ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Öresund-vd: MQ väl positionerat

Öresunds kvarvarande MQ-innehav efter den sakutdelning som minskar andelen från 18 till 5 procent är långsiktigt, och klädkedjan är välpositionerad mellan jättar som H&M och Zalando med sin flerkanalsstrategi och stora och lojala kundklubb.

Det säger Öresunds nya vd Nicklas Paulson till Nyhetsbyrån Direkt om Öresunds MQ-syn strax efter klädbolagets svaga halvårsrapport den 16 mars, där man för första gången i mannaminne redovisade kvartalsförlust och framkallade kursras.

"Den stora skillnaden mellan MQ och H&M, förutom att MQ är lokalt och H&M globalt, är att MQ har ganska många varumärken, både internationella och egna, som H&M inte har. Jämför man sedan med rena e-handlare som Zalando saknar de butiksnät. Så vi har en nisch som skiljer sig från både H&M och Zalando som vi tror efterfrågas", säger han.

Klädbranschen rör sig obönhörligen mot e-handel. Kan MQ verkligen mäta sig mot H&M:s och Zalandos it-utvecklingsresurser? De har inte ens någon app såvitt jag kan se.

"Jag kan inte svara på teknikhöjden vad gäller appar och så vidare, men vår förståelse är att det finns en bra teknisk plattform i grunden som delvis kan skalas upp och anpassas för att passa MQ:s flerkanalsstrategi. Sedan handlar det ju, som alltid, om att marknadsföra sig med smarta och relevanta erbjudanden till framför allt befintlig kundstock, men även mot nya kunder."

MQ:s försäljning backade mer än marknadens under det senaste kvartalet, delvis tyngt av en stor mängd egna butiker (122 MQ och 53 Joy). MQ:s försäljning backade med 11 procent i jämförbart butiksbestånd under det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. 

SEB räknar enligt en not efter rapporten, där värderingen sänks med nästan en tredjedel, med kostsamma butiksstängningar.

Anser även Öresund att MQ att det behövs ett massivt butiksstängningsprogram?

"Nej, det tror jag inte. I Norge har MQ förvisso stängt sina fem butiker, och man ser förstås ständigt över butiksnätet parallellt med e-handelsutvecklingen, men jag ser inte framför mig att något omfattande stängningsprogram behövs. Men vi får se hur bolaget utvecklar sig; det här är något ledningen bevakar kontinuerligt."

Öresunds ägande i MQ efter sakutdelningen är långsiktigt, bedyrar han sedan och motiverar utdelningsbeslutet, kommunicerat i januari (varpå MQ-aktien har tappat cirka 45 procent):

"Vi har ägt i fem år och kommer att fortsätta vara aktieägare. Att vi delar ut så mycket är dels för att behålla likvida medel i Öresund till nya investeringar, dels för att ge aktieägarna möjlighet att själva välja hur exponerade de vill vara mot MQ i nuvarande turbulenta detaljhandelstider", säger Nicklas Paulson och påpekar även att utdelningen är skattemässigt fördelaktig.

Familjen Qviberg har redan bestämt sig för sin framtida MQ-exponering: den avser, enligt vad som sades när Öresund informerade om sin MQ-utdelning, behålla sitt innehav - liksom sitt engagemang, främst synligt i att Mats Qvibergs dotter Anna Engebretsen är styrelseledamot i MQ.

Därmed kommer de att segla upp som största ägare med 13 procent av bolaget, från nuvarande 9,2 procent.

Nicklas Paulson utvecklar sin och Öresunds syn på klädkedjans nuvarande situation:

"Första kvartalet i år var bra men det andra blev tufft. Marknaden är jobbig just nu, men ledningen är erfaren och har flera åtgärder som kommer att ge bra resultat, med en tydlig inriktning. Fortsätter de att leverera på det tror jag att det här kan bli ganska bra", säger han och påpekar att MQ:s starka balansräkning kan innebära fördelar om konkurrenter hamnar på obestånd. 

Vad för slags ledningsåtgärder syftar du på kan bära frukt i MQ?

"Flerkanalskonceptet, med både butiker och e-handel, en stor kundklubb med en miljon medlemmar där e-handeln kan intensifieras, det nya egna varumärket Visual Clothing Project, och nyrekryterade it- och e-handelschefer med stor erfarenhet av att driva trafik och av att integrera fysisk med digital handel."

Skälet till att MQ:s försäljning backade klart mer än marknaden under det senast rapporterade kvartalet, december-februari, tror Nicklas Paulson beror på ett ovanligt lågt lager, ofördelaktiga sortimentsförändringar samt hamnkonflikten i Göteborg som också bromsade kvartalets försäljning.

"Det är vad MQ redogör för tydligt i rapporten, och jag har inga andra förklaringar", säger han.

Strax efter MQ:s överraskande svaga rapport twittrade Öresunds ordförande Mats Qviberg uppmaningen "tillbaka till ritbordet", till synes riktat till bolagsledningen.

Ska Öresund medverka aktivt i omritningen via MQ-ledamoten och -dottern Anna Engebretsen?

"Ja, vi är aktiva ägare i våra innehav."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies