1515
Annons

Ordföranden julstökade i portföljen: ”Privatekonomisk omstrukturering”

SSAB:s styrelseordförande Bengt Kjell stod för julens till synes största insynsaffär genom att avyttra SSAB-aktier för nästan två miljoner kronor.

”Det var ingen riktig försäljning utan en privatekonomisk omstrukturering”, säger han dock till Di, och delar samtidigt med sig av sin konjunkturprognos för 2020.

Bengt Kjell, SSAB:s styrelseordförande stod för julens till synes största insynsaffär.
Bengt Kjell, SSAB:s styrelseordförande stod för julens till synes största insynsaffär.

På julafton avyttrade Bengt Kjells privata investeringsbolag Expassum 60.000 av de 100.000 SSAB SSAB A +2,62% Dagens utveckling -aktier stålbolagets styrelseordförande äger enligt hemsidan. Affären framgår av Finansinspektionens insynsregister och gjordes till kursen 31,07 kronor per aktie, totalt 1,86 miljoner kronor.

”Jag håller på med en omstrukturering av min koncern, så jag köper i vissa bolag och säljer i andra bolag och flyttar om och flyttar över till privat ägande”, säger dock Bengt Kjell och förklarar att han egentligen inte sålt något. Han nämner ett telegram från nyhetsbyrån Direkt strax före jul om en liknande affär i Indutrade, i vars styrelse han är vice ordförande.

Bengt Kjells koncern Expassum har sju dotterbolag och verksamheten utgörs inte enbart av förmögenhetsförvaltning. Exempelvis ägs ett namnlappsföretag utanför Göteborg. Det egna kapitalet uppgick till 49,3 miljoner kronor den 31 december 2018.

”Expassum är ett bolag, men jag äger aktier både i bolag och privat. Det är bara en del av en större omstrukturering”, förklarar Bengt Kjell om julaftonsaffärens bakgrund.

”Ibland är det så att om man har en koncern med ett antal bolag och investeringar så ändrar man inriktning över var man ska äga olika saker, av olika skäl. Det har med skattemässiga och ägarmässiga frågor att göra. Det är en privatekonomisk fråga hur jag vill äga sakerna för att det ska vara så effektivt som möjligt”, fortsätter han.

Att omstruktureringen föranletts av en förestående emigration och sorti från de svenska publika engagemangen är inte fallet enligt Bengt Kjell. Han bedyrar att han, som fyllde 65 i november, planerar att behålla sitt ordförandeuppdrag i SSAB – det finns varken planer på att avgå därifrån eller som så många andra i Handelsbankssfären flytta till Portugal.

”Absolut inte, jag ska jobba”, slår ordföranden, som hållit i SSAB-klubban sedan 2015, fast.

Har du några andra föresatser eller någon framtidssyn inför det nya året, du som erfaren och inflytelserik industriman?

”Nja, vi får väl ett ganska tufft första halvår, sen tror jag konjunkturen vänder och börjar bli bättre under andra halvåret”, säger Bengt Kjell och tillägger att han uttalar sig om konjunkturen allmänt, inte specifikt för SSAB eller dess bransch.

SSAB håller sedan tre år på att ställa om stålproduktionen i Oxelösund från kol- till vätgasbaserat i ett projekt kallat Hybrit. Målet är att minska koldioxidutsläppen. Hur utsläppsfri processen som helhet blir beror dock på hur vätgasen framställs. I dag sker vätgasproduktion ofta med fossil energi, enligt vad SVT skrev i september.

Hur ska vätgasen till Hybrit framställas – är det på fossilfri väg?

”Ja, det är meningen att vi ska skapa en värdekedja som är så fossilfri som möjligt. Så tanken är att använda sig av fossilfri kraftgenerering och då väl i huvudsak vindkraft, och skapa vätgas för lagring så att man får en intermittent lagring och sedan kan använda gasen i tillverkningsprocessen.”

SSAB samarbetar med LKAB för fossilfri malmproduktion, och Vattenfall för fossilfri kraftgenerering, förklarar Bengt Kjell. Vätgasen ska framställas genom spjälkning av vattenmolekyler, något som kräver stora mängder energi – cirka tio procent av Sveriges totala energibehov.

”Ja, det är väldigt energikrävande. Man kan säga att vi flyttar energibehovet från masugnarna till vätgastillverkningen. Vi kommer att använda mer energi, men fossilfri energi – och så får vi fossilfritt stål och blir av med koldioxidutsläppen.” 


Innehåll från Treasury SystemsAnnons

Stora värden i modernt Treasury Management System

Med fokus på teknik, kundnytta och kostnadseffektivitet levererar Treasury Systems (TS) marknadens modernaste molntjänst för hantering av valuta- och ränterisker. Bland de nöjda kunderna finns flera av Nordens största bolag.

Treasury Management är ett affärskritiskt område omgärdat av komplexa finansmarknader och omfattande regelverk – som ofta hanteras av en slimmad organisation. Om bra systemstöd saknas är arbetet förknippat med stora utmaningar: det är tungrott, finns ingen spårbarhet och går inte att bygga processer kring. Därför använder många stora företag TS för att hantera och analysera sina valuta- och ränterisker. 

– TS är det modernaste systemet på marknaden. Vi har tack vare vår långa erfarenhet utvecklat en molntjänst med stort fokus på effektiv administration, användarvänlighet, automation och analys. Det finns stora värden i att använda vår tjänst: det är en investering som betalar sig väldigt fort, säger Erik Åkerlund, Head of Sales och VD på Treasury Systems.

TS var ett fintech-bolag långt innan begreppet myntades. Familjeföretaget grundades 1984 av Knut Åkerlund och nästan 40 år senare skördar man nu frukten av tidiga och omfattande teknikinvesteringar. Treasury- och Cash Management är ett stort verksamhetsområde. För att kunna leverera ett system i världsklass satsar man därför också på strategiska samarbeten med företag som Nomentia, Millistream och Sealfx.

– Våra globala konkurrenter säger att de kan göra allt, men det blir ganska halvbakade produkter. Vi satsar i stället på ”best of breed”: att genom samarbeten kunna leverera spetsfunktionalitet i varje enskilt område, säger Erik Åkerlund.

Viktigt med hög servicegrad

Idag är flera av Nordens största bolag kunder till Treasury Systems. Att leverera snabb och kvalificerad support är en av hörnstenarna i verksamheten.

– För våra kunder är det här ett affärskritiskt system, och uppstår det något problem är det viktigt att de får prata med en specialist direkt, de ska inte behöva hamna i ett callcenter på andra sidan jorden. Att vi prioriterar service, dialog och rådgivning till våra kunder är en viktig anledning till att det går bra för oss i Norden, säger Erik Åkerlund.

Utvecklingen inom B2B SaaS-lösningar går fort och för Treasury Systems ser framtiden ljus ut. Företaget växer snabbt och utveckling sker på bred front.

– Säkerhet fortsätter att ha hög prioritet. Dessutom satsar vi mycket på att ta bort kundernas manuella steg och processer och att automatisera så mycket rutinmässigt arbete som möjligt. På lite längre sikt ser vi många spännande möjligheter att med AI och machine learning bygga in mer smarta funktioner i systemet, säger Erik Åkerlund.

Om Treasury Systems:

Treasury Systems är en ledande leverantör av treasury management system och administrativa tjänster i Norden. Genom bred och mångårig kompetens, kostnadseffektivitet och förstklassig support till slutanvändarna ökar vi kundnyttan inom treasury-organisationen. 

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Treasury Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?