Annons

Orbán lägger fokus på invandring inför valet: "Väst kommer att falla"

Ungerns premiärminister Viktor Orbán skruvade upp sin invandringskritiska retorik när han i det årliga talet till nationen bad folket att välja honom för en tredje mandatperiod.

"Mörka moln hopar sig över Europa på grund av invandringen", sade Orbán.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.Bild:Darko Vojinovic

"Länder kommer att upphöra att existera, väst kommer att falla, medan Europa inte ens inser att det har invaderats", sade han, och hävdade att det är möjligt att majoriteten i stora europeiska städer snart kommer att vara muslimer.

I talet kallade han oppositionen för "hopplös" och sade att den inte har koll på läget.

54-årige Orbán har sedan 2015 uppmärksammats för sina tuffa invandringsåtgärder, bland annat har han sett till att bygga höga gränsstaket och taggtrådsstängsel. Han är mycket kritisk till EU:s invandringspolitik och motsätter sig EU även i andra frågor.

Han har gjort sig ovän med den ungerskfödde miljardären George Soros, som han säger tillsammans med EU-ledare har planerat för att få medlemsländerna att ta emot fler flyktingar och migranter.

Premiärministern sade att de ungerska oppositionspartierna inte har visat sitt stöd för gränsstaket, har motsatt sig att regeringen tar strid med EU kring flyktingkvoter och att de tagit Soros parti.

"Det är därför oppositionen är i en hopplös sits. Jag förstår inte hur de kan be om människors förtroende", sade han samtidigt som hans konservativa parti Fidesz drog i gång sin valkampanj.

Orbán har med sin hårda invandringspolitik stärkt sin popularitet i landet, trots att kritikerna anklagar honom för att han med sin nationalistiska politik har styrt Ungern bort från demokrati och mot auktoritarism.

Det starkaste oppositionspartiet, högerextrema Jobbik, ligger för närvarande på under 20 procent av rösterna i opinionen, medan regeringspartiet Fidesz hamnar kring 50 procent.

Ungern håller allmänna val den 8 april.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?