1515

Oro i Europa när USA lämnar nedrustningsavtal

USA lämnar INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning som slöts med Ryssland under kalla kriget. Det är dåliga nyheter – i synnerhet för Europa som befinner sig i frontlinjen, enligt experter.

Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Stina Stjernkvist/TT
Foto:Manuel Balce Ceneta

Det brukar beskrivas som en banbrytande milstolpe som bidrog till ett slut på kalla kriget. Men nu tycks dagarna för INF-avtalet, som slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1987, vara räknade.

Ryssland reagerade snabbt på beskedet, och hävdar att beslutet är ett led i en amerikansk strävan att överge sina internationella åtaganden.

”Moskva förbehåller sig rätten till att reagera på ett likvärdigt sätt och genomföra motåtgärder”, säger det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova i statlig rysk tv, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Överenskommelsen har reglerat parternas användning av medeldistansrobotar i Europa – men USA anser att Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Washington DC hade ställt Moskva inför ett 60 dagar långt ultimatum att förstöra roboten Novator 9M729, som USA till skillnad från Ryssland anser bryter mot avtalet.

Men nu meddelar Donald Trump att USA på lördag kommer att inleda processen att dra sig ur. Beslutet kommer att bli verklighet om sex månader om inte Ryssland förstör all utrustning som kränker avtalet innan dess, enligt presidenten.

Ett resultat av INF-avtalets tillkomst var att parterna förstörde närmare 2.700 robotar. Kritiker menar dock att överenskommelsen är omodern och bland annat borde omfatta fler länder och robottyper för att behålla sin betydelse.

”De som säger att avtalet inte längre är relevant har fel. Det innebär ju att robotar med en räckvidd mellan 500 och 5.500 kilometer ska avskaffas, vilket är en bra sak. Jag tror att många har glömt hur viktigt avtalet var för att minska antalet kärnvapen i världen, säger Dan Smith, chef för fredsforskningsinstitutet Sipri.

”Att USA lämnar överenskommelsen är riktigt dåliga nyheter, i synnerhet för Europa.”

Rysslands president Vladimir Putin har varnat för ökad kapprustning om avtalet bryter samman – vilket har spätt på europeiska länders oro för att förvandlas till ett slagfält. Nato stödjer USA:s beslut till fullo, framgår av ett uttalande där 9M729 beskrivs som ett hot för den euroatlantiska säkerheten.

Natochefen Jens Stoltenberg säger dock till NRK att försvarsalliansen kommer att fortsätta försöka föra dialog med Ryssland om att hålla sig till avtalet. Han säger också att Nato inte planerar att placera ut några landbaserade kärnvapen i Europa, utan i stället fokusera på att stärka försvarsförmågan.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är bekymrad över konsekvenserna för kärnvapenkontrollen i världen. ”Trenden med minskat samarbete kring nedrustning måste vändas och nya vägar framåt utforskas. Gemensamt ansvar för att undvika kärnvapenkapprustning” skriver Wallström på Twitter och meddelar TT att hon inte har några ytterligare kommentarer.

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S).Foto:Stina Stjernkvist/TT

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) avböjer att prata med TT.

Utan ett avtal på plats finns risk för att såväl Ryssland som USA bygger fler kärnvapenrobotar än vad de hade gjort annars, enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

”Då blir den strategiska situationen mindre stabil. I förlängningen, det är långt bort men ändock, ökar risken för kärnvapenkrig”, säger han.

”Dessutom riskerar det Startavtalet (om nedrustning), som ska omförhandlas 2021. Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton representerar en linje inom Republikanerna som går ut på att den typen av avtal enbart inskränker USA:s handlingsfrihet och därför bör avskaffas.”

Ett skrotat INF-avtal innebär dock inte att de värsta scenarierna blir verklighet, understryker Dan Smith. Men det öppnar dörren för möjligheten. Det är dock svårt att veta vad som väntar innan det står klart vilka steg som Moskva och Washington DC väljer att ta framöver.

