1515
Annons

Optimist trots alla frågetecken

Jag tror att vi var många som satte nubben i halsen när vi väcktes av nyheten om Storbritanniens utträde ur EU under midsommarhelgen, något som inte minst bekräftades av reaktionen på börsen veckan efter. Många överraskades även av att Donald Trump, affärsmannen med ett till synes outtömligt lager av häpnadsväckande uttalanden, lyckades vinna det amerikanska presidentvalet.
2016 har varit överraskningarnas år. Det är också ett år som vi kan dra lärdomar av.
Vi ser en alltmer splittrad omvärld, med stora klyftor mellan delar av befolkningen på en sida och etablissemanget på den andra.
Jag tror att utfallet i både brexitomröstningen och det amerikanska presidentvalet är ett kvitto på en frustration i stora delar av samhället, och vi ser liknande tendenser i flera europeiska länder.

Under 2017 är det därför viktigt för EU-­länderna att komma närmare samtliga skikt i samhället och skapa en djupare förståelse för befolkningen och vad den verkligen vill. Om inte, riskerar vi att se ännu starkare populistiska vindar i  Europa under kommande års val.
2017 blir även ett mycket viktigt år för håll­barhetsfrågorna, i synnerhet klimatfrågan.
Donald Trump har deklarerat att han kommer att riva upp USA:s åtaganden inom det globala klimatavtal som träffades i Paris 2015, vilket vore förödande för det globala arbete som har pågått under flera decennier.
Jag hoppas och vill tro att Trump backar i  denna fråga och lyssnar till de vetenskapliga bevisen. Här i Sverige ligger våra listade bolag fortsatt i frontlinjen när det gäller hållbarhetsrapportering, och Nasdaqs nordiska börser ligger högt upp i Corporate Knights rankning över marknadsplatser där störst andel bolag hållbarhetsrapporterar.

Jag är också stolt över det arbete Nasdaq gör i denna fråga – under året lanserade vi nya riktlinjer för hur våra listade bolag kan redovisa sitt hållbarhets­arbete och min förhoppning är att detta hjälper bolagen ytterligare på detta viktiga område.
Jag tror även att centralbankerna får en viktig roll under nästa år. 2016 har varit ännu ett år med artificiellt låga räntor; ett unikt, globalt experiment som fortsätter att elda på priserna på bland annat bostäder.
Min förhoppning för 2017 är att både Riksbanken och ECB börjar hitta en balan­serad väg ut ur detta, annars blir risken för bubblor allt större.

I Sverige finns trots allt en rad glädjeämnen. Vi ser en fortsatt stark aktivitet bland uppstartsföretagen, där bolag som Spotify, Skype och Klarna har visat vägen för flera andra ­lovande framtidsföretag.
Dessutom har 2016 varit ännu ett fantastiskt år för börsnoteringar i en tid där egentligen alla andra marknader runt om i världen har gått på lågvarv. Nasdaq Stockholm har i skrivande stund välkomnat 53 bolag till våra marknader i år, bolag som tillsammans har tagit in nära 19 miljarder kronor i nytt tillväxtkapital.
Sverige är nu Europas ­ledande kapital­anskaffningsnav för små och medelstora företag, och mitt löfte inför 2017 är att fort­sätta bygga vidare på det välfungerande ­­ekosystem vi har och att fortsätta utveckla Nasdaqs erbjudande gentemot både listade bolag och investerare.

Jag brukar säga att oavsett var man befinner sig i tiden så finns det alltid fler frågor än svar om framtiden. Vi vet inte hur nästa års viktiga val inom EU kommer att gå och vi vet inte vilka konsekvenser 2016 års omvälvande händelser får, varken för omvärlden eller Sverige.
Om det är något mina över 25 år i finansbranschen har lärt mig, så är det dock att man aldrig ska dra slutsatser för tidigt. Trots ovissheten i omvärlden finns en rad trender i Sverige som ger anledning till optimism. Jag går därför in i det nya året med en fortsatt positiv inställning, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla kapitalmarknaden i Sverige och Norden under 2017.
Gott nytt år!


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?