1515
Annons

Opus vd inte orolig över lägre marknadsandel

Att bilbesiktningsbolaget Opus marknadsandel minskade något i Sverige under det första kvartalet, där bolaget är en av de "tre stora", är inte något som håller vd Lothar Geilen vaken om nätterna, slog han fast vid tisdagens rapportpresentation.

"Andelarna varierar något över tiden mot bakgrund av bland annat semesterdagar och mindre ombyggnationer. Att vi backar något under det första kvartalet är inte något som oroar oss, lika lite som vi skulle begeistras särskilt över en mindre ökning", sade han.

Opus marknadsandel i Sverige har under årets tre första månader legat kring 24,5 procent, enligt Transportstyrelsens statistik. Opus genomsnittliga marknadsandel uppgick till 25,9 procent under 2017.

Opus har för närvarande 85 besiktningsstationer i Sverige, en liten minskning från toppnivåerna.

"Det varierar lite mellan kvartalen, men trenden är mot en liten ökning för vår del. För marknaden totalt tror vi inte antalet stationer kommer att öka mycket framöver", resonerade vd:n.

Opus satsning på uthyrning av testutrustning (kallat EaaS), i huvudsak i Kalifornien, löper fortsatt väl och bolaget ligger före prognoserna. Några planer på att ändra målet om intäkter på 30 miljoner dollar årligen per 2021 finns i dagsläget dock inte.

"Vi är glada över vår nuvarande 'run rate' på 22 miljoner dollar, men ser för närvarande inte att målet bör justeras", sade han och indikerade att konkurrensen i segmentet inte ökat. 

Bolaget är utöver den starka positionen i Sverige ledande på bilinspektion i USA, men bygger också upp stationsnätverk i Chile och Pakistan. I det senare landet i två provinser; Punjab och Sindh. Utrullningen har inte varit helt enkel, medgav Lothar Geilen.

"I Punjab var vi lite för optimistiska vad det gäller hastigheten på hur snabbt programmet skulle kunna implementeras, det visade sig helt enkelt lite mer komplicerat än vi anade. I det andra programmet, i Sindh, har vi därför varit lite mer konservativa i våra planer", sade han.

När de pakistanska programmen ska bli ebitda-positiva är ännu osäkert.

"Vi räknar med att båda ska bli ebitda-positiva i något skede. Om det blir redan under 2018 totalt sett, det kan jag inte säga."

Opus ger inte några prognoser, men ser ett antal trender som gynnar bolaget på sikt. Hit hör den ökade satsningen på bilinspektion i Latinamerika, liksom den pågående datoriseringen av fordon, sade Lothar Geilen.

"Vi väntar oss fortsatt god tillväxt i Latinamerika kommande kvartal. Vi ser också en stor potential för vår serviceverksamhet i spåren av den tilltagande datoriseringen."

Opus rapporterar från och med 2018 sitt resultat inom två affärsområden: Vechicle Inspection, som står för nästan 90 procent av intäkterna, och Intelligent Vehicle Support, som omfattar förvärven Drew Tech och Autologic. Tillväxten för de mindre affärsområdet väntas komma just genom att datoriseringen öppnar nya möjligheter för diagnostik och omprogrammering i samband med inspektion.

Opus redovisade på tisdagsmorgonen ett ebitda-resultat om 100 miljoner kronor för det första kvartalet. Väntat var ett ebitda-resultat på 82,3 miljoner kronor. Ebitda-marginalen blev 18,0 procent. Här väntades 16,2 procent.

Aktien handlades vid lunchtid på tisdagen till 7:63 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 7 procent för dagen.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?