1515

Ordkriget mellan Eniro och konkurrenten trappas upp

Ordkriget tilltar mellan Eniro och konkurrenten tillika aktieägaren European Directories Group, EDSA.
EDSA:s finanschef hävdar nu att en av Eniros rådgivare på måndagen framförde hot om att göra preferensaktierna värdelösa.

På tisdagen avslöjade Di att två av Eniros konkurrenter har köpt stora mängder preferensaktier i söktjänstföretaget och därmed tagit kontroll över den räddningsplan som bygger på att ägare till minst 95 procent av preferensaktierna går med på att byta dessa till stamaktier.

Eniros ordförande Björn Björnsson hävdade även att konkurrenterna använt sin nyköpta makt för att med ”indirekta krav och hot” få Eniro att sälja sina verksamheter i Finland och Norge.

EDSA har tidigare förnekat att bolaget framfört några hot, men när bolaget tagit del av Björn Björnssons påståenden i Di återkommer bolagets finanschef Neil Robson – påtagligt irriterad.

”Jag tycker att det är olämpligt för en ordförande i ett publikt företag att uttrycka sig på det sättet gentemot enskilda aktieägare i företaget”, säger Neil Robson.
Han hävdar också att en av Eniros rådgivare i räddningsplanen ringde till EDSA i måndags eftermiddag och framförde hot.
”Genom en av sina rådgivare hotade i praktiken Eniro oss med att om det finns några utestående preferensaktier efter omstruktureringen, det vill säga om Eniro fullföljer omstruktureringen utan att konvertera 100 procent av preferensaktierna, så ska de försöka göra preferensaktierna värdelösa genom att runda rättigheter kopplade till preferensaktierna i framtiden”, säger Neil Robson.
”Det vore enligt oss helt olagligt, och kommer att hålla styrelsen ansvarig för alla försök att ignorera preferensaktieägarnas rättigheter till fördel för ägarna till stamaktierna”, fortsätter han.

Eniros preferensaktier ger rätt till en årlig utdelning på 48 kronor och har sedan 2015 ett lösenpris på 480 kronor, plus eventuella utdelningar som inte har betalats ut. På årets bolagsstämma beslutade Eniro att inte lämna någon utdelning på preferensaktierna.
Björn Björnsson, Eniros ordförande, säger sig inte känna till att någon rådgivare har kontaktat EDSA och vill inte kommentera saken med mer än att Eniro inte tänker lämna någon utdelning på preferensaktierna ”inom överskådlig framtid”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?