Annons

Oroligt Peru tidigarelägger val

Peru tidigarelägger nästa presidentval i ett försök att lugna den politiska oron i landet. Samtidigt trissas läget upp i regionen då Mexikos ambassadör utvisas efter det att den avsatte presidentens familj erbjudits asyl i Mexiko.

Perus kongress har röstat för att tidigarelägga nästa val från 2026 till april 2024 i ett försök att lindra de politiska spänningarna i landet.

Enligt den nya tidplanen ska den nyligen tillsatta presidenten Dina Boluarte i juli 2024 lämna över makten till vinnaren i valet. 

Omfattande och våldsamma protester skakar Peru efter det att expresidenten Pedro Castillo avsattes och frihetsberövades i början av december. Han hade då försökt att upplösa parlamentet och införa undantagslagar.

En domstol har beslutat att Castillo ska vara frihetsberövad i 18 månader – detta efter ett beslut om att han inte längre omfattas av åtalsimmunitet som landets president normalt åtnjuter.

Castillo-anhängare beskriver presidenten som kidnappad, medan myndigheterna säger att misstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas grundligt.

I onsdags utlyste Peru ett riksomfattande undantagstillstånd – som Castillo-anhängarna trotsar genom rasande protester. 

Mexiko erbjöd på tisdagen asyl för Pedro Castillos familj. Peru svarade några timmar senare med att förklara den mexikanska ambassadören i Lima ”persona non grata” och gav honom 72 timmar att lämna landet.

Perus utrikesdepartement hävdar att Castillos hustru, Lilia Paredes Navarro som tillsammans med parets två barn befann sig på Mexikos ambassad i Lima, brottsutreds.

Peru menar att man kommer att tillåta Castillos familj att åka till Mexiko, men säger att man eventuellt kommer att kräva att Paredes Navarro utlämnas om hon så småningom skulle ställas inför rätta.

Perus utrikesdepartement säger via konton i sociala medier att Mexikos ambassadör Pablo Monroy utvisas på grund av mexikanska uttalanden om den politiska situationen i Peru. Det var en referens till den mexikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador, som har kritiserat att man avsatt Castillo.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera