ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oro i Naturvårdsverket efter budgetbeslut

En stängning av Klimatklivet och elfordonspremien samt stora nedskärningar för skydd och skötsel av naturområden.

Det kan enligt Naturvårdsverkets chef bli följderna när anslaget ser ut att kapas ordentligt i statsbudgeten som antogs av riksdagen i veckan.

"Jag kan bara konstatera att det är väldigt stora nedskärningar, och det är ju på kort varsel på grund av budgetosäkerheten den här hösten", säger Björn Risinger, Naturvårdsverkets generaldirektör, till TT.

Tidigare har bland annat Arbetsförmedlingen, Jämställdhetsmyndigheten och Moderna museet lyft kritik eller farhågor om vad Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget exakt kan innebära.

Ännu är det oklart, eftersom budgeten nu ligger i riksdagens utskott för behandling i veckan. Men för Naturvårdsverket ser följderna ut att kunna bli långtgående.

Som det ser ut nu går myndigheten, enligt Risinger, från 6,5 miljarder kronor i budget i år till 3,8 miljarder för nästa år – en minskning med 40 procent.

TT: Vad innebär det för verksamheterna?
"Det innebär att både Klimatklivet och elfordonspremien stängs för nya ansökningar. Det innebär också en halvering av anslagen för både skydd och skötsel av natur, och det är stora belopp", svarar Risinger.

"Det innebär att takten i att bilda naturreservat kommer att halveras", fortsätter han.

Enligt Risinger är det ännu oklart om också personalminskningar krävs.

Han säger att utgiftsområde 20, som berör miljöanslagen även för andra myndigheter, minskar från 11,8 till 9,7 miljarder kronor i M-KD-budgeten jämfört med övergångsregeringens förslag. Det är en skillnad på 2,1 miljarder kronor, vilket i sin tur innebär att pengar tas från Naturvårdsverket till satsningar inom andra myndigheter.

Risinger hoppas att klimatarbetet ska få "de verktyg som behövs" i andra åtgärder som eventuellt kan komma.

Han påpekar också att det inte är brukligt att kontakta riksdagsledamöter för att utforska möjligheterna att mjölka ut mer pengar.

"Politiken väljer hur man vill prioritera och vår uppgift är ju att genomföra politiken, och det gäller oavsett regering", säger han.

Årets unikt osäkra budgetprocess ger myndigheterna två veckors varsel, med jul- och nyårshelgerna emellan, från beskedet om hur mycket pengar de har nästa år till årsskiftet i sig.

På frågan om det är möjligt att genomföra förändringarna inom hans verk svarar Risinger:

"Det beror på detaljerna, som vi ännu inte ser. De närmaste dagarnas utveckling kommer att visa hur vi klarar den omställningen."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies