Annons

Oron växer i Afrika för ökad coronaspridning

Allt fler afrikanska länder bekräftar fall av coronaviruset. Kontinenten har hittills varit tämligen skonad från pandemin men nu växer farhågorna om att smittspridningen ska få fäste.

Kongo Brazzaville har rapporterat sitt första bekräftade coronafall. Det rör sig om en medelålders fransk-kongolesisk man som anlänt med flyg från Paris den 1 mars.

Under helgen har sammanlagt ett tiotal länder på kontinenten – däribland Kenya, Etiopien och Rwanda – bekräftat sina första fall av smittan.

Därmed har coronaviruset spridits till över 20 av Afrikas drygt 50 nationer.

Flera av de nya fall som rapporteras rör utländska medborgare. Den smittade i folkrika Etiopien är en japansk medborgare medan fallet i Guinea är en kvinnlig EU-anställd.

Personen som konstaterats smittad i Rwanda är enligt hälsodepartementet en indisk medborgare som anlände med flyg den 8 mars. Det statliga flygbolaget Rwanda Air ställde efter beskedet omgående in alla flygningar till Indien fram till den 30 april.

De två första fallen i Namibia är enligt myndigheterna spanska medborgare som anlände till landet i veckan. Regeringen i Windhoek inför nu med omedelbar verkan reserestriktioner till flera olika länder.

Afrika har hittills varit relativt skonat från coronavirusets utbredning, men även om antalet fall fortfarande är lågt jämfört med siffrorna i Asien och Europa växer nu oron för att smittan ska få spridning på kontinenten.

Senegal bekräftade elva nya fall på fredagen, vilket innebär att antalet smittade i det västafrikanska landet nu uppgår till 21. Av dessa har enligt hälsodepartementet 16 smittats av samma person, som återvände till landet från Italien.

Sydafrika blev på lördagen det första afrikanska landet att hämta hem sina medborgare från Kina, sedan kinesiska myndigheter lättat på karantänsbestämmelserna kring mångmiljonstaden Wuhan där viruset först upptäcktes.

Sammanlagt 146 sydafrikaner har flugits hem och kommer nu att hållas i karantän i 21 dagar. Landet hade på söndagen totalt 51 bekräftade fall av coronaviruset, det högsta antalet i Afrika söder om Sahara.

Kenyas första bekräftade fall är en 27-årig kvinna som tidigare i mars besökte London. Landets hälsomyndigheter uppges ha kunnat spåra de flesta hon kommit i kontakt med och regeringen vidtar omfattande åtgärder för att begränsa smittspridningen. Alla planerade större sammankomster beordras att ställa in och fri handsprit ska tillhandahållas i kollektivtrafiken.

Hälsoministern Mutahi Kagwe varnar också för att den som sprider falsk information om coronaviruset riskerar åtal.

”Kenyaner får inte missbruka sociala medier för att sprida desinformation som kan orsaka rädsla”, säger han enligt den lokala tidningen Standard.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Nectarine HealthAnnons

Nya generationens trygghetslarm är här

Nectarine Health har utvecklat ett AI-armband som ersätter dagens föråldrade trygghetslarm.
Nectarine Health har utvecklat ett AI-armband som ersätter dagens föråldrade trygghetslarm.

Med syfte att öka tryggheten hos den åldrande befolkningen och uppdatera den förlegade teknik som i dag används som trygghetslarm, har Nectarine Health skapat en smart lösning på ett stort problem. Nu har företaget tagit sikte på global lansering. 

Skadliga fallolyckor är ett stort folkhälsoproblem. 1500 personer över 65 år omkommer varje år i Sverige till följd av fallolyckor, och problemet ser likadant ut världen över. Det förebyggande arbetet involverar ofta ett trygghetslarm med begränsade funktioner som bygger på att användaren själv kan kalla på hjälp. Men det visar sig i undersökningar att upp till 80 procent av användarna inte förmår att trycka på larmet när olyckan väl är framme.

Det svenska techbolaget Nectarine Health tog avstamp i den här problematiken och utvecklade en helt ny innovativ lösning som kan ersätta den daterade tekniken. 

– Vår innovation förenar avancerad AI med ett diskret och bekvämt armband som användaren bär på sig dygnet runt. Armbandet möjliggör monitorering där vårdpersonal och anhöriga kan få information om bärarens status i realtid och eventuella hälsoförändringar på lång sikt, säger Anton Smith, CTO på Nectarine Health.

Smart armband som reagerar vid fallolycka

Armbandet bärs alltså dygnet runt och har en batteritid på cirka nio månader. Systemet består även av basstationer som placeras i eluttag i hemmet. Dessa båda komponenter samverkar för att samla in data om användarens rörelsemönster hemma. Vid en fallolycka eller om något oförutsett händer, reagerar systemet direkt på händelsen och ett larm skickas automatiskt till anhöriga eller personal inom äldreomsorgen.

Nectarine Healths lösning används sedan flera år tillbaka inom svensk äldreomsorg. Nu är tanken att expandera erbjudandet och etablera det nya trygghetslarmet på bred front i hemmiljö. Många äldre i dag vill bo kvar hemma så länge som möjligt, men detta är ofta förenat med stor oro hos familjemedlemmar. 

– Vår lösning ger de äldre chansen att bestämma över sitt eget liv och behålla friheten i att bo hemma. Detta är värdefullt för användaren själv, men också för de anhöriga som kan lita på att systemet varnar om det skulle hända något, säger Jan Stålemark, vd för Nectarine Health.

AI möjliggör förebyggande insatser

Nectarine Healths långsiktiga mål är att öka tryggheten i hemmet. Genom att samla in data över tid kan man med hjälp av AI tidigt upptäcka förändringar i användarens beteende och på så sätt förebygga olyckor och sjukdomar. 

– Därmed kan vi minska inläggningarna på sjukhus vilket är positivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, men också eftersom uppryckande från hemmet och de dagliga rutinerna ofta försämrar måendet ytterligare, säger Jan Stålemark.

Den nya produkten för hemmabruk kommer lanseras på den svenska och amerikanska marknaden i början av 2021. Då kommer Nectarine Health börja sälja systemet kopplat till en abonnemangstjänst.

– Vi satsar både i Sverige och USA, inledningsvis kommer USA bli vår primära marknad. Det är en attraktiv marknad där behovet är stort. Detta innebär att det finns stor potential för oss att etablera vår innovation som en viktig hjälpande hand, säger Anton Smith.

Fakta om Nectarine Health

Vi utvecklar teknik som möjliggör för äldre personer att bo kvar längre i sitt eget hem, och samtidigt känna trygghet och självständighet. Prevention är möjligt med hjälp av produktens avancerade AI-algoritmer. Under 2021 kommer produkten lanseras på konsumentmarknaden i Sverige och i USA. 

Läs mer om Nectarine Health på nectarinehealth.com

 

Mer från Nectarine Health

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nectarine Health och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?