”Sägs avtalet upp kan det på kort sikt innebära kärnvapenkapprustning och konfrontation. Det är inget jag förutspår, men det är möjligt att vi kommer att se medeldistansrobotar i Europa de kommande åren”, säger han.

”Det skapar spänning och komplicerade relationer mellan parter. Jag förstår faktiskt inte varför någon skulle vilja vrida tillbaka klockan till kalla kriget.”


Innehåll från QlikAnnons

Så kan du använda ”the power of many” med aktiv intelligens

När du hör orden ”innovatör” och ”transformation” är kanske individer som Elon Musk och Steve Jobs de första du tänker på. Men, under de senaste åren har studier visat att den största potentialen för detta går att hitta i det man kallar ”the power of many” eller kollektiv intelligens.

Kollektiv intelligens innebär förmågan att nyttja kraften i en grupp för att kunna lösa problem eller uppnå mål som en enda individ inte kan klara av på egen hand. Det här konceptet är inte nytt. Men i eran av intelligens, där individers kunskap och erfarenheter förstärks av datainsikter, blir det kollektiva arbetet – i grupp och med maskiner – ett av de mest kraftfulla verktygen för att driva innovation och tillväxt. Dataanalysföretaget Qlik går här igenom hur ditt företag kan hjälpa era användare att nyttja kraften i ”the power of many”. 

Kollektiv intelligens driver informerade beslut

Oavsett hur stort eller litet ett affärsproblem är så behöver vi data och analytics för att kunna förstå utmaningen, beräkna riskerna, hitta lösningar, ha diskussioner och hämta input från olika stakeholders. Allt detta innan vi till slut kan fatta ett informerat beslut. Att fatta beslut som grupp, skapa konsensus, hämta idéer från olika källor och motivera människor genom ägarskap för att driva beslut är alla komponenter i den kollektiva intelligensen.

Dessa behov spelade en stor roll i framtagningen av Qliks nya, snart färdiga, samarbetsfunktion Collaborative Notes. Funktionen är skapad för att möjliggöra multi-user-samverkan över flera olika dashboards med flera olika data sets. Målet är att kunna fylla i nuvarande luckor inom Business Intelligence och analytics-lösningar som vanligtvis resulterar i fragmenterade bitar av kunskap bland olika personer, i olika roller i organisationen. 

Bättre beslut skapas av flera ”aha-upplevelelser”

Under de senaste åren har vi kunnat se ett ökat användande av machine learning och AI-assisterade insikter. Detta har hjälpt användare att hitta avvikande värden, klassificera data, identifiera trender och förstå samband. Men de här gömda mönstren kan bara förvandlas till en insikt när de triggar en ”aha-upplevelse” hos en användare. Den mänskliga faktorn är alltså vital när information förvandlas till insikt. Men, det är fortfarande en utmaning för organisationer att fånga in och samla ihop dessa ”aha-upplevelser”. Därför är samarbete och kollektiv intelligens en av de viktiga acceleratorerna inom aktiv intelligens. Personer som arbetar med kunskap måste bli uppmuntrade att dela och förklara sina perspektiv för att deras kunskap och insikter ska kunna informera och leda till rätt beslut och handling. 

Använd den verkliga potentialen i intelligens

Qlik menar att vi behöver gå ifrån tanken att intelligens är likställt med en enda individs förmåga. Kollektiv intelligens visar oss att den verkliga kraften uppstår när vi för samman olika typer av kunskap, erfarenheter, insikter och grupper av människor. Där hoppas företaget att den nya funktionen Collaborative Notes ska bidra till att frigöra den kraften i alla typer av organisationer. 

QlikWorld Online är branschens största, globala online data- och analytics-event. Det bästa av allt är att det är helt kostnadsfritt och du behöver inte ens lämna ditt hem. Säkra din plats på webbinariet här. 

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?