Annons

Ordet "invasion" förbjuds i ryska medier

Ryska medier får inte använda ord som ”invasion” eller ”angrepp” när de beskriver Rysslands agerande i Ukraina, beordrar en rysk tillsynsmyndighet.

Tillsynsmyndigheten för medier, Roskomnadzor, anklagar oberoende medier som tv-kanalen Dozjd och tidningen Novaja Gazeta för att sprida ”otillförlitlig socialt betydelsefull osann information”, vad gäller beskjutningen av ukrainska städer och civila dödsfall. Medierna uppmanas att radera redan publicerad information.

Även radiokanalen Echo Moskvy hör till de anklagade medierna.

Den som bryter mot förbudet eller låter bli att radera information kommer att bötfällas eller blockeras, står det i ett uttalande från Roskomnadzor. Även en utredning angående ”spridningen av otillförlitlig för allmänheten viktig information av ovanstående medier” har påbörjats, heter det vidare.

”Tillförlitlig” information finns i officiella ryska informationskanaler, tillägger Roskomnadzor. I Ryssland står majoriteten av medier under statens kontroll eller starka påverkan.

Enligt ukrainska uppgifter har närmare 200 civila dödsoffer krävts sedan Ryssland angrep Ukraina i gryningen torsdag morgon.

Ryssland har hittills inte offentliggjort några dödstal när det gäller ryska soldater. Från Kiev hävdas dock att man orsakat tunga förluster hos ryska styrkor.

Ryska medborgare har varnats för att demonstrera mot landets intåg i Ukraina. Myndigheterna hänvisar till den ”spända politiska situationen”. Under torsdagen uppges 1.400 personer ha gripits för att ha samlats till stöd för fred i ryska städer.

Innehåll från FCGAnnons

Nytt marknadsläge och nya förväntningar på compliance 2023

Tone Bergfelt, Head of Financial Law på FCG.
Tone Bergfelt, Head of Financial Law på FCG.

En orolig marknad med ökad riskmedvetenhet förväntas leda till stor försiktighet under 2023. 

– Tuffare tillämpning av regelverkskrav i både Europa och USA med potentiellt fler rättstvister som konsekvens skapar ett högt tryck på compliance, säger Tone Bergfelt, Head of Financial Law på FCG.

Förväntningar och förutsättningar på complianceområdet ändras snabbt. Det som fungerade för fem till tio år sedan är inte alltid ändamålsenligt i dag. 

– Vi ser att compliancefunktionen är mer prioriterad nu, säger Tone Bergfelt.

Tidningen Financial Times skriver att striktare tillämpning av regelverkskrav hör till de största affärsriskerna 2023. Verksamheter måste kunna prioritera sina compliancerisker, såsom dataintegritet, förebyggande av finansiell brottslighet, ESG, konsumentskydd och intressenters krav. Frågor som måste besvaras är vad som rapporteras till styrelsen, hur risker hanteras och vilken uppföljning som sker.

– Nyckeln till framgång är ett riskbaserat arbetssätt, med effektiv resursanvändning och rätt prioriteringar. Att fokusera brett, för att ha ryggen fri, blir en dyr överkompensation och hämmar förmågan att ta svåra beslut, säger hon.

FCG: Compliance blir konkurrensfördel

Innovation sker i dag ofta innan reglering anpassat sig. Därför behöver compliancefunktionen stötta första linjen och medverka tidigt i utvecklingen av nya tjänster och produkter.

– Det är en balansgång mellan att driva affär och hantera risker, mellan expertis inom compliance och teknologi. Det måste ständigt utvärderas och vidareutvecklas för att skapa konkurrensfördelar, säger hon.

Compliancefunktionen rör sig därmed från en kontrollerande roll, till att arbeta mer affärsnära och värdeskapande. 

– Det är en utveckling som vi ser i vårt arbete med över 450 konsulter i norra Europa. Compliance har hittills sällan setts som en konkurrensfaktor, men vi närmar oss en vändpunkt nu, avslutar Tone Bergfelt.

Läs mer på fcg.global

Mer från FCG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FCG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera