1515
Annons

Optimismen sjuder i den sargade besöksnäringen: ”Otroligt tryck”

Efter en vansinnig berg- och dalbana sjuder optimismen bland landets småföretag. Näringslivsrepresentanter i Södermanland, Östergötland och på Gotland som Di talat med märker alla av en bubblande framtidstro – och ett tilltagande race i jakten på rätt kompetens. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

En tredjedel av Gotlands ekonomi genereras av besöksnäringen, som stångat sig genom ett stålbad men som nu verkar ha kravlat sig ut på andra sidan.  

Sommarbokningarna tog fart med besked i maj, när massvaccineringen betat sig nedåt i åldrarna och restriktionerna börjat lätta. 

En månad senare var det i princip omöjligt att få tag i ett ledigt hotellrum i Visby under årets semestersäsong, konstaterar Frida Ganshed, vd för Gotlands besöksnäring. Även lediga stugor är svåra att hitta. 

”Det är ett otroligt tryck på att komma hit. Stämningen är väldigt optimistiskt, det är detta som vi har gått och väntat på”, säger hon. 

Frida Ganshed är vd för Gotlands besöksnäring.
Frida Ganshed är vd för Gotlands besöksnäring.Foto:Anna Sundstrom

De statliga coronastöden har hållit konkurserna på en låg nivå. Därtill har regionen spelat en viktig roll, enligt Olle Karstorp, regionchef för Gotland och Stockholm på Svenskt Näringsliv. 

”Vi har uppmanat kommuner och regioner att hjälpa till så gott de kan. På Gotland har man varit mer aktiv än på många andra håll och bland annat delat ut restaurangcheckar till gymnasieungdomar. För att underlätta butiksförsäljningen tilläts också bord utanför butikerna”, säger han.  

Förra våren tvingades flera hotell att säga upp all personal. Inför årets turistsäsong har det i stället varit tufft att anställa. 

”Sommarpersonal är alltid en utmaning på Gotland, i år var det extra svårt. Det märks att många har lämnat branschen”, säger Frida Ganshed. 

Industritunga Östergötland har klarat sig förhållandevis bra under coronapandemin, med färre korttidspermitterade än i systerlänen Jönköping och Kronoberg. 

Den stora utmaningen har i stället varit leveransproblem, skenande fraktpriser och komponentbrist, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna. 

”Företagen har kämpat med logistikbekymmer sedan pandemin bröt ut. Det började med säsongsvaror som inte levererades och fortsatte med brist på råvaruområdet.”

Frida Boklund är regionchef på Företagarna.
Frida Boklund är regionchef på Företagarna.Foto:Daniel Wiktorsson DWdesign

Samtidigt har Östergötland en gynnsam sammansättning företag som drar varandra, fortsätter hon och pekar på exempel där yngre företag inom tekniksegmentet samverkar med stabila verkstadsbolag.

”Det finns också en regionpatriotisk filosofi som går över kommungränserna. Ganska snabbt bildade företagen krisgrupper där man diskuterade hur nya idéer kan stöttas”, säger Frida Boklund och tillägger att det resulterat i både samarbeten och helt nya företag.

Den senaste upplagan av Företagarnas undersökning Småföretagarbarometern visar att optimismen bland östgötabolagen är stark. Ökad orderingång, tillväxt och större lönsamhet präglar företagens prognoser för de kommande tolv månaderna. 

”Kompetensbristen är det främsta tillväxthindret. Anställda med driv som varit korttidspermitterade har sökt sig till andra branscher eller vidareutbildat sig”, fortsätter Frida Boklund.

Även i Södermanland, precis som landet som helhet, är kompetensbrist ett bekymmer. 

”I nästan alla branscher saknas yrkeskompetens inom olika områden. Parallellt finns ett stort utanförskapsproblem som vi måste lösa”, säger Sofia Sjöström, regionchef med ansvar för Södermanland på Svenskt Näringsliv. 

Hon pekar också på brott och otrygghet som en av länets tunga utmaningar, inte minst för näringslivet. 

”Vi har ett samarbete med Polisen om hur vi kan hjälpas åt att förebygga brottsligheten tillsammans. Grannsamverkan mellan företag är på gång i flera kommuner.”

Sofia Sjöström är regionchef med ansvar för Södermanland på Svenskt Näringsliv.
Sofia Sjöström är regionchef med ansvar för Södermanland på Svenskt Näringsliv.Foto:Ernst Henry Photography

Två styrkor som Södermanland har god hjälp av i återhämtningen från pandemin är företagsstrukturen, med betoning på bygg och industri, samt regionens strategiska placering, säger Sofia Sjöström vidare. 

”Avstånden i länet är ganska små, det skulle vi kunna utnyttja ännu mer genom att flera kommuner hjälper till med bostäder när ett företag etablerar sig. Det skulle stärka regionens konkurrenskraft.”

Tillväxtagendan i länet är tydlig, anser hon, men det gäller samtidigt att inte glömma bort ”trotjänarna”.

”Det är stort fokus på nyetablering, där ligger vi bra till logistiskt. Men man får inte bli blind. Företagen som redan finns står i stor utsträckning för investeringar, tillväxt och nyanställningar. De är grunden i välfärden som gör att allt flyter på, dem måste vi vara rädda om.”

Hur står sig turismen i sommar?
”Läget ser ljust ut. Många som bor i Stockholmsområdet semestrar gärna i Sörmland, det ger besöksnäringen ett bra uppsving.” 

Småspararna rusar till SBB: ”Bottenfiske i sektorn”

SBB toppar återigen Nordnets och Avanzas listor över mest populära aktier bland småspararna. Trenden att försöka göra klipp i utbombande favoriter består därmed.

Samtidigt sjunker investeringstempot:

”Aktiespararna kapitulerar. Nu noterar vi nettosälj för första gången i år”, säger Nicklas Andersson från Avanza.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.Foto:Martina Huber, Science Photo Library, Pressbild

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera