ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Oppositionen redo köra över regeringen igen

  • Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, presenterade på måndagen nya förslag rörande arbetskraftsinvandring under en pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Anders Wiklund/TT

Oppositionspartierna ser ut att återigen gå till enad front mot Januaripartierna när man nu ställer sig bakom Moderaternas förslag om åtstramningar i arbetskraftsinvandringen.

Moderaterna rivstartade vecka sex med att komma med flera förslag om att strama åt arbetskraftsinvandringen.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska inom kort gå ut och presentera den överenskommelse som partierna nått gällande just arbetskraftsinvandring, erfar Dagens industri.

Men Moderaterna hann alltså före och ser nu också ut att samla en majoritet genom den oheliga allians som uppstått mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

”Det finns ingen enskild punkt som jag känner att jag inte kan ställa mig bakom”, säger Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Hans Eklind om Moderaternas förslag.

Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen motionerat i riksdagen kring försörjningskrav – ett av Moderaternas förslag.

Även Vänsterpartiet är öppet för att förhandla om arbetskraftsinvandringen. Det innebär att oppositionen återigen kan lyckas skaka om Januariavtalets partier genom att gå fram med egna förslag.

”Vi tycker att det i grunden är bra att det finns partier, inklusive de som var med och tog fram det nuvarande regelverket, som ser flera av de problem som vi pekat på under lång tid och varnat för”, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

  • Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: Jesper Frisk

”Vi är positiva till förslag som gör att det inte blir lika lätt som i dag att utnyttja människor i det här systemet.”

Vilka krav Vänsterpartiet kommer att gå fram med i förhandlingarna vill Ali Esbati inte berätta, men han säger att en utgångspunkt för partiet kommer vara att stärka arbetstagarens ställning mot arbetsgivaren.

Hittills har oppositionen fått regeringen, C och L att backa om reformen av Arbetsförmedlingen, man har skrotat det föreslagna ingångsavdraget och skjutit till mer pengar till välfärden.

Den nya lansen körs så långt in i hjärtat som möjligt på Januaripartierna, som sannolikt kan vänta sig fler sabotage i sakpolitiska frågor där oppositionen kan stå eniga.

Ali Esbati säger att Vänsterpartiet, trots skrivningen i Januariavtalet om att Vänsterpartiet inte ska få inflytande i svensk politik, sträckt ut handen till regeringen för att diskutera arbetskraftsinvandringen. 

Men det har blivit kalla handen – vilket resulterar i dagens situation när oppositionen rundar regeringen och samarbetspartierna.

”Vi har helt konkret varit i kontakt med Socialdemokraterna för att få till en diskussion om hur vi skulle kunna utforma politiken, men det har inte lett vidare och det är synd”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer