ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ordkrig om KI:s löneprognos

  • Anders Ferbe, Metall, och Anders Rune, Teknikföretagen. Foto: TT

Högkonjunkturen eldar på löneökningarna nästa år, bedömer KI och facket håller med. Men exportindustrin sätter klackarna i backen. ”Vansinne”, säger Teknikföretagens chefsekonom.

Välmående företag och en allt starkare arbetsmarknad bäddar för högre löneökningar kommande år. Det bedömer statliga Konjunkturinstitutet KI, i sin lönebildningsrapport som blickar mot 2017 års avtalsrörelse för bortåt 2,5 miljoner löntagare.

”Nästa avtalsrörelse kommer att ske i en högkonjunktur”, säger Åsa Olli Segendorf, enhetschef på KI.

Arbetslösheten fortsätter sjunka ned mot 6,3 procent de närmaste åren och företagen, såväl exportindustrin som handeln och byggbranschen, uppger historiskt god lönsamhet i KI:s undersökningar.

”Vi drar slutsatsen att Sveriges internationella konkurrenskraft är relativt god. Och i vart fall inte så mycket lägre än förut”, säger Åsa Olli Segendorf.

KI bedömer att löneökningarna drar upp tempot från 2,8 procent i år till 3,2 procent 2017 och närmare 3,5 procent åren därefter.

Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen, ställer inte upp på KI:s rosenkindade prognos.

”Tittar du på industrins verklighet så vore 3,5 procent vansinne för Sveriges konkurrenskraft”, säger han.

”Det är få inom industrin som tycker att det är någon högkonjunktur. Industriproduktionen är på väg nedåt.”

Teknikföretagen organiserar industriföretag som står för en tredjedel av svensk export. Den internationella efterfrågan är betydligt kyligare än läget på den inhemska svenska marknaden, betonar Anders Rune.

”KI:s bedömningar bygger på teoretiska modeller som står i kontrast mot industrins verklighet.”

Fackförbundet IF Metalls ordförande Anders Ferbe tar däremot till sig KI:s verklighetsbeskrivning.

”KI stöder vår bild att det finns utrymme för fortsatta reallöneökningar 2017 och framåt. Svensk industri är i takt med sin omvärld när det gäller konkurrenskraft och lönsamhet.”

Inflationen väntas stiga. Betyder det att ni kommer kräva högre löneavtal än vårens 2,2 procent?
”Det är för tidigt att säga. Klart är att avtalen behöver ligga över 2 procent om vi, som Riksbanken, utgår från att inflationen når dit under 2017.”

KI lägger också ett ansvar på parterna att öka jobbchanserna hos den växande andelen nyanlända och lågutbildade bland de arbetslösa genom att bromsa lägstalönerna.

”Vi har ett kraftigt växande arbetskraftsutbud med utrikes födda. Kör man bara på som tidigare tror vi att jämviktsarbetslösheten kommer att ligga på omkring 7 procent. Är man missnöjd med det från arbetstagarparternas sida så får man nog vara beredd att anpassa sina lönekrav”, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson.

Industrin ligger i startgroparna med yrkesintroduktionsavtal, 75 procent av lägstalönen under ett år, för fler grupper än unga, påpekar såväl Teknikföretagen som IF Metall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer