Hoppa till innehållet

Annons

Osäkerhet kring målet om 100.000 coronatester – ”Vad menar Lena Hallengren?”

Regeringen vill se 100.000 coronatester i veckan redan i mitten av maj.

Men det är en bra bit kvar – förra veckan analyserades 29.000 prover.

I flera regioner frågar man sig nu vilka fler man ska testa och hur det ska gå till.

Foto:Johan Nilsson/TT

Det rör sig om tiotusen fler prover varje dag som måste göras om regeringens mål om 100.000 tester i veckan för pågående coronainfektion ska nås. Ansvaret för detta faller på regionerna och kommunerna.

Ett urval av regioner som TT kontaktat uppger att de utökat, eller planerar att utöka, testningen med bland annat drive-in-teststationer för vård- och omsorgsanställda och särskilda provtagningsteam som åker ut till exempelvis äldreboenden.

Region Skåne uppskattar att antalet tester utökats med 25–30 procent den senaste veckan, till totalt drygt 1.200. Region Sörmland räknar med en ”flerfaldig” ökning från dagens cirka 400 tester per dag, framför allt genom ökad egenprovtagning.

Frågan är hur långt detta räcker. Flera regioner kan än så länge inte ge inte något konkret svar på hur många fler tester man tror sig kunna göra.

I Region Jämtland Härjedalen provtas redan alla som behöver provtas, enligt regionledningen.

”Vi tar redan väldigt mycket prover. Det går inte att utöka sådär väldigt mycket mer”, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

I Stockholm testas i dag drygt 1.000 personer om dagen.

”Regeringen måste förtydliga sig. Vilka mer är det som ska testas och till vilket syfte?” säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm.

Hittills har i första hand sjuka som lagts in eller vårdats på sjukhus testats för covid-19, samt vårdpersonal som är sjukskrivna med symptom, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringslista för provtagning.

Men om testerna ska utökas så kraftigt som regeringen vill måste testningen sannolikt utökas till fler grupper.

”Att Sverige kan köra 100.000 prover i ett labb, det tjänar ju ingen på så länge vi inte kan skicka ut test till de som behöver det”, säger Per Sikora, ansvarig för kommunal provtagning i Västra Götalandsregionen.

Enligt prioriteringslistan ska anställda i andra samhällsviktiga yrken prioriteras för provtagning i tredje hand, och i fjärde hand personer i övriga samhället.

Men att börja testa exempelvis grupper av poliser och förskoleanställda, eller privatpersoner, är inget som det hittills gått ut några anvisningar om, enligt Per Sikora.

”Än så länge har fokus legat på de två översta kategorierna. Vi har inte fått några önskemål från vare sig Folkhälsomyndigheten eller smittskyddet att testa andra, och då gör vi inte det. Den bollen måste komma från den nationella myndigheten”, säger han.

De flesta regioner TT varit i kontakt med testar fortsatt inom de två första prioriteringsgrupperna.

”När kapaciteten utökats tillräckligt i alla dess länkar kommer vi att fortsätta med prioriteringsgrupp tre, men det är fortfarande för tidigt att säga när detta kan ske”, skriver smittskyddsläkare Eva Melander i Skåne i ett mejlsvar.

Om regeringen tänkt att anställda inom annan samhällsviktig verksamhet än vården samt privatpersoner ska testas i stor skala måste den både förtydliga hur det ska gå till och stå för finansieringen, anser Ella Bohlin i Stockholm.

”Vad menar (socialminister) Lena Hallengren med de här 100.000? Vilket är vårt mandat? Vem ska betala för det? Vilka labb ska användas?” frågar hon.

Provtagning av andra samhällsviktiga yrkesgrupper kan dessutom behöva hanteras utanför sjukvården, framhåller Per Sikora. Det innebär att nya aktörer för provtagning, logistik och provanalys måste etableras.

”Hittills har vi kunnat provta ganska kontrollerat inom vård och omsorg vid våra provtagningscentraler och i viss mån som självtest hemma. Men ska du skala upp det och skala ut det i samhället blir ju det en utmaning”, säger han.

På vissa håll sker dock redan viss testning utanför prioriteringslistan.

”Vi erbjuder redan nu provtagning vid sidan om de prioriterade grupperna för att utnyttja kapaciteten fullt ut”, säger Micael Widerström i Jämtland Härjedalen.

Han tycker inte att direktiven från nationellt håll behöver förtydligas.

