1515

Orkanen Laura får Mississippifloden att byta riktning

Orkanen Laura har dragit in över USA:s sydkust, enligt orkancentret NHC, som varnar för ”katastrofala stormsvallvågor, extrem blåst och översvämningar” i sydvästra Louisiana.

Vindstyrkan har fått Mississippifloden att börja rinna baklänges, enligt The Weather Channel.

Som vanligt med oväder har vindhastigheterna avtagit något över land, och Laura är inte längre en kategori 4- utan nu en kategori 2-orkan. CNN-meteorologen Tom Sater konstaterar dock att Laura är en av de tio värsta orkanerna som har drabbat USA:s fastland.

Då ovädret drog in över land var det kraftfullare än Katrina 2005, som dödade minst 1.200 människor och lade stora delar av New Orleans under vatten.

Förödelse väntas i Lauras väg. Invånare längs Texas och Louisianas kuster, där runt 620.000 människor har beordrats att evakuera, varnas för ”livshotande stormsvallvågor” som kan nå upp till 50 kilometer in i landet. i en bulletin slår NHC fast att sannolikheten att överleva för den som befinner sig i områden längs kusten är obefintlig.

Omkring fyra miljoner människor är bosatta längs orkanens väntade väg i Louisiana och Texas, men många har evakuerats till säkrare områden. Lokala myndigheter räknar med att det kommer att dröja flera timmar innan några sök- och räddningsinsatser kan påbörjas, på grund av den kraftiga vindstyrkan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Staden Port Arthur ligger strax väster om området där Laura drog in över land. På onsdagskvällen var bara ett par bensinstationer och en spritaffär öppen, i övrigt var gatorna tomma.

”Folk behöver sin vodka”, säger butiksbiträdet Janaka Balasooriya, som bor några kvarter bort och planerar att rida ut stormen hemma, till Reuters.

Eric Daw, en av Port Arthurs omkring 50.000 invånare, tankade sin bil full bara några timmar innan ovädret nådde land, innan han gav sig av. Helst hade han velat lämna området tidigare, men han var tvungen att invänta sin invaliditetsersättning för att ha råd med bensin för resan till ett evakueringscenter i San Antonio i Texas, mellan fyra och fem timmars bilresa bort.

”De säger att vi ska upprätthålla social distans, men hur ska jag göra det på ett härbärge?” frågar han retoriskt.

Tidigare orkaner som Harvey och Katrina har lett till omfattande förödelse när det gäller oljeanläggningar längs golfkusten, där omkring hälften av USA:s raffinaderikapacitet finns. Harveys framfart 2017 förde med sig både olje- och kemikalieutsläpp, samt kraftiga luftföroreningar från petrokemiska anläggningar och raffinaderier.


Innehåll från 24sevenOfficeAnnons

24SevenOffice: Vi hjälper HSB att spara mer än 25 000 timmar per år i fakturahantering

Genom en fullt ut automatiserad AI-lösning i molnet kan företag nu effektivisera sina bokföringsfunktioner och ta nästa steg i digitaliseringen. Vi har pratat med Ståle Risa, VD i 24SevenOffice, som förklarar hur deras AI Assistant mer än halverar tidsåtgången vid fakturahantering i jämförelse med lösningar utan AI och ger 90% tidsbesparing i snitt per bokförd verifikation. 

För att få full effekt av automatiseringen behövs en äkta AI-lösning. Man behöver ta steget från robotic process automation, RPA, till en fullskalig AI lösning med machine learning, där systemet utvecklar sig och lär sig företagets behov längs vägen. Ett företag som verkligen har sett den positiva effekten av detta är HSB som använder sig av 24SevenOffices AI-lösning.

– Vi är på väg att spara över 25 000 timmar årligen genom att automatisera manuell fakturahantering när AI Assistenten är implementerad i alla våra regioner. Detta är en otrolig tidsbesparing som gör att de anställda kan lägga mer tid på andra värdeskapande uppgifter i verksamheten, såsom företagsstrategi, fastighetsbehov och kapitalinvesteringar. AI Assistant förändrar våra anställdas vardag och även hur vår verksamhet fungerar, säger Fredrik Wiktor, Applicant Management Lead i HSB Affärsstöd.

AI skapar bättre underlag för affärsbeslut

AI Assistant kan enkelt integreras med alla kända svenska redovisningssystem eller användas separat, och effektivitetsvinsterna är stora. 

– AI har många fördelar, det effektiviserar verksamheten så att du kan använda din personal för mer värdeskapande uppgifter. I tillägg frigör du tid och sparar pengar samt minskar felmarginalen. Datadriven redovisning gör också att du får tillgång till mer kvalitativ data och uppdaterade nyckeltal, som genererar mer relevanta prognoser och underlag för bättre affärsbeslut, berättar Ståle Risa, VD på 24SevenOffice.

Stark tillväxt i Norden

24SevenOffice, som grundades i Norge 1997, är marknadsledande i Norden när det kommer till att automatisera ekonomifunktioner. Med företagets affärssystem kan kunderna skräddarsy moduler, funktioner och integrationer, för att automatisera fler processer inom administration.

– Innovation och automatisering ligger i vårt DNA, vi är pionjärer inom branschen och levererar nu det första AI-baserade systemet för fakturahantering på marknaden. Vi utvecklar våra tjänster hela tiden för att hjälpa företag att fullt ut automatisera administrativt arbete, säger Ståle Risa.

24SevenOffice ser idag en stark tillväxt i både Sverige och Norge, och förutom HSB i Sverige använder sig även bland annat PwC och BDO i Norge av företagets AI Assistant. 

– Vi vänder oss främst mot medelstora och stora redovisningsbyråer och företag som hanterar stora fakturavolymer. De är dem som kan göra de största vinsterna, avslutar Ståle Risa. 

Läs mer

Om 24SevenOffice

Vi är Nordens ledande molnbaserade affärssystem med över 62 000 nordiska företag på kundlistan. 24SevenOffice är noterad på Spotlight Stockmarket i Sverige och har över 150 anställda. Bolaget föddes i molnet och är i framkant inom teknologi gällande AI och digitalisering av ekonomistyrning både för företag och redovisningsbranschen.

Mer från 24sevenOffice

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med 24sevenOffice och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?