Optimist trots alla frågetecken

Jag tror att vi var många som satte nubben i halsen när vi väcktes av nyheten om Storbritanniens utträde ur EU under midsommarhelgen, något som inte minst bekräftades av reaktionen på börsen veckan efter. Många överraskades även av att Donald Trump, affärsmannen med ett till synes outtömligt lager av häpnadsväckande uttalanden, lyckades vinna det amerikanska presidentvalet.
2016 har varit överraskningarnas år. Det är också ett år som vi kan dra lärdomar av.
Vi ser en alltmer splittrad omvärld, med stora klyftor mellan delar av befolkningen på en sida och etablissemanget på den andra.
Jag tror att utfallet i både brexitomröstningen och det amerikanska presidentvalet är ett kvitto på en frustration i stora delar av samhället, och vi ser liknande tendenser i flera europeiska länder.

Under 2017 är det därför viktigt för EU-­länderna att komma närmare samtliga skikt i samhället och skapa en djupare förståelse för befolkningen och vad den verkligen vill. Om inte, riskerar vi att se ännu starkare populistiska vindar i  Europa under kommande års val.
2017 blir även ett mycket viktigt år för håll­barhetsfrågorna, i synnerhet klimatfrågan.
Donald Trump har deklarerat att han kommer att riva upp USA:s åtaganden inom det globala klimatavtal som träffades i Paris 2015, vilket vore förödande för det globala arbete som har pågått under flera decennier.
Jag hoppas och vill tro att Trump backar i  denna fråga och lyssnar till de vetenskapliga bevisen. Här i Sverige ligger våra listade bolag fortsatt i frontlinjen när det gäller hållbarhetsrapportering, och Nasdaqs nordiska börser ligger högt upp i Corporate Knights rankning över marknadsplatser där störst andel bolag hållbarhetsrapporterar.

Jag är också stolt över det arbete Nasdaq gör i denna fråga – under året lanserade vi nya riktlinjer för hur våra listade bolag kan redovisa sitt hållbarhets­arbete och min förhoppning är att detta hjälper bolagen ytterligare på detta viktiga område.
Jag tror även att centralbankerna får en viktig roll under nästa år. 2016 har varit ännu ett år med artificiellt låga räntor; ett unikt, globalt experiment som fortsätter att elda på priserna på bland annat bostäder.
Min förhoppning för 2017 är att både Riksbanken och ECB börjar hitta en balan­serad väg ut ur detta, annars blir risken för bubblor allt större.

I Sverige finns trots allt en rad glädjeämnen. Vi ser en fortsatt stark aktivitet bland uppstartsföretagen, där bolag som Spotify, Skype och Klarna har visat vägen för flera andra ­lovande framtidsföretag.
Dessutom har 2016 varit ännu ett fantastiskt år för börsnoteringar i en tid där egentligen alla andra marknader runt om i världen har gått på lågvarv. Nasdaq Stockholm har i skrivande stund välkomnat 53 bolag till våra marknader i år, bolag som tillsammans har tagit in nära 19 miljarder kronor i nytt tillväxtkapital.
Sverige är nu Europas ­ledande kapital­anskaffningsnav för små och medelstora företag, och mitt löfte inför 2017 är att fort­sätta bygga vidare på det välfungerande ­­ekosystem vi har och att fortsätta utveckla Nasdaqs erbjudande gentemot både listade bolag och investerare.

Jag brukar säga att oavsett var man befinner sig i tiden så finns det alltid fler frågor än svar om framtiden. Vi vet inte hur nästa års viktiga val inom EU kommer att gå och vi vet inte vilka konsekvenser 2016 års omvälvande händelser får, varken för omvärlden eller Sverige.
Om det är något mina över 25 år i finansbranschen har lärt mig, så är det dock att man aldrig ska dra slutsatser för tidigt. Trots ovissheten i omvärlden finns en rad trender i Sverige som ger anledning till optimism. Jag går därför in i det nya året med en fortsatt positiv inställning, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla kapitalmarknaden i Sverige och Norden under 2017.
Gott nytt år!


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?