1515
Annons

Oro för att smittan kan slå ut el och vatten

Viktiga samhällsfunktioner riskerar att störas om många blir sjuka samtidigt. Inom branscher som el, värme, vatten och telefoni stiger nu oron.

”Slås de ut så påverkar det väldigt mycket verksamhet och kan få konsekvenser som är besvärliga att ta om hand”, säger Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Foto:Larsen, Håkon Mosvold

MSB larmar nu om de signaler man får från aktörer inom samhällsviktiga funktioner.

”Vår bild är att det är ett ansträngt läge men att man klarar det”, säger Werger.

Han jämför med våren 2020, då smittan var ny och vården blev hårt ansträngd av covidpatienter men andra samhällskritiska funktioner inte såg nämnvärd påverkan. Under den pågående fjärde pandemivågen, som drivs av den betydligt mera smittsamma omikronvarianten, är läget annorlunda.

”Den oro vi hör nu och de signaler vi får är nog tydligare och starkare. Att smittspridningen ligger på så mycket högre nivå nu innebär potentiellt risken att många blir sjuka samtidigt.”

El- och värmeförsörjning hör till de funktioner som samhället inte klarar sig utan. Mycket av elförsörjningen på landsbygden sköts ofta av mindre bolag, där driften i regel bemannas av en handfull tekniker.

Ett exempel är Vara energi i Västra Götaland. Bolaget har 14 anställda, varav tio arbetar med produktionen som försörjer några tusental abonnenter med el och fjärrvärme.

I fjärrvärmeproduktionen eldar man med flis och sågverksavfall, som manuellt matas in i pannorna med hjälp av hjullastare. Om driften skulle störas – till exempel på grund av att ingen finns på plats för att fylla på bränsle – går det att slå över till tillfällig nöddrift och istället elda med olja.

”Men det vill vi såklart undvika, för då har vi några dagar på oss att antingen bli friska eller försöka få tag på mer olja”, säger bolagets vd Stefan Carlson.

Att personalbortfall i en sådan liten verksamhet snabbt blir kännbart fick han själv erfara när han i måndags vaknade upp och kände sig febrig. Dessvärre fanns i regionen inga lediga PCR-testtider att boka.

”Det gjorde att vi var tre personer som jobbade hemma. Hade det varit personal inom drift som behövs på plats, som inte kunnat testa sig, så hade vi tvingats bryta mot smittskyddslagen”, säger Stefan Carlson.

Enligt Carlson behövs testtider som är öronmärkta för anställda inom samhällsviktig verksamhet, liksom möjligheten att lyfta hemkarantänen. I dagsläget går det att på individnivå vända sig till regionens smittskyddsläkare med ansökan om ett undantag.

Istället borde det – för ett bolag som börjar närma sig kritiskt personalbortfall – vara möjligt att begära ett generellt undantag, vilket endast är möjligt för verksamheter inom hälso- och sjukvården.

Det anser branschorganisationen Energiföretagen som i en skrivelse till Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) kräver att undantaget i smittskyddslagen – som i dag alltså bara omfattar vården – också bör omfatta fler samhällsviktiga funktioner.

”Om det sitter driftpersonal hemma och det äventyrar värmeförsörjningen till en hel stad så känns bestämmelsen om hemkarantän oproportionerlig”, säger Daniel Lundqvist, ansvarig marknadsfrågor fjärrvärme och fjärrkyla vid Energiföretagen.

Om en aktör inom samhällsviktig verksamhet skulle lamslås av personalbortfall finns skyddsmekanismer för att stötta och upprätthålla driften. MSB bistår med ett protokoll för hur man ska förebygga och agera under ett kritiskt läge, men kan också gå in och stödja vid akuta händelser.

”Vi kan mäkla mellan olika samhällsområden och har bra relationer in mot frivilligrörelsen”, säger Werger, men understryker att branschspecifika nyckelroller och expertkompetens bäst säkras genom att aktörer samverkar på egen hand.

I elsektorn har man under pandemins gång sett till att samla företag för att tillsammans säkra upp de mest basala funktionerna.

”Även om vi i princip skulle bli helt utslagna kan grannföretag gå in och sköta driften, dock med längre väntetider som följd”, säger Stefan Carlson vid Vara energi.


Olaf Scholz: ”Putin får inte vinna”

”Vårt mål är kristallklart. Putin får inte vinna. Och jag är säker på att han inte gör det.”

Det sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos, och välkomnade Finland och Sverige in i Nato med öppna armar.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos.Foto:Markus Schreiber

Genom att invadera Ukraina försöker Rysslands president Vladimir Putin ta alla tillbaka till en tidsålder av imperialism, en tid då krig var ett vanligt förekommande politiskt instrument. 

Det sa Olaf Scholz när han avslutningstalade inför en nästintill fullsatt kongresshall i Davos.

Sannolikheten för att Ryssland tar hela Ukraina ter sig nu mindre sannolikt än vad det gjorde i början av kriget, och det är tack vare de ukrainska styrkorna och internationellt stöd, enligt förbundskanslern. 

”Vi har infört sanktioner som är tuffare än några sanktioner tidigare. En sak är klar: Putin kommer bara att förhandla när han inser att han inte kan bryta ned det ukrainska försvaret”, sa han. 

Han sa att Tyskland nu skickar tunga vapen till Ukraina, men bemötte inte den ukrainska utrikesministern Dmytro Kulebas kritik om att ”vissa länder dragit fötterna efter sig när det gällde beslut att ge Ukraina vapen”, med tydlig riktning mot Tyskland. 

”Låt mig vara diplomat i alla fall här. Men så mycket kan jag säga att det går mycket snabbare för en ukrainsk soldat att lära sig använda ett utländskt vapen, än det tar för de politiska processerna som föregår beslut att skicka dem”, sa han i Davos. 

Dmytro Kuleba var dock tydlig med vad som stod högst på hans önskelista. 

”Vi är tacksamma för alla tunga vapen som de kan skicka till oss. Vi förstår att det är svårare för Tyskland än för andra, så vi är strategiskt uthålliga. Vår dröm är Leopardtanks, men det är inte så sannolikt”, sa han. 

Dmytro Kuleba var också mycket kritisk till att Nato, som han beskrev det, står vid sidlinjen. Olaf Scholz betonade vikten av att Nato inte gör mer än alliansen gör. 

”Vi kommer inte att göra något som innebär att Nato tar del av kriget”, sa han, och redogjorde för beslutet att modernisera och stärka det tyska försvaret till en kostnad på 100 miljarder euro, vilket tar försvarsinvesteringarna till de riktlinjer som Nato har.

”Det är ett besked till våra allierade: Ni kan lita på Tyskland”, sa han. 

De tyska politikerna har i Davos fått upprepad kritik för att man tillåt sig bli så totalt beroende av rysk olja och gas.

”Vi ska sluta använda rysk olja i slutet av året och jobbar hårt för att slut vårt beroende av rysk gas”, sa Olaf Scholz. 

Det kommer att få konsekvenser för den tyska, och den europeiska ekonomin, och inte minst näringslivet, sa han. Men den tyska industrin inte ska behöva bära dessa bördor ensamt, lovade han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?