Annons

Oroligheterna eskalerar – batonger mot bambukäppar i Hongkong

De protesterande i Hongkong möttes av batonger och tårgas i sammandrabbningar med polisen, och demonstranterna svarade med ett bombardemang av flaskor och bambukäppar.

”Fredliga medel kommer inte att lösa problemen”, säger en av deltagarna.

Foto:Vincent Yu

Detta uppges vara första gången på tio dagar som polisen använt tårgas mot demonstranterna i Hongkong. Efter en period av relativt lugn tycks oroligheterna nu vara på väg att eskalera igen.

Tusentals deltagare, en del av dem iförda gasmasker, marscherade genom stadsdelen Kwun Tong innan de stoppades av kravallpoliser utrustade med sköldar och batonger. En del demonstranter sköt stenar med slangbellor mot polisen, som svarade med pepparsprej.

”Jag har förstått att problemen inte kommer lösas med fredliga medel. Regeringen lyssnar inte på sånt. Om jag blir gripen är det för att jag kommer hit för att förespråka rättvisa”, säger den 19-årige studenten Ryan, som bara vill uppge sitt förnamn.

Medan skymningen föll i Hongkong började en del demonstranter göra sig redo för nya sammandrabbningar genom att riva upp gatstenar och bygga barriärer ett par hundra meter bort från polisen.

”Regeringen har valt bort kommunikation med de protesterande som ett sätt att lösa problemen. Jag ser ingen framtid under den här regimen”, säger deltagaren Lueng som förklaring till varför han valt att långsamt förflytta sig längst fram i leden.

Även en del äldre personer deltar i protesterna, som 65-årige Dee Cheung:

”Ungdomarna som ger sig ut sätter sin framtid på spel. Vi måste fundera över varför de gör det”, säger han.

Hongkong skakas sedan flera månader tillbaka av gatuprotester mot regimen i Peking. De uppges vara de största sedan regionen lämnades över från britterna till Kina 1997.

Ursprunget var att demonstranterna ville stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina från att klubbas av Hongkongs politiska ledning. Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem. Protesterna mot lagförslaget blev ganska snart våldsamma. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Fyra tunnelbanestationer stängdes också i Hongkong under dagen för att sätta käppar i hjulet för protestmarschen i Kwun Tong – men tusentals tog sig dit och tågade ändå.

Somliga satte sig på marken direkt vid tunnelbanenedgångarna för att hindra själva grindarna att stängas. Många riktade sig ilska direkt mot tågbolaget och kallade åtgärden "orimlig". "Skäms på er, MTR", löd ropen.

Trafiken har stoppats runt stationerna omkring den glest befolkade för att försvåra för demonstranter att ta sig till området, men det hindrade inte tusentals personer från att ta sig dit till fots.

Bakgrunden till de stängda stationerna är att MTR fått skarp kritik i kinesisk media, inklusive kommunistpartiets organ, för att man tillåter demonstranter att komma undan efter sammandrabbningar med polisen. Bolaget uppger att man fått ett åläggande att hindra demonstranter från att störa trafiken, och att trafiken omedelbart stoppas i händelse av "slagsmål, vandalism eller andra våldshandlingar".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?