1515

Öresund-vd: MQ väl positionerat

Öresunds kvarvarande MQ-innehav efter den sakutdelning som minskar andelen från 18 till 5 procent är långsiktigt, och klädkedjan är välpositionerad mellan jättar som H&M och Zalando med sin flerkanalsstrategi och stora och lojala kundklubb.

Det säger Öresund ORES -0,14% Dagens utveckling s nya vd Nicklas Paulson till Nyhetsbyrån Direkt om Öresunds MQ-syn strax efter klädbolagets svaga halvårsrapport den 16 mars, där man för första gången i mannaminne redovisade kvartalsförlust och framkallade kursras.

"Den stora skillnaden mellan MQ och H&M, förutom att MQ är lokalt och H&M globalt, är att MQ har ganska många varumärken, både internationella och egna, som H&M inte har. Jämför man sedan med rena e-handlare som Zalando saknar de butiksnät. Så vi har en nisch som skiljer sig från både H&M och Zalando som vi tror efterfrågas", säger han.

Klädbranschen rör sig obönhörligen mot e-handel. Kan MQ verkligen mäta sig mot H&M:s och Zalandos it-utvecklingsresurser? De har inte ens någon app såvitt jag kan se.

"Jag kan inte svara på teknikhöjden vad gäller appar och så vidare, men vår förståelse är att det finns en bra teknisk plattform i grunden som delvis kan skalas upp och anpassas för att passa MQ:s flerkanalsstrategi. Sedan handlar det ju, som alltid, om att marknadsföra sig med smarta och relevanta erbjudanden till framför allt befintlig kundstock, men även mot nya kunder."

MQ:s försäljning backade mer än marknadens under det senaste kvartalet, delvis tyngt av en stor mängd egna butiker (122 MQ och 53 Joy). MQ:s försäljning backade med 11 procent i jämförbart butiksbestånd under det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. 

SEB räknar enligt en not efter rapporten, där värderingen sänks med nästan en tredjedel, med kostsamma butiksstängningar.

Anser även Öresund att MQ att det behövs ett massivt butiksstängningsprogram?

"Nej, det tror jag inte. I Norge har MQ förvisso stängt sina fem butiker, och man ser förstås ständigt över butiksnätet parallellt med e-handelsutvecklingen, men jag ser inte framför mig att något omfattande stängningsprogram behövs. Men vi får se hur bolaget utvecklar sig; det här är något ledningen bevakar kontinuerligt."

Öresunds ägande i MQ efter sakutdelningen är långsiktigt, bedyrar han sedan och motiverar utdelningsbeslutet, kommunicerat i januari (varpå MQ-aktien har tappat cirka 45 procent):

"Vi har ägt i fem år och kommer att fortsätta vara aktieägare. Att vi delar ut så mycket är dels för att behålla likvida medel i Öresund till nya investeringar, dels för att ge aktieägarna möjlighet att själva välja hur exponerade de vill vara mot MQ i nuvarande turbulenta detaljhandelstider", säger Nicklas Paulson och påpekar även att utdelningen är skattemässigt fördelaktig.

Familjen Qviberg har redan bestämt sig för sin framtida MQ-exponering: den avser, enligt vad som sades när Öresund informerade om sin MQ-utdelning, behålla sitt innehav - liksom sitt engagemang, främst synligt i att Mats Qvibergs dotter Anna Engebretsen är styrelseledamot i MQ.

Därmed kommer de att segla upp som största ägare med 13 procent av bolaget, från nuvarande 9,2 procent.

Nicklas Paulson utvecklar sin och Öresunds syn på klädkedjans nuvarande situation:

"Första kvartalet i år var bra men det andra blev tufft. Marknaden är jobbig just nu, men ledningen är erfaren och har flera åtgärder som kommer att ge bra resultat, med en tydlig inriktning. Fortsätter de att leverera på det tror jag att det här kan bli ganska bra", säger han och påpekar att MQ:s starka balansräkning kan innebära fördelar om konkurrenter hamnar på obestånd. 

Vad för slags ledningsåtgärder syftar du på kan bära frukt i MQ?

"Flerkanalskonceptet, med både butiker och e-handel, en stor kundklubb med en miljon medlemmar där e-handeln kan intensifieras, det nya egna varumärket Visual Clothing Project, och nyrekryterade it- och e-handelschefer med stor erfarenhet av att driva trafik och av att integrera fysisk med digital handel."

Skälet till att MQ:s försäljning backade klart mer än marknaden under det senast rapporterade kvartalet, december-februari, tror Nicklas Paulson beror på ett ovanligt lågt lager, ofördelaktiga sortimentsförändringar samt hamnkonflikten i Göteborg som också bromsade kvartalets försäljning.

"Det är vad MQ redogör för tydligt i rapporten, och jag har inga andra förklaringar", säger han.

Strax efter MQ:s överraskande svaga rapport twittrade Öresunds ordförande Mats Qviberg uppmaningen "tillbaka till ritbordet", till synes riktat till bolagsledningen.

Ska Öresund medverka aktivt i omritningen via MQ-ledamoten och -dottern Anna Engebretsen?

"Ja, vi är aktiva ägare i våra innehav."


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?