1515
Annons

Ortivus i avtal med Region Värmland värt 3,2 Mkr

Ortivus har tecknat ett kontrakt för leverans av halvautomatiska externa defibrillatorer (AED) till Region Värmland. Värdet av leveransen bedöms vara 3,2 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Kontraktslängden är två år med möjlig förlängning i ytterligare två år.


Ryssland tampas med urstark rubel

Ryssland överväger att lätta på de strikta kapitalkontrollerna som har införts i kölvattnet på Ukrainakriget och sanktionerna mot landet. Rubeln har blivit så stark att det skapar budgetproblem för ryska staten och slår mot ryska exportföretag.

Centralbanekn i Moskva har lyckats lyfta rubeln så mycket att den nu är ett problem för den ryska ekonomin.
Centralbanekn i Moskva har lyckats lyfta rubeln så mycket att den nu är ett problem för den ryska ekonomin.Foto:Mostphotos, Fredrik Sandberg

Bland annat diskuteras just nu ett förslag att redan denna vecka minska andelen exportintäkter i utländsk valuta som måste växlas in mot rubel till 50 procent, från dagens 80 procent, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till två anonyma källor.

Rubeln är den tillväxtvaluta som gått bäst på marknaden i år – trots Ukrainakriget. När ryska styrkor gick till attack den 24 februari och väst svarade med massiva sanktioner rasade först rubeln.

Men efter den första chocken och med hjälp av en kraftig räntehöjning och kapitalkontroller fick centralbanken i Moskva upp värdet på den ryska valutan igen. Och nu har kursen gått upp med 30 procent sedan slutet av februari.

Höga energipriser, västliga sanktioner och ryska restriktioner ligger bakom utvecklingen. Sanktionerna har bland annat slagit hårt mot rysk import samtidigt som kapitalkontroller har tvärnitat efterfrågan på utländska valutor i Ryssland.

Rubeln slog nytt femårshögsta i fredags och fortsatte upp med drygt 4 procent i måndagens handel. Men det är inte marknaden som sätter kursen. Skulle kapitalkontrollerna slopas helt skulle rubeln falla till 70-80 rubel per dollar, enligt Tatiana Orlova, ekonom på Oxford Economics. Det kan jämföras med dagens kurs på knappt 58 rubel per dollar.

För den ryska staten kan den i dagsläget konstlat starka rubeln bli en tung börda, då skatteintäkterna från den stora energiexporten kommer i utländsk valuta medan statens utgifter sedan ska betalas i rubel.

”Ju starkare rubelkurs desto större underskott. Och det gör det svårare för exportörer, drar upp deras kostnader och drar ned intäkterna”, säger Evgeny Kogan, professor vid Handelshögskolan i Moskva, till Bloomberg.

”Om detta håller i sig, i låt oss säga ett halvår, skulle det bli väldigt otrevligt”, tillägger han.

Varken Rysslands finansdepartement eller centralbank vill kommentera Bloombergs uppgifter om uppmjukade kapitalkontroller i Ryssland.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?