Annons

Orbán stärker sin makt under coronakrisen – ”helt galet”

Nödvändigt och begränsat, tycker Ungerns regering om att nu kunna styra med dekret under obegränsad tid för att bekämpa coronasmittan.

Galet och en praktskandal, anser kritikerna, som ifrågasätter om landet kan vara kvar i EU.

Foto:Andreea Alexandru

Med klar marginal – 137 röster mot 53 – sade de ungerska parlamentsledamöterna i Budapest ja till måndagens lagändringar.

Därmed slipper premiärminister Viktor Orbán och hans regering be parlamentet att var 15:e dag förnya de krisåtgärder som drivs igenom. I stället tillåts regeringen styra med dekret så länge som coronakrisen varar.

Både Europarådet och EU-kommissionen har uttryckt sin oro över lagarna. Orbán rycker dock på axlarna åt kritiken.

”Jag har tydligt sagt åt dem som gnäller i EU att nu är det inte läge för mig att gräla om juridiska och teoretiska frågor, hur spännande de än är. Om de inte kan hjälpa så ska de i alla inte försöka hindra ungrarna från att skydda sig”, sade premiärministern i ungersk radio i fredags.

Ungern är än så länge relativt lindrigt drabbat av coronaepidemin – vilket väckt frågor om varför regeringen vill dra till med så pass drastiska åtgärder. Nödlagarna innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamentet.

Dessutom ges möjlighet att döma invånare till upp till fem års fängelse om de sprider falska nyheter om coronaviruset och regeringens sätt att bekämpa det.

”Ungern är ett specialfall. Ingen annanstans finns så extrema åtgärder som Orbán föreslår”, säger Milan Nic från den Berlinbaserade tankesmedjan DGAP till nyhetsbyrån AFP.

EU:s övriga medlemsländer har än så länge uttryckt sig tämligen försiktigt om de ungerska planerna. Diverse EU-parlamentsledamöter är desto mer frispråkiga.

”När resten av Europa samlas för att tillsammans ta oss igenom den här krisen. . . väljer populisten Viktor Orbán att ta tillfället i akt och roffa åt sig ännu mer makt. Det är en praktskandal”, skriver svenska Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande.

”Förslaget som läggs fram är helt galet. Covid-19 ska aldrig få utnyttjas för att införa diktatur”, tycker kollegan Evin Incir (S).

Claudia Gamon, liberal ledamot från Ungerns grannland Österrike, anser att ”varje stats- och regeringschef” nu måste fundera på om Ungern över huvud taget kan vara kvar i EU.

”Ungern är från och med i dag en diktatur”, säger Gamon enligt nyhetsbyrån APA.

Regeringen i Budapest håller inte alls med. Talesmannen Zoltan Kovacs betonar att parlamentet – där de två regeringspartierna har två tredjedelars majoritet – fortsatt kan besluta om när nödläget ska upphöra.

Och justitieminister Judit Varga anklagar kritikerna för att reagera ”hysteriskt”.

”Åtgärderna som Ungern vidtar är nödvändiga, proportionerliga och begränsade till att bekämpa pandemin. De som uttalar ogrundad oro över demokratin och rättsstaten i Ungern kämpar mot en låtsasfiende”, skriver Varga i ett debattinlägg på nyhetssajten Politico Europe.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?