1515
Annons

Oppositionen tvingar regeringen att stödja kärnkraft på EU-toppmöte

Kärnkraften har blivit en politisk stridsfråga på EU-nivå i och med de rusande elpriserna. Nu tvingar oppositionen regeringen att uttala ett svenskt stöd för kärnkraft under det kommande toppmötet.

Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna, och Arman Teimouri, energi- och näringspolitisk talesperson för Liberalerna.
Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna, och Arman Teimouri, energi- och näringspolitisk talesperson för Liberalerna.Foto:Stina Stjernkvist/TT, Ali Lorestani/TT

Huvudfrågan gäller om kärnkraft ska räknas som en hållbar energikälla i den taxonomi-katalog som har tagits fram av EU-kommissionen – vilket kärnkraften inte gör i dag. Tidigare har tio länder med Frankrike i spetsen valt att ställa sig bakom att kärnkraften ska ingå. Tyskland och fyra andra länder har å sin sida ställt ett krav i den motsatta riktningen.  

Nu kräver oppositionen att även Sverige ska ansluta sig till den ”franska” gruppen i samband med att frågan ska diskuteras på det kommande EU-toppmötet i Bryssel i slutet på nästa vecka.

Hållningen röstades igenom på fredagens förmöte i EU-nämnden där EU-minister Hans Dahlgren (S) närvarade. I dokumentet han hade med sig till mötet nämndes inte kärnkraften alls över vad som ska framföras, vilket fick Liberalerna att reagera och kräva omformuleringar. 

”Vi har hela tiden behövt rätta regeringen i energipolitiken. Det finns en majoritet i nämnden som tycker att kärnkraften ska få samma tyngd som andra energislag när regeringen pratar i EU”, säger Arman Teimouri, energi- och näringspolitisk talesperson för Liberalerna.

Varför gör ni det här nu?
”Den pågående energibristen talar tydligt om vikten av fossilfri energiproduktion. Där tycker vi att kärnkraften ska vara en viktig del i det framtida europeiska energisystemet.”

Kravet stöddes av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

”Vi och Liberalerna är helt ense om att vi ska värna svensk och europeisk kärnkraft och att den ska klassas som hållbar”, säger Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna.

”Vi tycker att den här hållningen är rimlig. När kärnkraften står för en tredjedel av svensk elproduktion ska man ha en sund och pragmatisk inställning och värna både kärnkraft och olika former av ny och förnybar energi, men har har man en avvecklingslinje som Tyskland är det direkt skadligt.”

Kommande onsdag håller EU-nämnden sitt ordinarie möte och då ska regeringen ha ändrat den ståndpunkt som statsminister Stefan Löfven ska föra fram på toppmötet.

”Vi förväntar vi oss att Sverige ansluter sig till Frankrikes och Emmanuel Macrons linje. Vi har en majoritet för det här i nämnden”, säger Arman Teimouri.

I EU-nämnden, som består av 17 ledamöter, har Moderaterna fyra ledamöter, Sverigedemokraterna tre, Kristdemokraterna och Liberalerna varsin, vilket sammanlagt ger egen majoritet. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har fem ledamöter respektive en. Centerpartiet och Vänsterpartiet har en vardera. 

Jättens succéstrategi i elkrisen – sparar 1 miljard på årsbasis

Storsatsningen på energieffektivisering har blivit en lysande investering för Vasakronan. Med nuvarande energipriser handlar det om en resultatförbättring på närmare en miljard kronor på årsbasis. I en intervju avslöjar fastighetsjätten hur den mer än halverat sina energiinköp och sina bästa tips för att sänka energinotan. 

(Till vänster) Vasakronans solcellspark i Uppsala har blivit en lysande investering när elpriserna skjutit i höjden. (I mitten) Vasakronans teknikchef Sandra Jonsson. (Till höger) Köpcentrum Triangeln i Malmö är en av Vasakronans fastigheter som kraftigt minskat energibehovet.
(Till vänster) Vasakronans solcellspark i Uppsala har blivit en lysande investering när elpriserna skjutit i höjden. (I mitten) Vasakronans teknikchef Sandra Jonsson. (Till höger) Köpcentrum Triangeln i Malmö är en av Vasakronans fastigheter som kraftigt minskat energibehovet.Foto:Gustav Kaiser, Amanda Lindgren, Martin Olson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera