1515
Annons

Oron kom av sig – industrierna tror på konjunkturen

En färsk rapport från en av Sveriges basindustrier andas stor konjunkturoptimism om innevarande halvår – i kontrast till tillståndet för bara ett kvartal sedan. 

Bland glädjepillren finns att exporten till Kina skjuter i höjden.

Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.
Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.Foto:Livsmedelsföretagen

Den svenska kemibranschen, som står för en femtedel av landets industriproduktion och omfattar allt från läkemedel till raffinaderier, inledde året med en besvikelse.

Di skrev den 1 juni under rubriken "toppen passerad i kemiindustrin" hur medlemsföretagen i branschorganisationen IKEM i en då färsk rapport vittnade om både stagnerande rapport och vikande lönsamhet under årets första kvartal. Både inhemsk försäljning, investeringsnivåer, lönsamhet och exportnivåer var på väg ned, enligt rapporten.

Sedan dess har bara tre månader passerat, men redan är det annat ljud i skällan.

"Vi ser en god utveckling, med framför allt god tillförsikt framåt bland företagen, så konjunkturen ser inte ut att vända ned i närtid åtminstone", säger Carl Eckerdal, IKEMs och Livsmedelsföretagens chefekonom, till Di apropå sin färska rapport.

Enligt rapporten har indexvärdena för samtliga fyra av parametrarna som pekade ned tidigare i år nu vänt upp.

"För de exporttunga IKEM-företagen (85 procent av produktionen går på export) märktes inget av den stiltje som rådde under Q1. Företagen har dragit nytta av en god global konjunktur där ett högt kapacitetsutnyttjande ökar investeringsbehoven", heter det i rapporten.

Apropå export noteras i rapporten att Kina har blivit en allt viktigare mottagare av svenska produkter från IKEM-medlemmarna. Inte minst läkemedel noterar rekordtillväxt, och landet står nu enligt rapporten för 20 procent av den samlade svenska läkemedelsexporten.

IKEM:s rapport är i linje med Konjunkturinstitutets senaste barometer, som publicerades den 30 augusti. Enligt denna steg den så kallade barometerindikatorn i augusti för tredje månaden i rad, med industrin som draglok. Särskilt tillverkningsindustrin rapporterades vara stark, med en ökning från juli månads redan höga 118,5 till rekordnoteringen 121,8.

 

Innehåll från OnevinnAnnons

Onevinn levererar IT-säkerhet som öppnar möjligheter

Hög IT-säkerhet innebär stor flexibilitet. Med övervakning 24/7, snabb respons och specialistkompetens frigör Onevinn tid och resurser för företag och skapar samtidigt bättre förutsättningar för medarbetares distansarbete. 

Nya digitala tider innebär både möjligheter och utmaningar. De senaste årens snabba digitalisering, utveckling av molntjänster och övergång till distansarbete har i många fall gjort traditionella säkerhetsverktyg föråldrade. Trots det menar Onevinn att IT-säkerhet inte ska ses som en begränsning – utan som en möjlighet. 

– Ett företag som har rätt säkerhet får också stor flexibilitet. Det innebär till exempel att de får helt andra möjligheter att erbjuda sina medarbetare en mer mobil arbetsplats, säger Claes Kruse, grundare av Onevinn.

MDR – en modern och proaktiv tjänst

Hög IT-säkerhet handlar mycket om att ligga steget före, och en nyckel är att gå från att vara reaktiv till att bli proaktiv. För att hjälpa företag att bättre skydda sin IT-miljö erbjuder Onevinn Managed Detection and Response, MDR, en modern, proaktiv tjänst som detekterar och eliminerar cyberhot. 

– Med MDR får organisationer övervakning 24/7. Vårt erbjudande skiljer sig dessutom från traditionell övervakning eftersom vi inte bara passivt övervakar, utan även hanterar problem samtidigt som de uppstår, säger Stefan Schörling, Head of MDR på Onevinn.

Till skillnad från traditionella säkerhetslösningar är MDR mer heltäckande med större fokus på att hantera, skydda och upptäcka hot med kopplade åtgärder. Tjänsten omfattar åtgärder och hjälp att respondera på incidenter, och den hanterar även åtgärder i det preventiva säkerhetsarbetet. I MDR används AI och maskininlärning för att respondera snabbt och med bättre precision. Övervakningen sker 24/7 av människor i samspel med teknik.

– Om tiden, resurserna och kompetensen inte finns inom bolaget så är en modern MDR-tjänst en bra lösning för att accelerera sina förmågor inom cybersäkerhet. Vi kopplar upp oss mot de system kunden använder och övervakar sedan hela landskapet. Säkerhetsanalytikern tar hand om larmen och tar beslut kring åtgärder. Vid stora incidenter går ett Incident Response Team in och hjälper till, säger Stefan Schörling.

Bra skydd skapar möjligheter

Trots att inga branscher idag är förskonade från cyberattacker så pratar Onevinn ogärna om IT-säkerhet ur ett hotbildsperspektiv. I stället betonar de möjligheterna som ett bra skydd skapar, bland annat möjligheten till flexiblare arbetsformer. 

– Bromsen på en bil, den har du för att kunna köra fortare – inte långsammare. Ett bra skydd ger mer resurser till att utveckla företagets kärnverksamhet, och med Onevinn vid rodret behöver man inte ens tänka på hotbilden, säger Claes Kruse.

Fakta:

Med Onevinns MDR-tjänst kan ni släppa på ansvaret och tryggt låta oss ta hand om er IT-säkerhet. Utifrån era krav och behov säkerställer vi att verksamheten har ändamålsenlig säkerhet som skyddar data, information och tillgångar. Onevinn tar ett större ansvar hos dig som kund, och vi bidrar till en effektivare, snabbare och proaktiv incidentrespons.

www.onevinn.com 

 

Mer från Onevinn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Onevinn och ej en artikel av Dagens industri

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera