1515

Orexo: Minskar omsättning och vinst

Specialistläkemedelsbolaget Orexo redovisar minskad omsättning under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar också ett minskat rörelseresultat.

Omsättningen uppgick till 159,1 miljoner kronor (188,2), en minskning med minus 15 procent mot föregående år. Rörelseresultatet blev 9,8 miljoner kronor (12,1), med en rörelsemarginal på 6 procent. Försäljningen av Zubsolv uppgick till 124,1 miljoner kronor (178,2).

Orexo redovisar ett ebitda på 15 miljoner kronor (17,2), med en ebitda-marginal på 9 procent. 

Resultatet före skatt var 4,7 miljoner kronor (6,6). Resultatet efter skatt blev 3,1 miljoner kronor (5,0), en minskning med minus 38 procent mot föregående år. 

Resultat per aktie hamnade på 0,09 kronor (0,14), vilket innebär en minskning med minus 36 procent mot föregående år.

Orexo upprepar att företaget skall redovisa ett positivt ebitda-resultat för helåret. Prognosen ligger fast men bolaget sänker nu prognosen över förväntade kostnader till 475 miljoner kronor, en sänkning från tidigare intervall om 500-510 miljoner kronor. 

Zubsolv i USA kommer bidra med fortsatt årlig tillväxt mätt i nettoförsäljning. Utvecklingen drivs av både ökad marknadstillväxt och marknadsandel. Inga ytterligare delmålsbetalningar från partners förväntas 2017. 

"Samtidigt vill vi betona att det kan bli svårt att få Zubsolv US marknadsandel att växa om marknadstillväxten fortsätter gynna det publika segmentet där Zubsolvs tillgång är låg", skriver vd Nikolaj Sorensen i rapporten.

"Eftersom Zubsolv för närvarande har begränsad prissubvention i Public-segmentet, inom flera av de växande regionerna, är det en utmaning att behålla den totala marknadsandelen", heter det i rapporten.

Den kritiska framgångsfaktorn för att konkurrera i Public-segmentet är priset. Följaktligen har Orexo ökat investeringarna i arbetet med att öka prissubventionen och justerat sin övergripande marknadsföringsmix för att optimera balansen mellan tillväxt och lönsamhet, framgår det vidare.

För att förbättra lönsamheten och konkurrenskraften blir effektiviteten i vår varuförsörjningskedja för 2018 och framåt en framgångsfaktor. Applicerar vi de förväntade framtida tillverkningskostnaderna för Zubsolv på 2016 års resultat skulle vinsten mer än fördubblats, skriver vd vidare.

"Fortsätter jag blicka framåt känner jag mig trygg med att arbetet med att öka prissubventionen för Zubsolv kommer börja ge resultat".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?