1515
Annons

Oppositionen välkomnar finskt Natobesked: ”Har tagit ledartröjan”

Oppositionen välkomnar det nya Natobeskedet från Finland och Moderatledaren Ulf Kristersson förväntar sig nu att Sverige snabbt följer efter.

Foto:Petronelle Halvorsen

På torsdagen kom det gemensamma beskedet från Finlands president ​​Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin, att de vill att Finland utan dröjsmål ska gå med i Nato.

”Det var väldigt väntat och väldigt bra, i den kombinationen. Alla hade nog sett framför sig att beskedet skulle komma, men nu kom ett distinkt, tydligt och gemensamt besked. Det tycker jag också var väldigt bra. Det markerar en stark finsk inrikespolitisk enighet om detta”, säger Ulf Kristersson.

Finland har under hela processen legat steget före Sverige och tydligt signalerat att man närmat sig ett Natomedlemskap.

”Finland har varit mer förberedda på diskussionen, det har jag märkt under lång tid, även när jag var i Finland strax före invasionen. Finland har tagit ledartröjan, men det tycker inte jag ska förändra vårt svenska beslutsfattande”, säger Ulf Kristersson.

”Om Sverige snabbt landar i samma beslut i samma breda enighet och gör det här med Finland, så har jag inga synpunkter på det”, fortsätter han.

Bollen ligger nu hos Socialdemokraterna, som fattar sig beslut om Nato på söndag.

”Jag förväntar mig att de fattar det formella beslutet som jag tror att alla väntar på, att de också ställer sig bakom ett Natomedlemskap”, säger Ulf Kristersson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch välkomnar beskedet från Finland.

”Nu ligger vägen öppen för Finland, som väntas skicka in en ansökan om medlemskap inom kort”, skriver hon i en kommentar på Facebook.

Även hon anser att det är viktigt att Sverige nu följer efter Finland och att länderna tar ett gemensamt kliv in i Nato.

”Det har länge varit tydligt att Vladimir Putins regim bedriver en expansionspolitik både vad gäller det egna territoriet och den ‘intressesfär’ där länder vars egna säkerhetspolitiska viljor ska underkastas den ryska ingår”, skriver hon.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver om Finlands beslut i en kommentar till Di:

”Norden går nu in i ett säkerhetspolitiskt avgörande skede. Som Natos äldsta och bästa svenska vän är Liberalerna tacksamma över Finlands tydliga besked i en svår tid. Socialdemokraternas terapeutiska verksamhet måste nu nå ett slut så att Sverige också tar steget in i demokratiernas försvarsallians.”

Centerledaren Annie Lööf beskriver det finska beskedet som ”historiskt”.

”Finland visar vägen”, skriver hon i en kommentar på Twitter och fortsätter:

”Omvärldens blickar vilar nu på Sverige och Finland. Sverige behöver gå hand i hand med Finland för att stärka tryggheten och säkerheten i Norden och Östersjöregionen.”

Enligt Ulf Kristersson skulle det öka stabiliteten ”på alla tänkbara sätt” om Finland och Sverige anslöt sig till Nato.

”Hela vår del av världen blir i ett gemensamt försvarssamarbete, hela Norden och hela Baltikum. Hela Östersjön blir ett Natoinnanhav. Jag kan inte se något annat än att det dramatiskt ökar tryggheten, stabiliteten och förutsägbarheten”, säger han.

Samtidigt anser Ulf Kristersson att Sverige måste vara beredda på att det kan komma reaktioner från ryskt håll.

”Ryssland kommer inte att gilla detta. Ryssland gillar inte att Sverige och Finland går med i Nato och de gillar inte att vi är på Ukrainas sida. Så vi ska också ha beredskap för att Ryssland kommer att markera att de inte gillar detta. Man ska inte vara naiv i det här, utan ha hög beredskap”, säger han.

 


Innehåll från RCO SecurityAnnons

Passersystem är en säkerhetsfråga – det här är viktigt att tänka på

Ett uppdaterat och pålitligt passersystem är en central del av säkerheten i en fastighet‚ men det är också viktigt att inte kompromissa med öppenheten och tillgängligheten. RCO Security lyfter essentiella aspekter att ha i åtanke när det är dags att uppgradera passersystemet.

– Det är otroligt viktigt med en flexibel lösning – annars kan det bli kostsamt, säger Claes Gustafsson, Key Account Manager på RCO Security.

Oavsett vilken storlek fastigheten har, eller antalet personer som ska ha tillgång till den, så är det viktigt att skapa en trygg och öppen miljö – och det börjar med passersystemet. Processen att välja system kräver dock vissa förberedelser. 

– Det finns en hel del att tänka på innan man installerar ett nytt passersystem. Det första man behöver fråga sig är: hur ser den befintliga infrastrukturen ut? Därefter vet man oftast vanligtvis hur man ska gå vidare, men oftast behöver man experthjälp, menar Claes Gustafsson.  

RCO Security är en svensk tillverkare vars fokus ligger på passersystem med integrerat inbrottslarm för den nordiska marknaden. I kundbasen syns allt från bostadsrättsföreningar till sjukvård, handel, industri och kommun. Ju fler personer som ska vara involverade i systemet, desto viktigare är det med ett säkert och flexibelt passersystem.

– Våra system erbjuder den högsta krypteringsnivån på marknaden, säger Claes Gustafsson.

Vikten av öppna och skalbara system

Optimalt är att använda sig av ett öppet system. Det innebär att andra automatiserade lösningar – såsom larm- eller personaldatasystem – kan integreras i passersystemet. Det ger en bättre överblick och förenklar även delning av data och information mellan de olika systemen. En annan viktig aspekt är att välja ett system som kan byggas på, allt eftersom behoven tillkommer.

– Genom att erbjuda system som är såväl öppna som skalbara tillåts våra kunder att bygga ut passersystem i sin egen takt, om de med tiden vill utöka med till exempel inbrottslarm, porttelefon eller grafisk presentation. Ett flexibelt system hanterar dessutom förändringar i arbetsuppgifter och behörigheter, avslutar Claes Gustafsson. 

Om RCO Security

RCO Security AB utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Vårt erbjudande karaktäriseras av god kvalitet, hög tillgänglighet och innovation. Genom närhet till våra kunder skapar vi en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Öka säkerheten med digitala dörrlås i hela fastigheten

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?