1515
Annons

Orosindex föll tillbaka inför slutspurten i USA-valet

Vix-index som speglar investerarnas oro för volatilitet på börsen inledde veckan på fortsatt hypernervösa nivåer. 

Under tisdagen lugnade det sig något och backade från indextal runt 40 till 35 när marknaden håller andan inför valets avgörande.

Foto:Mark Lennihan/TT

Indexet som tog rejäl fart före allhelgonahelgen fortsatte inledningen av veckan på höga nivåer. Vix som mäter investerarnas oro för stor volatilitet ligger i normalläge i intervallet 10–20. Under veckan steg det till nivåer runt 40 för att vid tisdagens stängning falla tillbaka till nivåer runt 35. Oron inför ett möjligt röstningskaos tillsammans med en andra våg av pandemin som nu är ett faktum anses vara skälet till oron som indexet speglar.

I en kommentar till Di under måndagen sa Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank att hon bedömer att oron kan fortsätta i närtid. Hon menar dock att när vi närmar oss årsskiftet och presidentvalet är lagt till handlingarna och nya stimulanspaket är klubbade så borde flera av de stora orosmolnen ha försvunnit.

 


”Skattesatsen får inte höjas”

Det är bra om entreprenörsskatten, 3:12-reglerna, blir enklare. Men det får inte betyda att skattesatsen höjs. 

Det anser Svenskt Näringsliv med anledning av den utredning som regeringen tillsatts. 

Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.
Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.Foto:Pressbild, Henrik Montgomery

På onsdagen kunde Di berätta att regeringen tillsatt en utredning ,med syftet att förenkla den entreprenörsskatt som såväl näringslivet som lagrådet tycker har blivit alltför komplicerad. 

”Det här är inte en utredning som syftar till att dra in mer pengar till statskassan. Men om man ska förenkla systemet står det fritt för utredningen att diskutera om man behöver justera skattesatser för att ge utrymme för att göra det enklare i andra delar”, sa Mikael Damberg till Di. 

Men skatten får inte höjas, anser Svenskt Näringsliv.  

”Det är angeläget att skattesatsen i entreprenörsskattereglerna inte höjs. Förenklingar är välkomna och den utredning regeringen aviserat sägs visserligen inte syfta till att ”dra in mer pengar. Men det är illavarslande att resonemang förs om höjd skattesats”, säger säger Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.

Den svenska entreprenörsbeskattningen kan bli drygt 50 procent och som lägst 20 procent, enligt Svenskt Näringsliv och det innebär att den är högre än i länder som svenska företag konkurrerar med.  

”Sedan ett antal reformer av entreprenörsskatten inleddes för drygt 15 år sedan har alltfler företagare upplevt regelverket som rimligare. Antalet anställda har ökat med 730.000 personer och statens skatteintäkter har vuxit kraftigt”, säger Johan Fall. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?