1515
Annons

Ordföranden: Inga oegentligheter bakom vd-byte

Det finns inga oegentligheter som ligger bakom att Lorenzo Grabau på onsdagen fick lämna vd-rollen i investmentbolaget Kinnevik med omedelbar verkan. Det säger Kinneviks styrelseordförande Tom Boardman.

Bild:Jack Mikrut

På onsdagen stod det klar att Lorenzo Grabau får sluta som vd för Kinnevik med omedelbar verkan.

”Jag vill förtydliga att inget har hänt som har fått styrelsen att fatta det här beslutet. Lorenzo har gjort ett utmärkt jobb med det vi ville att han skulle göra när han tillsattes för två och ett halvt år sedan”, säger Tom Boardman, styrelseordförande för Kinnevik, till Di.

Tom Boardman pekar bland annat på flera framgångsrika transaktioner som skett under Lorenzo Grabaus tid som vd såsom börsnoteringarna av Zalando och Rocket Internet samt avyttringen av den ryska Blocketkopian Avito.

”Om vi ska lyckas på ett hårt konkurrensutsatt område där vi tampas med Tencent, Alibaba, Amazon och Google behöver vi någon med en djup kunskap om marknader, konsumentbeteende och teknologi”, säger Tom Boardman.

”Den typen av färdigheter kan man antagligen endast skaffa sig från många år av operationell erfarenhet. Det har varit en process där vi utvärderat var företaget är nu och vad nästa fas är”, fortsätter han.

Varför fick Lorenzo Grabau gå innan ni hittat en ersättare?

”Under styrelsemötet i går kväll kom vi till slutsatsen att det behövdes ett vd-byte och som noterat bolag måste vi gå ut med det omedelbart. Efter att styrelsen hade fattat sitt beslut var det vår bedömning att det var bättre för Lorenzo att lämna med omedelbar verkan och sedan fortsätta processen med att hitta en ersättare”, säger Tom Boardman.

I morgonens pressmeddelande framgick det även att Lorenzo Grabau kommer fortsätta sina styrelseuppdrag i Millicom, Qliro Group, Tele2 och Zalando.

Kommer han sitta kvar i styrelserna även efter vårens stämmor?

”Valberedningen i de bolag där vi är representerade kommer fatta sitt beslut under våren och de kommer försäkra sig om att det de får bästa möjliga styrelse”, säger Tom Boardman.

Men er utgångspunkt är att Lorenzo Grabau kommer vara fortsatt involverad inom Kinnevik-sfären?

”Absolut. Och vi värdesätter verkligen hans expertis, kunskap och förmåga i de områden han har varit verksam inom under sin karriär”, säger Tom Boardman.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?