1515

Oppositionsledare i Belarus: Vi är inte rädda längre

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja uppmanar demokratiaktivister att fortsätta sin kamp.

Samtidigt får landets president Aleksandr Lukasjenko mothugg för sitt tidigare påstående om att landet skulle vara militärt hotat.

Svetlana Tichanovskaja.
Svetlana Tichanovskaja.Foto:Sergei Grits

”Vi är det belarusiska folket, vi är en majoritet och vi kommer inte att kliva åt sidan. Vi är inte rädda för dem längre”, säger Svetlana Tichanovskaja, som sedan valet befinner sig i exil i Litauen, i en intervju med AFP.

Svetlana Tichanovskaja manar också sina anhängare att inte låta sig ”distraheras” av presidentens påståenden att landet är under militärt hot.

På lördagen besökte landets president Aleksandr Lukasjenko staden Grodno, nära Belarus gräns mot Polen, för att inspektera militära styrkor. Då anklagade han Natotrupper i Polen och Litauen för ”ökad rörlighet” i gränsområdet och beordrade militären att ha ”full stridsberedskap” och att landets territorium måste skyddas.

Litauens president Gitanas Nauseda avfärdar Lukasjenkos utspel.

”Regimen försöker avleda uppmärksamheten från Belarus interna problem till vilket pris som helst med totalt grundlösa påståenden om inbillade externa hot”, säger han.

Officiellt vann den mångårige presidenten Aleksandr Lukasjenko valet den 9 augusti med 80 procent av rösterna, men siffrorna anses allmänt vara ett resultat av valfusk. Bland annat EU och Storbritannien har konstaterat att man inte accepterar valresultatet.

USA:s vice utrikesminister Stephen Biegun kommer också att besöka Litauen och Ryssland nästa vecka för att diskutera valet i Belarus.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?