Annons

Ordföranden julstökade i portföljen: ”Privatekonomisk omstrukturering”

SSAB:s styrelseordförande Bengt Kjell stod för julens till synes största insynsaffär genom att avyttra SSAB-aktier för nästan två miljoner kronor.

”Det var ingen riktig försäljning utan en privatekonomisk omstrukturering”, säger han dock till Di, och delar samtidigt med sig av sin konjunkturprognos för 2020.

Bengt Kjell, SSAB:s styrelseordförande stod för julens till synes största insynsaffär.
Bengt Kjell, SSAB:s styrelseordförande stod för julens till synes största insynsaffär.

På julafton avyttrade Bengt Kjells privata investeringsbolag Expassum 60.000 av de 100.000 SSAB SSAB A -1,34% Dagens utveckling -aktier stålbolagets styrelseordförande äger enligt hemsidan. Affären framgår av Finansinspektionens insynsregister och gjordes till kursen 31,07 kronor per aktie, totalt 1,86 miljoner kronor.

”Jag håller på med en omstrukturering av min koncern, så jag köper i vissa bolag och säljer i andra bolag och flyttar om och flyttar över till privat ägande”, säger dock Bengt Kjell och förklarar att han egentligen inte sålt något. Han nämner ett telegram från nyhetsbyrån Direkt strax före jul om en liknande affär i Indutrade, i vars styrelse han är vice ordförande.

Bengt Kjells koncern Expassum har sju dotterbolag och verksamheten utgörs inte enbart av förmögenhetsförvaltning. Exempelvis ägs ett namnlappsföretag utanför Göteborg. Det egna kapitalet uppgick till 49,3 miljoner kronor den 31 december 2018.

”Expassum är ett bolag, men jag äger aktier både i bolag och privat. Det är bara en del av en större omstrukturering”, förklarar Bengt Kjell om julaftonsaffärens bakgrund.

”Ibland är det så att om man har en koncern med ett antal bolag och investeringar så ändrar man inriktning över var man ska äga olika saker, av olika skäl. Det har med skattemässiga och ägarmässiga frågor att göra. Det är en privatekonomisk fråga hur jag vill äga sakerna för att det ska vara så effektivt som möjligt”, fortsätter han.

Att omstruktureringen föranletts av en förestående emigration och sorti från de svenska publika engagemangen är inte fallet enligt Bengt Kjell. Han bedyrar att han, som fyllde 65 i november, planerar att behålla sitt ordförandeuppdrag i SSAB – det finns varken planer på att avgå därifrån eller som så många andra i Handelsbankssfären flytta till Portugal.

”Absolut inte, jag ska jobba”, slår ordföranden, som hållit i SSAB-klubban sedan 2015, fast.

Har du några andra föresatser eller någon framtidssyn inför det nya året, du som erfaren och inflytelserik industriman?

”Nja, vi får väl ett ganska tufft första halvår, sen tror jag konjunkturen vänder och börjar bli bättre under andra halvåret”, säger Bengt Kjell och tillägger att han uttalar sig om konjunkturen allmänt, inte specifikt för SSAB eller dess bransch.

SSAB håller sedan tre år på att ställa om stålproduktionen i Oxelösund från kol- till vätgasbaserat i ett projekt kallat Hybrit. Målet är att minska koldioxidutsläppen. Hur utsläppsfri processen som helhet blir beror dock på hur vätgasen framställs. I dag sker vätgasproduktion ofta med fossil energi, enligt vad SVT skrev i september.

Hur ska vätgasen till Hybrit framställas – är det på fossilfri väg?

”Ja, det är meningen att vi ska skapa en värdekedja som är så fossilfri som möjligt. Så tanken är att använda sig av fossilfri kraftgenerering och då väl i huvudsak vindkraft, och skapa vätgas för lagring så att man får en intermittent lagring och sedan kan använda gasen i tillverkningsprocessen.”

SSAB samarbetar med LKAB för fossilfri malmproduktion, och Vattenfall för fossilfri kraftgenerering, förklarar Bengt Kjell. Vätgasen ska framställas genom spjälkning av vattenmolekyler, något som kräver stora mängder energi – cirka tio procent av Sveriges totala energibehov.

”Ja, det är väldigt energikrävande. Man kan säga att vi flyttar energibehovet från masugnarna till vätgastillverkningen. Vi kommer att använda mer energi, men fossilfri energi – och så får vi fossilfritt stål och blir av med koldioxidutsläppen.” 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?