1515

Ordkrig om korvar på G7 – Johnson hotar stoppa delar av brexitavtalet

Boris Johnson hotar att ensidigt bryta delar av brexitavtalet med EU som gäller Nordirland, rapporterar Reuters.

Enligt brittiska The Times planerade Emmanuel Macron och Angela Merkel att hota Storbritannien med handelskrig inför helgens samtal.

Emmanuel Macron och Boris Johnson inför ländernas bilaterala möte vid G7-konferensen i södra England.
Emmanuel Macron och Boris Johnson inför ländernas bilaterala möte vid G7-konferensen i södra England.Foto:Stefan Rousseau

De spända handelsrelationerna mellan EU och Storbritannien har hamnat i centrum på G7-mötet i engelska Carbis Bay, och främst tullgränsen mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

I det senaste bråket, som den brittiska pressen har döpt till korvkriget (”the sausage war”) satte Storbritanniens premiärminister Boris Johnson korvarna i centrum. Och han hotade att stoppa delar av handelsavtalet som rör Nordirland.

EU tillåter inte att kylda köttprodukter förs in i tullunionen, inklusive Nordirland, utom under den övergångsperiod som tar slut den 30 juni. Något som Storbritannien kraftigt motsätter sig.

Bland annat ska Boris Johnson ha frågat Frankrikes president Emmanuel Macron vad denne skulle tycka om att korvar från Tolouse inte skulle få säljas i Paris.

Enligt engelska tidningen The Telegraph svarade Macron, felaktigt, att Nordirland inte är en del av Storbritannien.

Det har fått den brittiske utrikesministern Dominic Raab att rasa.

”Olika EU-figurer här i Carbis Bay, men ärligt talat under månader och år nu, har framställt Nordirland som ett separat land, och det är fel. Det är en underlåtenhet att förstå fakta”, sa Raab till BBC.

Raab fick även svara på om ett handelskrig mellan Storbritannien och EU närmar sig. Han svarade att EU-länderna måste tillåta ett fritt handelsflöde mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

”Om kommissionen och EU håller sig till det, och märk väl Macrons ord, så kan vi hitta en pragmatisk lösning”, sa Raab.

Enligt brexitavtalet mellan EU och Storbritannien ska tullgränsen mellan de två marknaderna gå mellan Nordirland och övriga Storbritannien. Nordirland ska till stor del ingå i EU:s tullunion. Bakgrunden till det är bland annat att Långfredagsavtalet från 1998, fredsavtalet om Nordirland, förbjuder en hård gräns mellan Nordirland och Irland.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?