1515
Annons

Optimism efter pandemiåret – men det finns orosmoln

En märklig tid, som gynnat vissa och raserat allt för andra.

För företagen i Örebro, Värmland och Västmanlands län har det varit en blandad kompott.

Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Värmland, Thomas Byström, Företagarnas regionchef i Västmanland, och Karl Hulterström, regionchef, Svenskt Näringsliv i Örebro.
Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Värmland, Thomas Byström, Företagarnas regionchef i Västmanland, och Karl Hulterström, regionchef, Svenskt Näringsliv i Örebro.Foto:Evelina Carborn/Oskar Omne

Örebro tillhör de län som knappt har minskat i antal Gasellföretag sedan förra året, trots att mätningen nu innefattar pandemiåret 2020. Förra året var det 15 Gaseller i Örebro och 14 i år.

”Det är ju förstås glädjande och jag tror att det är bevis för att näringslivet i Örebro är väldigt diversifierat med starka företag i många olika branscher. Det är förstås en stor fördel när vi genomgår olika typer av kriser”, säger Karl Hulterström, regionchef, Svenskt Näringsliv i Örebro.

Karl Hulterström säger att han överlag har en positiv just nu-känsla.

”Min bild är att optimismen är stor ute bland våra medlemmar. Det finns dock orosmoln kopplade till elförsörjning, risk för cementbrist och stora svårigheter att hitta kompetens som kräver snabba och kraftfulla åtgärder.”

I Värmland har antalet Gasellföretag sjunkit från 16 till 11.

”Vi var beredda på att småföretagskonjunkturen skulle sjunka i skenet av pandemin vilket både vår egen Småföretagsbarometer och ett minskat antal Gasellföretag i länet vittnar om”, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Värmland.

”Nu gäller det att röja bort de största tillväxthindren. Bristen på lämplig arbetskraft bromsar och är särskilt alarmerande inom besöksnäringen som ju haft väldiga utmaningar under pandemin.”

Även i Västmanland pekar trenden neråt, med en minskning från 20 till 15 Gasellföretag. Företagarnas regionchef Thomas Byström säger att många företag håller på att återhämta sig väl, men för de mest pandemidrabbade branscherna är det ännu lång väg kvar.

”Det kan bland annat handla om att bygga upp sin likviditet, återanställa personal man tvingats säga upp, och det kan vara svårt att hitta samma kompetens igen. Man behöver naturligtvis se över hur samhällets ändrade beteenden påverkar ens företagsidé och eventuellt göra förändringar för att anpassa sig till de nya förutsättningarna.”


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?