1515

Orgelsverige sticker ut i världen: ”Ett framtidsyrke med många möjlig­heter”

Fantomen på operan. Storfilmer som Interstellar. Bröllop och begravningar. Vad vore de utan pampiga orgeltoner? Di Weekends fotograf Jack Mikrut har utforskat Orgelsverige: landet med flest orglar per capita i världen.

Fråga Storkyrkans och Stadshusets ­organist Mattias Wager vad som gör orglar speciella så kommer långa strofer till svar, med historisk klangbotten.

Storkyrkans och Stadshusets ­organist Mattias Wager. Morlandaorgeln på Orust är Sveriges äldsta spelbara orgel. Den byggdes sannolikt 1603 och stod från början i Marstrands kyrka.
Storkyrkans och Stadshusets ­organist Mattias Wager. Morlandaorgeln på Orust är Sveriges äldsta spelbara orgel. Den byggdes sannolikt 1603 och stod från början i Marstrands kyrka.Foto:Jack Mikrut
MASTODONTVERK. Orgel Acusticum i Piteå är ett högteknologiskt instrument som också är byggt för musikaliskt forskningsarbete, med professor Gary Verkade i spetsen. Den platsbyggda orgeln har runt 9 000 pipor, kostade 30 miljoner kronor och tog två år att färdigställa.
MASTODONTVERK. Orgel Acusticum i Piteå är ett högteknologiskt instrument som också är byggt för musikaliskt forskningsarbete, med professor Gary Verkade i spetsen. Den platsbyggda orgeln har runt 9 000 pipor, kostade 30 miljoner kronor och tog två år att färdigställa.Foto:Jack Mikrut
FINGERFÄRDIG. Mattias Wager är organist i Storkyrkan och Stadshuset i Stockholm. Det senare har Skandinaviens största orgel med 10 000 pipor och 135 stämmor. Spelbordet är flyttbart. Själva orgeln sitter inbyggd i en stor förgylld trälåda under taket i Blå hallen.Foto:Jack Mikrut
FINLIR. Catarina Grönlund är vd och fjärde generationen i familjeföretaget. Arbetet är ett komplicerat hantverk, en blandning av finsnickeri och pipmakeri.
FINLIR. Catarina Grönlund är vd och fjärde generationen i familjeföretaget. Arbetet är ett komplicerat hantverk, en blandning av finsnickeri och pipmakeri.Foto:Jack Mikrut

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?