp efter bara två år. Anläggningen ska få hela 26 banor och öppnar i april. Nya anläggningar i Västerås och Norrköping är också klara och på gång för Klövern Padel under 2021. 

”Vi har också ett par andra orter med avtal som vi förmodligen också får klara under året”, säger Jakob Mörndal.

En hel del bolag ser också padel som en möjlighet att öka utnyttjandet av befintliga fastigheter. Unibail-Rodamco-Westfield bygger en ny sportanläggning på taket till köpcentret Westfield Mall of Scandinavia där tre padelbanor ingår. 

En av Hufvudstadens paradfastigheter, NK mitt i Stockholm city, får också padelbanor, på det tillhörande parkeringshuset Parkadens tak. I april öppnar padelanläggningen med fyra banor på totalt 3.000 kvadratmeter.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?