Oro i London efter attacken

Det finns en oro bland turister och invånare i London för nya dåd i huvudstaden efter attacken nära Storbritanniens parlament.
Flera människor samlades nära polisavspärrningarna vid Westminster efter dådet där fem personer, däribland gärningsmannen, dödades och omkring 40 skadades.

Bild:Matt Dunham/TT

"Polisen gör ett bra jobb. Detta måste vara den säkraste platsen i staden just nu", säger londonbon Phoebe Lanzer.

Han får medhåll av landsmannen Daniel Redfearn som även han befann sig vid polisavspärrningarna under onsdagskvällen.

"Jag måste erkänna att jag är bekymrad. Vi minns attackerna den 11 september. Jag bor i närheten av London Bridge och den så kallade Shardbyggnaden. Det är nog lika bra att hålla sig borta tills vidare", säger han.

Polisnärvaron i centrala London är stor efter attacken och på torget Trafalgar Square, som är populärt bland turister, lyser himlen upp av det blå skenet från polisbilarna.

På torget går ett danskt par som är på semester i huvudstaden.

"Vi fick först information om händelsen genom att familjen skickade meddelanden och undrade om vi var okej. Men vi insåg att något hade hänt när vi såg och hörde alla helikoptrar", säger Morten Bruun.

Vid dådet körde föraren på ett stort antal människor på Westminister Bridge, fortsatte mot parlamentsbyggnaden och rammade en grind. Han övergav fordonet och tog sig in på parlamentsområdet. Där knivhögg han en polis till döds, innan han själv sköts ihjäl av polis. Tre personer ur allmänheten dödades också.

Svenska Susanne såg hur mannen knivhögg en polis och hur polisen satte stopp för hans framfart.

"Ungefär tre meter framför mina fötter sköt de honom, med två skott", säger hon till Aftonbladet.

Journalisten Kevin Schofield befann sig vid parlamentet när mannen slog till.

"Vi hörde en mycket skarp knall utanför pressgalleriet. Vi hörde en massa skrik, det var män som sprang omkring. Sedan tittade jag till vänster och någon rusade genom portarna vid Westminster och attackerade en polis", säger han till Sky News.

"En annan polis kom och räddade honom och mannen som hade angripit honom steg upp och verkade bära en kniv. Vi hörde mycket skottlossning. Fyra eller sex salvor."

Parlamentsbyggnaden stängdes av liksom tunnelbanestationen Westminster, medan polishelikoptrar flög över området. Flera beväpnade poliser tog sig in i parlamentet. En del med sköldar, rapporterar Reuters.

Polisen uppmanade folk att hålla sig borta från områden i centrala London, som till exempel Parliament Square, Whitehall, Westminster Bridge och Lambeth Bridge. Extra poliser placeras ut runt om i London och allmänheten uppmanas till fortsatt vaksamhet.

En fullskalig terrorismutredning har inletts efter attacken. Händelsen inträffade på årsdagen av terrordåden i Bryssel.

Polisen uppgav sent under kvällen att attentatsmannen förmodligen var inspirerad av internationell terrorism. Attacken kopplas till islamistisk extremism.

Omkring 40 personer skadades i dådet. Flera av de skadade är utländska medborgare, rapporterar AFP. Tre franska skolelever, fem Sydkoreaner, två rumänska medborgare och en man från Portugal, finns bland de skadade.

Såvitt känt är inga svenskar drabbade, uppger Erik Sundberg, pressansvarig vid svenska Londonambassaden.


Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?