1515

Osannolik OS-budget – ge oss notan i stället för att luras

Vinter-OS 2026 kommer allt närmare Sverige. I veckan gav Internationella olympiska kommittén, IOK, klartecken till kandidaturen som består av Stockholm, Åre, Falun och eventuellt Sigulda i Lettland där bob, rodel och skeleton ska avgöras.

OSANNOLIK BUDGET. Om Stockholm får vinter-OS 2026 är planen att använda befintliga anläggningar, som Hammarbybacken, Globen och Tele 2 arena, för att hålla kostnaderna nere. Men Di:s krönikör Olof Lundh tror ändå att budgeten spricker.
OSANNOLIK BUDGET. Om Stockholm får vinter-OS 2026 är planen att använda befintliga anläggningar, som Hammarbybacken, Globen och Tele 2 arena, för att hålla kostnaderna nere. Men Di:s krönikör Olof Lundh tror ändå att budgeten spricker.Foto:Sören Andersson/TT

Naturligtvis är det smart att utnyttja anläggningar som redan finns i relativ närhet. Det är ett steg i rätt riktning att IOK börjat inse det felaktiga i att tvinga länder att bygga enorma anläggningar som aldrig kommer till nytta efter att spelen är avslutade.

Montreal. Rio de Janeiro. Sotji. Aten. Ja, många städer och länder har fått betala notorna efter OS långt efter att de tävlande har åkt hem.

Konkurrensen om att få ordna vinter-OS 2026 består av kanadensiska Calgary, som hade OS 1988, och den italienska kombinationen av Milano och Cortina d’Ampezzo. Redan den 23 juni 2019 kommer besked om vem som får ta hand om vinter-OS och Paralympics. Då ska IOK-ledamöterna rösta.

Sverige har inte haft några OS- tävlingar sedan 1956, då ryttarspelen inte fick gå i Melbourne på grund av hårda regler för karantän och Stockholm vann kampen om att få arrangera den delen av OS.

Annars är sommar-OS 1912 det enda svenska arrangemanget, trots att vi har sökt vinter-OS sex gånger och sommar-OS en gång.

Blir det åttonde gången gillt? Mycket talar för att Sverige ligger bra till då den svenska OS-ansökan rimmar väl med de nya och nedskalade kraven från IOK som togs fram under Olympic Agenda 2020.

Bland annat vill IOK att vinter-OS ska bli en symbol för framtida spel – hållbarhet, kostnadseffektivitet och långsiktighet – och att anläggningarna helst redan ska finnas, och naturligtvis ska de användas efter spelen och inte stå som monument över slöseri som i Aten, Sotji eller Rio de Janeiro.

Lägg till att IOK numera skjuter till ett bidrag på 1 miljard dollar, det vill säga 9 miljarder kronor, och att den svenska budgeten är på 13 miljarder. Det finns väl ingen anledning att tveka?

I Sverige klagar vi ofta när länder med odemokratiska regimer som Ryssland, Kina och Qatar anordnar internationella idrottsevenemang och solar sig i deras glans, och då får väl vi ta ansvaret och visa vägen genom att arrangera OS.

Naturligtvis hade det varit en ekonomisk injektion för alla inblandade regioner, även om man inte ska tro för mycket på långsiktiga effekter.

OS i Lillehammer gav ett kortsiktigt ekonomiskt uppsving och en permanent uppgradering av infrastrukturen, men på lång sikt gav det få jobb och där tog den norska staten notan.

Här ska privata intressenter stå för kostnaderna, utöver pengarna från IOK, och det som krävs av den svenska staten är en garanti för säkerheten – som kan bli nog så dyrbar i dessa tider. Och det är inte lätt att få ett politiskt stöd när det inte ens finns en regering och än mindre ett stabilt styre i Stockholm.

Att det finns affärer i ett eventuellt OS är naturligtvis givet. Bara att Skistars vd Mats Årjes numera är ordförande för Sveriges olympiska kommitté och driver jakten på ett svenskt vinter-OS är ett spännande och tveksamt sammanfallande av intressen.

Man får ge bröderna Paulsson med familjer att ingen i Sverige är lika skicklig på att navigera den här annorlunda världen av idrottsrörelse, stat, kommun och näringsliv – och göra stora vinster i den.

Frågan är dock varför OS-företrädaren kör med en drömbudget? Inget är så tröttsamt som när företrädare lovar att göra vinst på allt från en ny arena till ett arrangemang likt OS. Det är givetvis inte lätt att få till det rätt, men det är bättre att ta i rejält i stället så att folk kan ta ett nyktert beslut i frågan.

Ett vinter-OS i Sverige kan absolut vara värt ett gäng miljarder, men ge oss notan från början i stället för att luras och försöka få oss att tro att det ska gå ihop.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?