1515
Annons

Oppositionen vill ha insyn i utrikespolitiken

Moderaterna kräver att regeringen tar initiativ till samtal på högsta politiska nivå om Sveriges säkerhetspolitik med anledning av Rysslands agerande vid gränsen till Ukraina.

Liberalerna och Kristdemokraterna vill att regeringen sammankallar utrikesnämnden.

L-ledaren Nyamko Sabuni, KD-ledaren Ebba Busch och M-ledaren Ulf Kristersson.
L-ledaren Nyamko Sabuni, KD-ledaren Ebba Busch och M-ledaren Ulf Kristersson.Foto:TT

Moderaternas (M) försvarspolitiske talesperson Pål Jonson och utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark kräver i en debattartikel i SvD att regeringen inleder samtal på högsta politiska nivå om Sveriges säkerhetspolitiska läge.

De kräver att regeringen lyssnar till riksdagsmajoriteten om att införa en option om att kunna gå med i försvarsalliansen Nato, öppnar upp ”för en seriös diskussion om ett framtida medlemskap i Nato” och intensifierar stärkandet av landets försvars­förmåga.

”Det sker flera otäcka saker just nu i Europa och i Europas närhet, dels truppsammandragningen runt Ukrainas gräns och dels händelseutvecklingen i Kazakstan. Då är det rimligt att man håller oppositionen informerad, inte minst därför att man bör eftersträva bredd och samsyn kring säkerhetspolitiska frågor”, säger Wallmark till TT. 

Liberalernas utrikespolitiske talesperson Johan Pehrson beskriver den senaste tidens utveckling vid rysk-ukrainska gränsen och i Kazakstan som ett allvarligt läge. Partiet vill att regeringen kallar in utrikesnämnden för att informera om regeringens åtgärder ”med anledning av den ryska upptrappningen och verbala aggressionen”.

”Jag har hört vad försvarsminister Peter Hultqvist har sagt, och jag såg att statsminister Magdalena Andersson uttalade sig i dag. Det var förväntade svar, men vi vill veta vad regeringen har för planer om man talar ytterligare initiativ”, säger Pehrson. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger i en skriftlig kommentar till TT att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde är mycket allvarligt, och att regeringen skyndsamt bör sammankalla utrikesnämnden.

”De ryska kraven på en ny säkerhetsordning i Europa med krav på att suveräna stater som Ukraina men även Sverige inte självständigt ska få avgöra om man vill tillhöra Nato eller ej är självklart inte acceptabelt. Regeringen behöver nu brett förankra hur man avser att agera utrikes- och säkerhetspolitiskt”, säger Busch. 

M tycker att kravet om att regeringen ska sammankalla utrikesnämnden är ”ett bra förslag”, men vill inte ställa sig bakom det eftersom partiet anser att det kan finnas bättre former för att informera oppositionen.

”Det har med formkraven att göra, det tar längre tid att kalla in en utrikesnämnd än att ha en partiöverläggning kring säkerhetspolitik”, säger Hans Wallmark.

TT har även sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?