Annons

Oro för tumult om Trump ställs inför rätta

Mycket tyder på att USA:s tidigare president Donald Trump kommer att ställas inför rätta. Huvudpersonen själv påstår att han ska gripas på tisdagen – och manar sina anhängare till motstånd.

Nu planeras för skärpt säkerhet vid domstolen i New York, rapporterar amerikanska medier.

USA:s tidigare president Donald Trump.
USA:s tidigare president Donald Trump.Foto:Michael Conroy

Polis och underrättelsetjänst uppges förbereda för ett eventuellt domstolsframträdande av den förre presidenten i veckan som kommer. Planerna gäller enligt NBC News säkerhetsarrangemang och logistik runt domstolskvarteret på nedre Manhattan.

Ett tänkbart scenario är enligt CNN sammandrabbningar mellan Trumpanhängare och motdemonstranter. En annan fråga som kan bli aktuell är enligt The Washington Post hur man ska hantera en eventuell rusning mot domstolsbyggnaden.

”Det är en mardröm ur säkerhetssynpunkt, och det kommer att vara besvärligt för alla oavsett vilken dag det sker”, säger Dennis Quirk, chef för delstatens domstolspolis, till tidningen.

Donald Trump påstod på lördagen i ett inlägg på sociala medier att han kommer att gripas på tisdag. Han uppmanade samtidigt sina anhängare att demonstrera och att ”återta landet”. 

Anklagelserna om brott och oegentligheter har haglat mot den forne presidenten ända sedan han valdes 2016. Den som inom kort väntas leda till åtal gäller en betalning på 130.000 dollar till den tidigare porrskådespelaren Stephanie Cliffords.

Betalningen, som enligt åklagarna var brottslig, uppges ha varit avsedd att förmå Cliffords, även känd som Stormy Daniels, att hålla tyst om en relation mellan de två.

Trump själv förnekar, men hans tidigare advokat Michael Cohen har medgett att han betalade ut pengarna och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott.

Det har spekulerats i vad Donald Trump ska göra om åtal väcks. Hans advokat Joe Tacopina säger dock till NBC News att han kommer att följa de procedurer som finns och överlämna sig till myndigheterna. 

Skulle han åtalas vore det första gången i landets historia som en tidigare president ställs inför rätta.

Trump inledde sin tredje presidentvalskampanj i november och är i dagsläget, enligt flera opinionsmätningar, den kandidat som har starkast stöd bland republikanska väljare.

Även i Georgia väntas inom kort besked om ett eventuellt åtal mot Trump. Där handlar det om ex-presidentens försök att påverka resultatet i presidentvalet och det nu ökända telefonsamtalet till delstatsministern Brad Raffensperger, som uppmanades ”hitta” tillräckligt med röster för att ge Trump segern i delstaten.

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera