Annons

Ordförandens krav: En mer kundnära affärsmodell

Kai Wärns anställningskontrakt stipulerade att han skulle stanna till årsskiftet 2020/2021, men han får inget avgångsvederlag för att lämna i förtid.

Det säger styrelseordförande Tom Johnstone till Dagens industri.

Tom Johnstone.
Tom Johnstone.Foto:Ann Jonasson

Kai Wärn lämnar vd-posten i Husqvarna HUSQ B +1,17% Dagens utveckling vid nästa årsstämma i början av april och ersätts av Henric Andersson, nuvarande chef för Construction, enligt verkstadsbolagets pressmeddelande på måndagen. Det innebär att han går åtta månader tidigare än vad som sägs i anställningskontraktet, som säger att uppdraget skulle hålla på till årsskifte, enligt vad styrelseordförande Tom Johnstone, före detta SKF-vd, säger.

”Det här är ett styrelsebeslut efter en tid av successionsplanering. Flera bitar har fallit på plats, med ny långsiktig strategi lanserad härommånaden och att Kai skulle pensioneras till årsslutet. Och eftersom vi hade en efterträdare på lut tyckte vi att stämman var en bra tidpunkt att byta på”, säger Tom Johnstone.

Han understryker att det inte finns några konstigheter eller någon konflikt bakom att besluta att vd:n får gå i förtid.

”Han stannar kvar och hjälper oss med strategiska projekt som rådgivare till årsslutet, och får inget avgångsvederlag vilket också visar att det inte finns något onormalt bakom det här.”

Borde han ha fått lämna tidigare givet de senaste årens svaga kursutveckling?
”Jag tror att man måste se till de nästan sju år han varit vd, och hur totalavkastningen samt resultatutvecklingen har varit då. Kai och hans team har gjort ett mycket bra jobb, och vi är styrelsen är mycket nöjda.”

Vad gör Henric mer lämpad som vd än Kai?
”Kai går i pension, så han måste ha en efterföljare, det handlar inte om att Henric är bättre. Men han passar bra tack vare sin långa erfarenhet, 22 år på olika områden i koncernen både geografiskt och organisatoriskt”, säger Tom Johnstone som säger sig inte ha några egna planer att lämna Husqvarna.

Vad behöver Henric göra för att synliggöra aktieägarvärden?
”Implementera vår nya tydliga strategi, med fokus på robotprodukter, omställning till batteridrivna och smarta maskiner samt en mer kundnära affärsmodell.”

Hur många externa styrelseuppdrag får han ha?
”I början måste han fokusera på Husqvarna, men med tiden vore det bra för bolaget om han har något externt styrelseuppdrag som ger nya insikter.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?