1515
Annons

Ordföranden julstökade i portföljen: ”Privatekonomisk omstrukturering”

SSAB:s styrelseordförande Bengt Kjell stod för julens till synes största insynsaffär genom att avyttra SSAB-aktier för nästan två miljoner kronor.

”Det var ingen riktig försäljning utan en privatekonomisk omstrukturering”, säger han dock till Di, och delar samtidigt med sig av sin konjunkturprognos för 2020.

Bengt Kjell, SSAB:s styrelseordförande stod för julens till synes största insynsaffär.
Bengt Kjell, SSAB:s styrelseordförande stod för julens till synes största insynsaffär.

På julafton avyttrade Bengt Kjells privata investeringsbolag Expassum 60.000 av de 100.000 SSAB SSAB A -4,19% Dagens utveckling -aktier stålbolagets styrelseordförande äger enligt hemsidan. Affären framgår av Finansinspektionens insynsregister och gjordes till kursen 31,07 kronor per aktie, totalt 1,86 miljoner kronor.

”Jag håller på med en omstrukturering av min koncern, så jag köper i vissa bolag och säljer i andra bolag och flyttar om och flyttar över till privat ägande”, säger dock Bengt Kjell och förklarar att han egentligen inte sålt något. Han nämner ett telegram från nyhetsbyrån Direkt strax före jul om en liknande affär i Indutrade, i vars styrelse han är vice ordförande.

Bengt Kjells koncern Expassum har sju dotterbolag och verksamheten utgörs inte enbart av förmögenhetsförvaltning. Exempelvis ägs ett namnlappsföretag utanför Göteborg. Det egna kapitalet uppgick till 49,3 miljoner kronor den 31 december 2018.

”Expassum är ett bolag, men jag äger aktier både i bolag och privat. Det är bara en del av en större omstrukturering”, förklarar Bengt Kjell om julaftonsaffärens bakgrund.

”Ibland är det så att om man har en koncern med ett antal bolag och investeringar så ändrar man inriktning över var man ska äga olika saker, av olika skäl. Det har med skattemässiga och ägarmässiga frågor att göra. Det är en privatekonomisk fråga hur jag vill äga sakerna för att det ska vara så effektivt som möjligt”, fortsätter han.

Att omstruktureringen föranletts av en förestående emigration och sorti från de svenska publika engagemangen är inte fallet enligt Bengt Kjell. Han bedyrar att han, som fyllde 65 i november, planerar att behålla sitt ordförandeuppdrag i SSAB – det finns varken planer på att avgå därifrån eller som så många andra i Handelsbankssfären flytta till Portugal.

”Absolut inte, jag ska jobba”, slår ordföranden, som hållit i SSAB-klubban sedan 2015, fast.

Har du några andra föresatser eller någon framtidssyn inför det nya året, du som erfaren och inflytelserik industriman?

”Nja, vi får väl ett ganska tufft första halvår, sen tror jag konjunkturen vänder och börjar bli bättre under andra halvåret”, säger Bengt Kjell och tillägger att han uttalar sig om konjunkturen allmänt, inte specifikt för SSAB eller dess bransch.

SSAB håller sedan tre år på att ställa om stålproduktionen i Oxelösund från kol- till vätgasbaserat i ett projekt kallat Hybrit. Målet är att minska koldioxidutsläppen. Hur utsläppsfri processen som helhet blir beror dock på hur vätgasen framställs. I dag sker vätgasproduktion ofta med fossil energi, enligt vad SVT skrev i september.

Hur ska vätgasen till Hybrit framställas – är det på fossilfri väg?

”Ja, det är meningen att vi ska skapa en värdekedja som är så fossilfri som möjligt. Så tanken är att använda sig av fossilfri kraftgenerering och då väl i huvudsak vindkraft, och skapa vätgas för lagring så att man får en intermittent lagring och sedan kan använda gasen i tillverkningsprocessen.”

SSAB samarbetar med LKAB för fossilfri malmproduktion, och Vattenfall för fossilfri kraftgenerering, förklarar Bengt Kjell. Vätgasen ska framställas genom spjälkning av vattenmolekyler, något som kräver stora mängder energi – cirka tio procent av Sveriges totala energibehov.

”Ja, det är väldigt energikrävande. Man kan säga att vi flyttar energibehovet från masugnarna till vätgastillverkningen. Vi kommer att använda mer energi, men fossilfri energi – och så får vi fossilfritt stål och blir av med koldioxidutsläppen.” 


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?