”Däremot kan man kanske behöva gå ut med information att ”nu finns det här tillgängligt, det är inte lika svårt som förut”. Jag tror att det finns ett ganska stort önskemål om att få göra de här testerna.”

Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare i Sörmland, framhåller att det endast är relevant att provta personer med symptom.

”Det funkar inte på dem som inte har symptom, det är så metoden fungerar. Så det är inte så att vi ska provta alla invånare i Sörmland, utan det är de som har luftvägssymptom. Så hur många tester det blir beror också på hur många som har luftvägssymptom eller förkylningssymptom.”

Innehåll från SkandiaAnnons

Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna

Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.
Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.

Som chef eller arbetsgivare är det vitalt att kunna rekrytera de bästa medarbetarna – och att få dem att vilja stanna. Flexibilitet, frukost och pingisbord i all ära, men i tider som dessa är andra saker än viktigare att kunna lyfta fram för en attraktiv arbetsgivare.

Kampen om talangerna är stenhård och det finns många olika förmåner att locka med. Det gäller att du inte missar det kanske viktigaste av allt för att vara en attraktiv arbetsgivare, nämligen tjänstepensionen som tryggar ”lönen efter karriären”.

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare.

– En modern arbetsgivare med hållbar tillväxt i fokus behöver ta hand om sin viktigaste resurs – nämligen medarbetarna, säger Jonathan Unander-Scharin som är företagsrådgivare på Skandia.

Smart hälsoarbete

– När medarbetare mår bra ökar förutsättningarna för dem att göra bra ifrån sig. Att sätta hälsan i fokus på företaget är helt enkelt en lönsam investering. Många sjukskrivningar är helt onödiga och kan förhindras med förebyggande och smart hälsoarbete. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande för både stora och små företag, säger han.

Generellt är företag som har helheten med tjänstepension, hälsoförsäkring, vårdförsäkring och sjukförsäkring också friskare.

– Och friskare företag är mer lönsamma företag, säger Jonathan Unander-Scharin.

Vill du också få ett friskare företag? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här 

Tillgång till hälsoexperter

Skandia har i många år arbetat med hälsa för att kunderna ska må bra. Skandia Tjänstepension med Hälsa är ensam i sitt slag, då den inte bara skapar ekonomisk trygghet utan också förebygger sjukskrivning och hjälper till om någon på jobbet trots allt skulle bli sjuk.

Med den kostnadsfria hälsoförsäkringen har företagets medarbetare även tillgång till Skandias Hälsosluss, dit de kan vända sig för att tidigt få stöd och hjälp för att undvika sjukskrivning. Här jobbar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och hälso- och rehabvägledare med att ge hjälp och råd.

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig för alla. Därför har vi väldigt låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias Hälsosluss gör det i förebyggande syfte, innan det gått för långt. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar, säger Jonathan Unander-Scharin.

Läs mer om Skandia Tjänstepension med Hälsa 

Lyft hela förmånspaketet – inte bara lönen

I kampen om att locka och behålla de bästa medarbetarna är det viktigt att kunna visa att man är en ansvarsfull och attraktiv medarbetare, konstaterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

– Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion​ – bredda istället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.

Här är hans och Skandias checklista, som visar vad du kan säga för att visa på bredden i vad du som arbetsgivare kan erbjuda – utöver lönen:

Tjänstepension – viktigt för din framtid

– Varje månad betalar vi in hela x antal kronor till din tjänstepension. Den är en viktig del av din totala pension, som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen.

Löneväxling – superknepet för att maxa pensionen

– Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Självklart guidar vi dig till hur det fungerar och ser över att det passar just din situation.

Kostnadsfri pensionsrådgivning – så att du kan fatta rätt beslut

– Du kan välja hur tjänstepensionspengarna ska placeras, så att det passar hur aktiv du vill vara. För att kunna fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension ger vi dig tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning.

Hälsoförsäkring – för att vårda ditt mående

– Vi månar om våra medarbetares hälsa och därför har vi en hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi).

Sjukförsäkring – för att öka din trygghet

– Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90% av lönen.

Vårdförsäkring – för snabb vård

– För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar.

Alla de här delarna kan du som företag erbjuda via en tjänstepensionslösning i Skandia, där ingår även en bolånerabatt, en hälsoapp, tillgång till en hälsosluss med råd och stöd från Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Behöver du se över företagets tjänstepension? Få hjälp direkt här  

Läs mer om hur du kan få starka förmåner och ett friskare företag här 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera