Hoppa till innehållet

Annons

Optimobiles rörelseförlust ökade

Optimobile, som erbjuder kommunikationstjänster till mobiloperatörer och som i april meddelade att ansökan om företagsrekonstruktion ska inlämnas, redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2023 på -1,4 miljoner kronor (-1,2).

De totala intäkterna minskade till 1,2 miljoner kronor (1,5), varav nettoomsättningen var oförändrad vid drygt 0,1 miljoner kronor. Nettoomsättningen avser huvudsakligen löpande licens- och supportintäkter från Polkomtel-gruppen och NSF.

Nettoresultatet backade till -1,5 miljoner kronor (-1,2).

För att genomföra sina planerade aktiviteter ska bolaget ta in finansiering från befintliga aktieägare och externa investerare.

”Ägarkretsen har dock landat i beslutet att ytterligare finansiering inte kommer betalas till bolaget om inte ett underhandsackord först kommer till stånd med de större fordringsägarna. Detsamma gäller extern finansiering där investerarna kräver genomfört ackord innan finansiering sker”, uppger vd Erik Nilsson i delårsrapporten.

Bolagets ledning har av ägarna fått i uppdrag att försöka komma överens med de största fordringsägarna om ett underhandsackord, effektivisera verksamheten och att minska kostnaderna, bland annat genom minskad personalstyrka, samt bolagsförvärv av Iron Branch PVC, en affär där ett avsiktsavtal meddelades i april.

Innehåll från Luleå Tekniska UniversitetAnnons

Nytt forskningssamarbete om grönt stål

Mikael Larsson, forskare på Swerim och Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet.
Mikael Larsson, forskare på Swerim och Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB samarbetar i Sveriges hittills största forskningssamarbete för fossilfri avancerad ståltillverkning och produktion. Med en satsning på 46 miljoner kronor ska den gröna omställningen och svensk stålindustris nollutsläppsmål nås snabbare.

Att minska koldioxidutsläppen och arbeta för en grön omställning är högaktuellt och en viktig prioritering för svensk industri. När Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB nu slår sig samman i forskningssamarbetet FINAST, blickar de mot framtiden med höga förväntningar.

– Det är ett väldigt roligt och spännande initiativ att jobba med. Intresset från industrin är mycket stort, och det visar att de är villiga att satsa i den här riktningen. Som institut har vi målet att skapa industrinytta och stötta industrin i att komma framåt, säger Mikael Larsson, forskare på Swerim.

Forskningssatningens två huvuddelar

Forskningssatsningen omfattar två huvudsakliga delar, där den första handlar om fossilfria stålets egenskaper och prestanda, medan den andra fokuserar på fossilfri ståltillverkning med användning av vätgas och biobaserade råmaterial.

– Vi skapar förutsättningar för att bygga kompetens hos individer som sen kan bli de resurser som industrin behöver för den gröna omställningen. Ingenjörer och specialister med kompetens inom området kommer att vara avgörande för att nå klimatmålen, säger Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet och projektledare för forskningssamarbetet. 

Läs mer om projektet FINAST här 

Bidra till klimatneutral och resurseffektiv framställning och användning av stål 

Samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och Swerim innebär att ett 20-tal forskare inom 7 olika forskningsämnen medverkar, och att ett 10-tal doktorandtjänster etableras för att säkra framtida spetskompetens inom området. Flera specialister och sakkunniga från SSAB kommer att engagera sig i de olika forskningsprojekten.

Målet med projektet är att bidra till klimatneutral och resurseffektiv stålframställning och stålanvändning, något som både Jens Hardell och Mikael Larsson är entusiastiska över. 

– Genom industrinära forskning och samverkan med stålindustrin och omgivande samhälle, kommer vi att bidra med kunskap, verktyg och kompetensförsörjning för att möta behoven i den pågående gröna omställningen, avslutar de gemensamt.

Läs mer om projektet FINAST här 

Om projektet FINAST:
Projektet FINAST, Forskning och Innovation i Norrbotten för Avancerad grön Stålframställning och Tillverkning, är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som finansieras av EU Fonden för rättvis omställning och Tillväxtverket.

 

Mer från Luleå Tekniska Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera