1515
Annons

Optigroup förvärvar norskt distributionsbolag – börsnotering i sikte

Distributionsbolaget Optigroup har under onsdagen annonserat förvärvet av norska Maskegruppen. Bolaget har en omsättning på 1,2 miljarder och stärker Optigroups närvaro på den norska marknaden, enligt vd Sören Gaardboe.

Förvärvet är föremål för godkännande av det norska konkurrensverket och förväntas att slutföras under de kommande månaderna. Någon köpeskilling offentliggörs dock inte. 

”Maskegruppen är ett bolag som vi har tittat på sedan 2015, vi har försökt förvärva bolaget flera gånger och vi är väldigt glada över att vi äntligen har lyckats”, säger Sören Gaardboe vd på Optigroup. 

Förvärvet är bolagets tredje sedan FSN:s intåg i Optigroup i december i fjol, och följer det nyligen genomförda förvärvet av Scholte Medical, en nederländsk servicedistributör av medicinsk utrustning och förnödenheter.

”Sedan vi köptes av FSN är vi inne på en tillväxtresa där vi köper lönsamma bolag. Sedan 2016 har vi köpt och integrerat 37 bolag inom Optigroup”, säger Sören Gaardboe.

Maskegruppen distribuerar anläggningsmaterial, hälsovårdsprodukter och industriförpackningar till den privata och offentliga sektorn i Norge och kommer att bli en del av Optigroups segment ”Facility, Safety & Foodservice”.

”Det är ett väldigt strategiskt viktigt bolag för oss. Inom segmentet är vi väldigt stora i Sverige och Finland och förvärvet av Maskegruppen förstärker vår närvaro i Norge och i förlängningen hela norra Europa”, säger vd:n. 

Optigroup har 105.000 kunder utsprida över mer än 20 länder i Europa. Under 2021 ökade rörelseresultatet med 88,2 procent till 41,4 miljoner euro och enligt Sören Gaardboe har tillväxten varit starkare än väntat sedan FSN:s intåg i december i fjol.  

”En krismiljö är inte den sämsta att verka i för en bra grossist”, konstaterar han och syftar på kriget i Ukraina och dess ekonomiska konsekvenser. 

För riskkapitalbolaget FSN Capital är förvärvet ytterligare ett steg i processen att förädla och utveckla Optigroup. FSN har tidigare erfarenhet från logistikbranschen via portföljbolaget EET, som de sålde i november i fjol. 

”Vi vill hjälpa Sören att skapa en ledare inom B2B distribution i Europa – vi ser otroliga möjligheter att bygga ett av Europas största bolag inom distributionssektorn”, säger Niclas Thiel på FSN Capital.

Ett potentiellt slutmål är en börsnotering, en resa FSN Capital gjort med bland annat installationsbolaget Instalco och E-bygghandelsbolaget BHG Group. 

”Med den här positiva trenden kan det här vara en väldigt intressant börskandidat om några år” , säger Marcus Egelstig på FSN Capital och pekar på en möjlig börsnotering inom 3-4 år.

 

 

 

 

 

 


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?