1515
Annons

Massiva protester i Frankrike – pansarfordon sattes in

Tårgas, vattenkanoner och bilbränder – efter en orolig dag i Paris meddelar företrädare för Frankrikes regering att Gula västarnas demonstration är under kontroll. Nu efterlyser man dialog med demonstranterna.

Över hundratusen har protesterat över hela landet och många har gripits av polis.

Foto:Rafael Yaghobzadeh/TT

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner sade på lördagskvällen att demonstrationen är under kontroll, uppger Reuters. Polisens närvaro ska dock vara fortsatt hög under söndagen om det behövs.

Protesterna mot president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer samlade på lördagen totalt 125.000 personer på flera platser i Frankrike – varav 10 000 i Paris, enligt inrikesministern. Totalt 1.385 personer uppges ha gripits och 118 demonstranter och 17 poliser har skadats.

Vid paradgatan Champs-Élysées i Paris hittade polisen hammare, basebollträn och bouleklot av metall som demonstranter beväpnat sig med tidigare under dagen. Tjock, svart rök steg mot himlen när demonstranter satte eld på en barrikad bestående av soptunnor och julgranar, medan andra skanderade "Avgå, Macron".

En del demonstranter blockerade också ringleden runt huvudstaden.

"Jag är här för min 15 månader gamla sons skull. Jag kan inte tillåta honom att bo i ett land där de fattiga exploateras", sade 30-årige truckföraren Denis som åkt in till Paris för att demonstrera.

Eiffeltornet, Louvren och flera andra stora turistattraktioner har hållit stängt, liksom affärer och restauranger. Även många gator är avstängda och turister och boende har uppmanats hålla sig inomhus, och delar av staden ligger fortfarande öde.

Svenska ambassaden i Paris ligger ett stenkast från premiärministerns kansli i sjunde arrondissement. Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson säger att den franska polisen uppmanat ambassaden att vidta försiktighetsåtgärder.

"De bad oss ta bort de staket som står utanför, eftersom de som vill bråka åker runt och skulle kunna plocka dem och använda dem som vapen. Så vi har ställt dem på ambassadens innergård. Man bad oss också ta ned den svenska flaggan, men vi beslöt oss för att inte följa det rådet eftersom det inte finns någon hotbild mot Sverige eller svenska intressen i Frankrike", säger hon.

Det är fjärde helgen i rad som våldsamma protester pågått i landet. Förra helgen utbröt kaos på och omkring Champs-Élysées, när demonstranter från proteströrelsen drabbade samman med polis. Affärer plundrades och bilar stacks i brand.

"Det är typiskt franskt, att man kan se sådana här krigsliknande scener med kravallpoliser på gatorna och sedan går man några kvarter till fots och då sitter folk och dricker kaffe, medan vissa fortsätter med sin julhandel. Paris är kontrasternas stad", säger Veronika Wand-Danielsson.

Säkerhetspådraget har varit rigoröst. Ungefär 90.000 poliser är i tjänst i hela landet, omkring 8.000 av dem i Paris. För första gången sedan förortskravallerna 2005, har också gendarmeriets pansarfordon satts in i Paris för att skydda offentliga byggnader och rensa barrikader.

"Jag tror att de flesta är omskakade av det som sker och att läget har kunna urarta på det här viset. Regeringen verkar ganska tagen på sängen av missnöjet. Det hade varit lättare om det här varit en liten grupp som man kunnat ignorera. Det kommer att bli en utmaning för Macron att lägga om kursen efter dessa omfattande demonstrationer runt om i landet", säger Veronika Wand-Danielsson.

Missnöjet började med planerade prisförändringar på fossila bränslen. Men de skattehöjningar det handlade om – 4 cent (40 öre) per liter bensin och 7 cent (70 öre) per liter diesel – är nu tillbakadragna av regeringen.

Däremot återstår ett allmänt missnöje kring att president Emmanuel Macron går för fort fram med sina reformer.

Under lördagskvällen efterlyste premiärministern Edouard Philippe en dialog med Gula västarna, och lovar att regeringen ska ta itu med oron rörande stigande levnadsomkostnader.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?