Annons

Oro för Trumps hälsa efter tal

Donald Trump undvek den senaste tidens protester när han traditionsenligt framträdde på militärakademin West Point.

Men reaktionerna på hans tal handlar mest om hur USA:s president stapplade ned från scenen efteråt.

Donald Trump gör honnör efter sitt tal på militärakademin West Point.
Donald Trump gör honnör efter sitt tal på militärakademin West Point.Foto:Alex Brandon/TT

I sitt tal, en tradition i examenstider på West Point, hyllade presidenten ”den amerikanske soldaten”. Han undvek att nämna den senaste tidens protester i USA:s storstäder, och sina egna utspel om att involvera militären för att hålla ordning.

Indirekt kom dock Trump in på ämnet när han tackade nationalgardet – som i samband med protesterna har kallats in i flera delstater – för att dess manskap ”säkerställer fred, säkerhet och den konstitutionella rättsstaten på våra gator”.

När Trump sedan skulle lämna scenen via en ramp gick han tvekande och stapplande, vilket fick sociala medier att bubbla av spekulationer om hans hälsa, under hashtaggar som ”Trump mår inte bra” och ”rampgate”. Presidenten gick snabbt i svaromål på Twitter :

”Rampen jag gick nerför efter mitt West Point-tal var väldigt lång och brant, hade inget räcke och, viktigast av allt, var väldigt hal”, skrev han. ”Det sista jag ville göra var att 'falla' så att fejknyheterna skulle få sitt roliga. De sista tio foten sprang jag ner till platt mark. Full fart!”

Men både filmsnutten där han försiktigt går ner, samt ett klipp som visar att Trump – som fyller 74 år på söndagen – under talet hjälper till med båda händerna för att lyfta ett glas vatten till munnen, har tickat upp i många miljoner visningar på sociala medier. Oro för presidentens hälsa och ålder, särskilt som han ställer upp för omval i höst, blandas med hån.

Bland annat citeras ett Twitter-inlägg från 2014 , då Trump gjorde sig lustig över USA:s dåvarande ledare Barack Obamas hurtighet: ”Sättet president Obama springer nerför trappan på (flygplanet) Air Force 1, hoppande och studsande hela vägen, är så oelegant och icke-presidentiellt. Trilla inte!”, skrev affärsmannen Trump, som då ännu inte var påtänkt som president.

Innehåll från FolksamAnnons

Undvik pensionsgapet – så kan du få ett säkrare pensionssparande

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Genom traditionell förvaltning – där Folksams förvaltning sköter pengarna åt en – kan man få ett säkrare pensionssparande utan att behöva lägga ned mycket tid eller egen aktivitet.

– Generellt är det svårt att uppnå balansen mellan relativt hög avkastning och låg risk på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital 

För den som är insatt och har mycket tid finns i dag stora möjligheter att skräddarsy sin pensionsportfölj efter eget behov, tyckande och kunnande.

– Men om man inte vill eller kan lägga ned mycket tid eller själv vill ”vakta” sina investeringar, kan det vara bra att ha en autopilot i form av erfarna förvaltare som sköter portföljen åt dig och balanserar mellan aktier, räntor och fastighetsinvesteringar, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

Nyttan är att man då kan få en relativt hög avkastning, 6,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren, och samtidigt till en väsentligt lägre risk än om pengarna hade varit direktinvesterade i aktier.

– Generellt är det svårt att uppnå den balansen på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger han.

Bestäm själv vem som ska få pengarna

Folksams traditionella förvaltning kan användas i både kapitalförsäkring och tjänstepension och av både privatpersoner och företag.

Den som väljer kapitalförsäkring kan själv välja förmånstagare, det vill säga att man kan bestämma vem som får pengarna om man skulle gå bort. Det kan vara värdefullt i dag när familjekonstellationerna ofta ser annorlunda ut jämfört med förr.

– Särboskap, samboskap, bonusbarn och särkullbarn blir vanligare. Det är inte bara mamma, pappa, barn som gäller längre. Med en kapitalförsäkring kan man välja sin förmånstagare, annars behöver man göra det med ett testamente. Pengarna är redan skattade och betalas ut automatiskt. Det kan göra att man undviker risk för meningskiljaktigheter mellan sina barn. Som förälder kan det vara värt rätt mycket.

Ytterligare en fördel Fredrik Nyberg lyfter fram med traditionell förvaltning är att man – när det behövs – kan få kostnadsfri hjälp av rådgivare.

– Kundens liv och behov står i fokus i varje möte för att ge kunden mervärde. Under en rådgivning får man hjälp att få koll på sin ekonomi, man får en ganska tydlig bild av hur mycket man kommer att få i pension, och man får råd kring hur man ska nå den pension eller livssituation man vill ha, om det så handlar om resor, hobbies eller att hjälpa barn och barnbarn.

Rådgivning underlättar

Ett viktigt område där rådgivning kan underlätta handlar om pensionsgapet mellan män och kvinnor, understryker Fredrik Nyberg.

– Statistiken visar att kvinnor halkar efter. Om man är hemma mycket med barnen under de första åren kan man få en lägre pension senare i livet. Det är en familjefråga där lösningen ser olika ut för olika familjer och här kan rådgivning hjälpa. Det handlar inte om att spara 10 000 kronor i månaden, även mindre summor kan räcka långt.

När en människa pratar med en annan människa kan man dessutom lättare fånga upp behov som man kanske inte ens visste att man hade, konstaterar Fredrik Nyberg. En grupp som kan få hjälp genom rådgivning är äldre personer som kommer behöva sina pengar mer i närtid men omedvetet sitter på hög risk eller använder tjänster som inte längre passar livssituationen.

– Det är ett fantastiskt jobb att vara rådgivare och komma till jobbet varje dag och kunna förändra människors liv genom att se till att de börjar spara, samlar sitt sparande, eller riskjusterar sin placering.

Sugen på att flytta din individuella tjänstepension? Läs mer här.

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera